Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 09

Filmo „Įsikūnijimas“ idėja – nuplagijuota?

Jau gruodžio mėnesį kino ekranuose turi pasirodyti naujas kosminis epas „Įsikūnijimas“. Filmas iš bendros masės fantastinių veiksmo filmų išsiskiria ne tik todėl, kad taps pirmu filmu per dešimt su trupučiu metų, kurio titruose režisieriumi bus įvardintas Jamesas Cameronas, bet dar ir dėl to, kad tęsinių, perdirbinių ir priešistorių laikais, tai bus filmas, sukurtas pagal originalią režisieriaus idėją.
Kadras iš filmo „Įsikūnijimas“
Kadras iš filmo „Įsikūnijimas“ / 20th Century Fox nuotr.

Tačiau nesenai tinklapis Io9.com pervertė savo mokslinės fantastikos duomenų bazę ir pranešė: siužetą Cameronas nušvilpė iš anglų rašytojo Poulo Andersono. Svetainėje rašoma Andersono apsakymą „Vadinkite mane Džonu“, pirmą sykį išleistą 1957 metais. Tinklapis pateikia tokį aprašymą:

„Apsakyme „Vadinkite mane Džonu“ pasakojama apie kojų nevaldantį invalidą Edą Engslį, kuris telepatiškai susijęs su dirbtine gyvybės forma, sukurta tam, kad su jos pagalba būtų galima ištirti atšiauraus klimato planetą (knygoje tai Jupiteris). Engslis, kaip ir Džeikas Salis (pagrindinis filmo „Įsikūnijimas“ personažas), mėgaujasi laisve ir įspūdinga naujai įgyto kūno jėga, kovoja su plėšrūnais ateiviais ir palaipsniui perima vietos gyventojų įpročius.“ Pakeiskite apsakyme vardus bei pavadinimus ir gausite „Įsikūnijimą“.

Režisierius J.Cameronas kartą jau buvo apkaltintas plagijavimu. Rašytojas Harlanas Jay Ellisonas tikino, kad režisierius iš kelių jo parašytų epizodų pasisavino idėją savo „Terminatoriui“. Viskas baigėsi tuo, kad Ellisono vardas buvo įtrauktas į filmo titrus.

Pats J.Cameronas teigia, kad turėjo savo įkvėpimo šaltinius – filmą „Šokis su vilkais“ ir rašytojus R.Kiplingą ir Edgarą Rice Burroughsą. Pirmasis parašė „Mauglį“, o antrasis „Tarzaną“.

Vėlgi reikia pripažinti, kad riba tarp plagiato ir įkvėpimo yra pakankamai trapi, tad JAV nemažai žmonių profesionaliai užsiima šios ribos nustatinėjimu, kurie, visgi, iki šiol nepaneigė, jog „Įsikūnijimas“ – absoliučiai originalus filmas, pastatytas pagal tokią pat originalią istoriją.

Jameso Camerono „Įsikūnijimas“ kino teatruose pradedamas rodyti gruodžio 18 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius