2014 04 23

Ernesto Samsono filmas „Semme” leidžiasi į turą per Lietuvą

Maloniai ir šiltai šių metų Kino pavasaryje sutiktas dokumentinis filmas „Semme” pradeda savo kelionę pas žiūrovus, kurie nesuspėjo ar negalėjo jo pamatyti. Kartu į filmų premjeras miestuose atvyksianti ir kūrybinė komanda, kuri ne tik pristatys, bet ir surengs diskusijas bei kvies patiems imtis tokių projektų.
„Semme”
„Semme” / „Semme” nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad filmas skirtas tik tam tikrai žiūrovų grupei, kuri dalyvavo žygiuose su geografu Tadu Šidiškiu ar apeiguose, renginiuose su vyriausiuoju kriviu Jonu Trinkūnu, kuris paliko mus šiais metais. Iš tiesų filmui pavyko pasibelsti į  žymiai daugiau širdžių ir sulaukti teigiamų atsiliepimų ir iš tų, kurie niekad nesusidūrė su pagrindinių veikėjų veikla ar nesilankė panašiuose renginiuose.  Didžiausiame Lietuvos kino festivalyje filmą „Semme”  jau pamatė daugiau nei 300 žiūrovų. 

Tai kur ta paslaptis, kuri sudomino žiūrovus? Režisierius Ernestas Samsonas sako, kad raktas yra pagrindinių veikėjų nuoširdumas ir atvirumas. Jie kalba iš širdies apie tai, kas suprantama ir patirta yra kiekvieno iš mūsų per mus pačius ir mūsų senelius. O prie šio recepto pridėjus nemažai komiškų situacijų – turime vėjo gūsį. išsiilgusiems lengvo, bet tuo pačiu ir rimtas temas paliečiančio dokumentinio filmo.

VIDEO: Kvietimas į filmą Semme!

Komandos nariai kelionei suteikė  „Turo po Lietuvą” vardą nebe reikalo. Jos  metu bus aplankyti visi didieji Lietuvos miestai: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys. Be jų bus apsilankymų ir mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Filmas ir komanda į juos kviečiami nuo pat filmo premjeros.

Filmo prodiuseris ir filmo idėjos autorius Simonas Naudžius teigia, kad yra labai svarbu, kad filmas pasiektų žiūrovą ir atokesniuose Lietuvos kampeliuose, nes būtent ten trūksta pozityvios nuotaikos ir istorijų, kaip galima mylėti šią žemę. Dėl to komanda skiria didelį dėmesį tokių kelionių organizavimui, kad būtų atvežamas ne tik filmas, bet ir filmo kūrybinė komanda, po filmo įvyktų diskusija. Tokios Diskusijos planuojamos kiekviename mieste, rodant pirmąjį seansą.

Filmo kelionė ties kelione po Lietuva nesibaigs: komanda jį siunčia į tarptautinius kino festivalius, bei ruošiami jo pristatymai kaimyninėse šalyse: Latvijoje, Estijoje.

„Semme” (prūsiškai „žemė”) – tai dokumentinis filmas apie Lietuvos etnokultūrą. Kelionė per keturis metų laikus apima žygių, tikėjimo ir tautodailės temas, kurios pasakojamos ir atskleidžiamos per tris asmenybes, paskyrusias visą savo gyvenimą lietuviškų tradicijų puoselėjimui: krivį Joną Trinkūną, geografą Tadą Šidiškį ir tautodailininką Algirdą Versecką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius