-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 06

Filme „Anapus“ – kitas garsiausios švedų aktorės Noomi Rapace veidas

Rugsėjo 9 dieną kino teatre „Pasaka“ įvyks filmo „Anapus“ premjera. Jame pamatysime populiariausią šiandienos Skandinavijos aktorę Noomi Rapace, kuriai pasaulinę šlovę pelnė vaidmuo juostoje „Mergina su drakono tatuiruote“. Filme „Anapus” išvysime kardinaliai priešingą aktorės veidą – atšiaurios, berniukiškos ir tatuiruotos paauglės įvaizdį čia pakeitė jaukų šeimos lizdą nuo skaudžių vaikystės prisiminimų saugančios moters portretas.
Noomi Rapace
Noomi Rapace / Kino teatro „Pasaka“ nuotr.

Švedų filmo „Anapus“ (originalo kalba – „Svinalangorna“) istorija artima kiekvienam mūsų – ji pasakoja apie duobėtus dukros ir motinos santykius. Iš gimtojo miestelio ligoninės Lena (Noomi Rapace) sulaukia skambučio, pranešančio, jog jos motina guli mirties patale. Pirmą susitikimą su mama jau suaugusios moters gyvenime temdo praeities atsiminimai. Palaipsniui Lena suvokia, kad gyventi šviesoje įmanoma tik juos įveikus. Už puikų psichologinį vaidmenį N.Rapace buvo nominuota švediškajam „Oskaro“ atitikmeniui – „Guldbagge“ apdovanojimui. Filmą režisavo Pernilla August – švedų aktorė, vaidinusi Ingmaro Bergmano filme „Fani ir Aleksandras“.

N.Rapace sako, jog vaidinti filme „Anapus“ buvo labai įdomu, nes ją visuomet domino sudėtingi charakteriai ir tamsioji žmogaus prigimties pusė. Nesvetima jai ir filmo „Anapus“ aplinka – imigrantams skirti daugiabučių blokai, praminti kiaulių namais, mat vaikystėje aktorei teko daug kartų keltis iš vietos į vietą. Viename interviu ji netgi prisipažįsta, jog kartais jaučiasi kaip čigonė ar tikra bohemiško gyvenimo atstovė.

N.Rapace gimė Islandijoje švedų aktorės Ninos Noren ir ispanų flamenko atlikėjo Rochelio Durano šeimoje. Jai iširus, su mama persikėlė gyventi į Švediją. Būdama  vos septynerių Noomi nusifilmavo pirmame filme. Nors rolė buvo nebyli, mergaitė rimtai užsikrėtė aktorystės „bacila“. Penkiolikos metų ji susikrovė lagaminus ir išvyko į teatro mokyklą Stokholme. Savarankiškoji Noomi vaidino daugelyje Švedijos teatrų, taip pat ir prestižiniame Karališkajame dramos teatre Stokholme. Sėkmingi buvo ir jos vaidmenys televizijoje, tačiau pasaulinį pripažinimą ir apdovanojimų laviną jai pelnė Lisbetos Salander vaidmuo kultinės „Millenium“ kino trilogijos filmuose „Mergina su drakono tatuiruote“, „Mergina, kuri žaidė su ugnimi“ ir „Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“ pagal rašytojo Stigo Larsono bestselerius, kurių pasaulyje parduota per 30 milijonų kopijų. Sudėtingas Lisbetos vaidmuo atnešė Noomi daugybę kino apdovanojimų ir pavertė trisdešimtmetę žinomiausia pasaulyje skandinavų aktore. Po šio vaidmens N.Rapace susidomėjo Holivudas – netrukus ją išvysime „Šerloko Holmso“ tęsinyje ir filme „Prometėjas“. Tačiau holivudiškajai filmo „Mergina su drakono tatuiruote“ adaptacijai, kurią ruošė „Šindlerio sąrašo“ autorius režisierius Stivenas Zailianas, aktorė sako esanti abejinga. Būti „selebrite“ (angl. celebrity – įžymybė) jai rodosi beprasmiška, o dvejus metus trukęs skandinaviškasis trilogijos filmavimo etapas, kurio metu Noomi įnirtingai maskavo savo moteriškumą, apvalainas formas, penkis kartus per savaitę lankė bokso ringą, vėrėsi auskarus ir vairavo motociklą, savo misiją pateisino visu šimtu procentų.

N.Rapace mėgsta Lisbetos Salander personažą už jos kovingumą ir pasipriešinimą dažnai moteriai brukamam aukos vaidmeniui. Panašiomis savybėmis išsiskiria ir Lenos vaidmuo filme „Anapus“, tik čia N.Rapace matome jautrią, pažeidžiamą, bet visgi atkakliai saugančią savo šeimos ramybės uostą. Šeimos, kurios modelį kūrė bėgdama nuo savo nelengvos, bet stiprybės išmokiusios vaikystės.

Filmą „Anapus“ kino teatre „Pasaka“ žiūrėkite nuo rugsėjo 9 dienos.

Kino teatro „Pasaka“ informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius