Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 04

Edvinas Pukšta: lietuviškas filmas debiutuos prestižiniame Sandanso kino festivalyje

Trečiadienio vakarą išaiškėjo kruopščiai slėpta paslaptis, kad lietuviškas filmas „Sangailė” varžysis režisieriaus, prodiuserio ir aktoriaus Roberto Redfordo įkurtame Sandanso kino festivalyje, kuris 2015 m. sausio 22 – vasario 1 d. tradiciškai įvyks kalnų kurorte Park Sityje (Jutos valstija, JAV).
sangaile
Kadras iš filmo „Sangailė“

Prancūzijoje gyvenančios lietuvės Alantės Kavaitės antrasis pilnametražis kūrinys ne tik pateko į pasaulio vaidybinių filmų konkursinę programą, bet gavo svarbų pirmosios repertuaro dienos filmo statusą. Tai reiškia, kad „Sangailė” (tarptautinis pavadinimas – „Summer of Sangaile”) yra pristatomas tarptautinės konkursinės programos atidarymo filmu.

Vienintelis lietuviškas iš keturių tūkstančių

„2015 m. festivaliui pasirinkome filmus, kurie pasiūlys žiūrovams beprotiškas keliones per emocijų ekstremalumus. Dramos, komedijos, žanriniai trileriai, dokumentiniai, eksperimentiniai ir trumpametražiai filmai drąsiai nušvies naujas galimybes supratimui ir empatijai“, – komentuoja Sandanso kino festivalio direktorius Johnas Cooperis.

Lietuvos, Prancūzijos ir Olandijos bendros gamybos intymi drama dėl prestižinių ir garbingų prizų kovos su Italijos, Kanados, Airijos, Norvegijos, Turkijos, Australijos, Izraelio, Brazilijos, Naujosios Zelandijos ir Indijos filmais. 

Drauge su programos vadovu Trevoru Grothu jam teko išnagrinėti 4105 pasiūlytų pilnametražių filmų paraiškas ir išsirinkti tik 118 originaliausių kūrinių 29 pasaulio šalių. Įspūdinga statistika aiškiai įrodo, kokią nuožmią konkurenciją dėl vietos auksiniame pasaulio vaidybinio kino konkurso dvyliktuke įveikė A. Kavaitės režisuota „Sangailė”.

Lietuvos, Prancūzijos ir Olandijos bendros gamybos intymi drama dėl prestižinių ir garbingų prizų kovos su Italijos, Kanados, Airijos, Norvegijos, Turkijos, Australijos, Izraelio, Brazilijos, Naujosios Zelandijos ir Indijos filmais. 

Sandanso kino festivalis organizuoja keturias konkursines programas amerikiečių ir pasaulio vaidybiniams bei dokumentiniams filmams.

Pirmas kartas Sandanso sniegynuose

Dešimtus metus skaičiuojančiame pasaulio vaidybinio kino konkurse dar niekuomet nesimatė filmo iš Lietuvos. Sandanso atrankos barjerą buvo pavykę pramušti tik mūsų trumpametražiams filmams, bet „Sangailė” pirmą kartą oficialiai iškels didelę Lietuvos vėliavą, jei neskaičiuosime Amerikos lietuvio Mariaus Markevičiaus režisuoto ir JAV atstovavusio kultinio dokumentinio filmo „Kita svajonių komanda”.

„Dabar mums jau nebereikia įrodinėti savo vertybių ir pasakoti prodiuseriams, ką mes darome. Jie patys nori patekti būtent pas mus, todėl gauname gausesnį pasirinkimą. Šiemet siekėme pasikviesti filmus iš kuo skirtingiausių pasaulio šalių”, – teigia J.Cooperis, nepamirštantis priminti, kad pasaulio vaidybinio kino konkursas įžiebė režisierių Nicolaso Windingo-Refno (Danija), Johno Carney (Airija), Taika Waititi (Naujoji Zelandija), Sebastiano Silvos (Čilė) karjeras.

Pernai tame pačiame konkurse dalyvavusi bulgarų režisierė Maya Vitkova nelaimėjo jokių oficialių prizų, tačiau jos jautri drama „Viktorija” buvo pastebėta ir jau ištisus metus intensyviai keliauja per svarbius tarptautinius kino festivalius.

„Išsiunčiau tik vienintelę paraišką – į Sandansą. Po to man nieko nereikėjo daryti, o tik išsirinkti tinkamus festivalius, nes pradėjau gauti pakvietimus tiesiai iš organizatorių“, – festivalio Jutos valstijos kalnuose naudą komentuoja Maya Vitkova. 

Daugumos 2015 m. Sandanso tarptautinių konkursantų išskirtinis bruožas – niekam negirdėti nauji režisieriai intriguojančiais scenarijais sugebėjo prisivilioti populiarius pasaulinio garso aktorius.

Įžymybės mėgsta debiutantus

Daugumos 2015 m. Sandanso tarptautinių konkursantų išskirtinis bruožas – niekam negirdėti nauji režisieriai intriguojančiais scenarijais sugebėjo prisivilioti populiarius pasaulinio garso aktorius.

Australės Kim Farrant debiutinėje dramoje „Svetima žemė” (Strangerland) vaidina žvaigždžių rinktinė Nicole Kidman, Josephas Fiennesas ir Hugo Weavingas.

Visur suspėjantis britas Michaelas Fassbenderis („Oskaro” premija apdovanota drana „12 vergovės metų”) atliko pagrindinį vaidmenį Naujosios Zelandijos debiutanto Johno Macleano vesterne „Lėti Vakarai” (Slow West). Sandanso kino festivalyje su trumpametražiu filmu nugalėjęs australas Arielis Kleimanas pilnametražiam debiutui „Partizanas” įkalbino prancūzą Vincentą Casselį. Australė Toni Collette nepasididžiavo padirbėti airiškoje dramoje „Stiklo šalis” (Glassland).

Lėktuvai ir meilė

Svariausia „Sangailės” žvaigžde tapo legendinis lakūnas ir akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys, leidęs filmuoti savo pilotuojamame lėktuve ir režisierės pageidavimu paruošęs kelis specialius akrobatinius triukus.



A.Kavaitė (debiutinio jos filmo „Laiko garsai” nacionalinė premjera įvyko 2011 m. Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris”) sąmoningai paskirstė pagrindinius vaidmenis per atrankas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pastebėtoms aktorėms Julijai Steponaitytei ir Aistei Diržiūtei, kurios niekuomet neturėjo šanso išbandyti save pilnametražiuose filmuose. Joms atsiskleisti pagelbės profesionalūs aktoriai Nelė Savičenko ir Martynas Budraitis.

Romantiška, efektinga ir intymi drama pažadins paauglišką meilę ir aistrą skraidyti akrobatiniu lėktuvu. 17-metė Sangailė susitiks kūrybingą bendraamžę Austę lėktuvų varžybose, vykstančiose netoli jos tėvų sodybos prie ežero. Užgimusi draugystė paskatins merginas atsiverti ilgai kauptas paslaptis ir įveikti aukščio baimę.

Stebuklingas pakvietimas į Sandanso kino festivalio konkursinę programą Alantės Kavaitės „Sangailei” turėtų sumontuoti tvirtus sparnus tolimesnei kelionei, nes kol kas neaišku, kuris Europos kino festivalis prisiglaus naujausią lietuvišką filmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius