Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 17

Filme „Kai apkabinsiu tave“ – autentiška Šaltojo karo laikų atmosfera (nuotraukos)

Trečiadienio vakarą Vilniuje – išankstinė naujausio režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmo „Kai apkabinsiu tave“ premjera. Prieš premjerą vykusioje spaudos konferencijoje filmo kūrybinės grupės nariai tikino kuo tiksliau pasistengę atskleisti Šaltojo karo laikų atmosferą.
Spaudos konferencija
E.Latėnaitė, A.Bialobžeskis, J.Jutaitė (dešinėje) / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tam filmo kūrėjai pasitelkė ne tik autentiškus baldus ir kitus rekvizitus, bet ir ano meto dokumentinę medžiagą, kuria papildė filmą. Kad ši medžiaga susilietų su visu filmu, ji buvo įgarsinta.

„Buvo ieškoma kiekviena mašinėlė, kuri garsiai burgztų, ko šiais laikais beveik nebėra. Sukurti vienos scenos miesto gausmą buvo dviejų savaičių darbas“, – teigė K.Vildžiūnas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Režisierius Kristijonas Vildžiūnas
Režisierius Kristijonas Vildžiūnas

Baimės ir nepasitikėjimo persmelktame filme „Kai apkabinsiu tave“ dalis veiksmo vyksta restorane, kuriame muzikantų pasirodymas atliekamas autentiškais 7-ojo dešimtmečio muzikos instrumentais. Juos šiam filmui paskolino garsus lenkų perkusininkas, muzikos instrumentų kolekcininkas Wojciechas Kowalewskis. W.Kowalewskio teigimu, filme netgi grojama būgnais, su kuriais scenoje pasirodydavo patys „The Beatles“.

Pasak režisieriaus, filmo vietos – Berlyno – neteko rinktis – ji pati tapo simboliu, ji yra istorijos dalis, kuria ir remtasi kuriant šį filmą. Visa filme atspindėta šeimos istorija paremta aktorės Dalios Juknevičiūtės laišku savo vyrui poetui Algimantui Mackui.

Filmas „Kai apkabinsiu tave“ nukelia į 1961 metų Berlyną, kai iki sienos pastatymo tėra likę apie pora mėnesių. Šiame mieste nesėkmingai bando susitikti per Antrąjį pasaulinį karą išskirti tėvas (Andrius Bialobžeskis) ir dukra (Elžbieta Latėnaitė). Į Rytų Berlyną iš Lietuvos atvykęs tėvas patenka į KGB „globą“, o iš JAV atvykusi dukra bijo peržengti Vakarų Berlyno ribą.

Nors filmo veiksmas vyksta Berlyne, tačiau didžioji dalis epizodų yra nufilmuota Kaune, kuriame, pasak kūrėjų, yra išlikę daugiausiai autentiką išsaugojusių pastatų, interjerų. 

Pasak režisieriaus K.Vildžiūno, tikrovėje ši istorija baigiasi kiek kitaip nei filme: aktorės D.Juknevičiūtės ir jos tėvo režisieriaus Romualdo Juknevičiaus susitikimas vis dėlto įvyksta, tačiau nėra labai sėkmingas.

„Belaukiant, bebijant, išsigąstant ir bandant susitikti“, – tokias filmo veiksmo stadijas įvardijo režisierius.

A.Bialobžeskis teigė savo personažą įsivaizdavęs gyvesnį. Jis šiame filme vaizduojamas kaip uždaras žmogus, menininkas.

„Menininkui, kūrybingam žmogui santvarka yra priešas, ji jį slegia – tai buvo pliusas galvojant apie šio žmogaus vidinį pasaulį“, – apie savo ir personažo santykį kalbėjo A.Bialobžeskis.

Šiame filme taip pat pasirodo garsi vokiečių aktorė Margarita Broich (ilgai dirbo „Berliner Ensemble“ teatre su legendiniu dramaturgu bei režisieriumi Heineriu Miulleriu) su sūnumi Franz Broich Wuttke, lietuvių aktoriai Jurga Jutaitė, Giedrius Arbačiauskas, Aleksas Kazanavičius ir kiti.

Didžioji dalis filmo dialogų vyksta vokiečių kalba. Aktorė J.Jutaitė prisipažino šios kalbos mokiusis tik mokykloje iki 4 klasės, tačiau prieš filmavimus net pusantrų metų teko gilinti šios kalbos žinias. Filmo režisierius teigė esantis nusistatęs prieš bet kokį sufleravimą aktoriams filmavimo metu, todėl šiems teko nepriekaištingai išmokti dialogus užsienio kalba.

Lietuvos kino teatruose filmas „Kai apkabinsiu tave“ bus rodomas nuo lapkričio 26 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius