-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 14

Filmo „Nematomas frontas“ premjerą Kaune žiūrėjo ir partizaninio karo dalyviai

Kaune „Akropolyje“, kino teatre „Forum Cinema“ ketvirtadienio vakarą įvyko Jono Ohmano, Vinco Sruoginio ir Marko Johnstono filmo „Nematomas frontas“ premjera. Partizaninių atminimui skirtame dokumentinį filmą atvyko pažiūrėti ir pokario kovų dalyviai bei filmo herojai Antanas Lukša, Jonas Kadžionis, ryšininkė Aldona Smailytė.
Jonas Kadžionis
Jonas Kadžionis / Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr.

Prie Kavarsko (Anykščių r.) Troškūnų miške kovojęs 87 metų Jonas Kadžionis 15min.lt pasakojo, kad jam iš dramatiško Lietuvai laikotarpio labiausiai įsiminė du epizodai: „1949 m. patekome į stribų apsuptį. Atsišaudėme 4 val., vadas net siūlė visiems nusišauti, aš ir dar vienas partizanas suabejojome tokiu sprendimu. Vadas su mumis sutiko, galiausiai pavyko prasiveržti. Kitas epizodas – mano areštas. Nelaisvės bijojau labiau nei mirties, todėl man tai buvo tragiškas įvykis. Kankinimų nepatyriau, nes tuo metu Stalinas jau buvo miręs, bet buvau ilgam įkalintas“, – pasakojo J.Kadžionis.

Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Jonas Kadžionis
Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Jonas Kadžionis

Jis miške kovojo 5 metus, 25 kalėjo lageriuose, neturėjo ramybės ir grįžęs į Lietuvą, nes buvo spaudžiamas tapti KGB informatoriumi, o kai nesutiko, turėjo išvykti gyventi į Karaliaučių. „Tik per Atgimimą vėl sugrįžau gyventi į Lietuvą“, – sakė kovotojas.

Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Jonas Ohmanas
Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Jonas Ohmanas

Režisierius švedas Jonas Ohmanas sakė, kad pokario laikotarpiu jis susidomėjo, kai lankėsi Lietuvoje 1991 m. „Tada mane labai stipriai paveikė lietuvių kova už laisvę. O kai susipažinau su pokario laikotarpiu pamačiau, kad tai dar labiau sukrečiantis metas. Perskaitęs Juozo Lukšo knygą apie partizanus supratau, kad šis platus ir išsamus pasakojimas turi įgauti ir kitas pasakojimo formas, šiuo atveju – kino“, – sakė režisierius.

Premjeros pabaigoje žiūrovams parodytas ir J.Lukšo žmonos Nijolės Bražėnaitės, gyvenančios JAV, sveikinimas Lietuvos filmo žiūrovams.

Režisierių J.Ohman, V.Sruoginio ir M.Johnstono filme „Nematomas frontas“ partizanų istorijos faktai perteikiami pasitelkiant atvirus liudininkų ir amžininkų pasakojimus, poetinę atmosferą kuria ištraukos iš partizanų lyderio J.Lukšos dienoraščių. Tuometį siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nematyti archyviniai kadrai. Šilumos ir asmeniškumo suteikia fatališka J.Lukšos ir N.Bražėnaitės meilės istorija.

Filmo „Nematomas frontas“ premjera trečiadienį įvyko Vilniuje.

Plačiau apie juostą „Nematomas frontas“ ir jos kūrėjus skaitykite čia.

Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Antanas Lukša su žmona Eugenija
Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Partizanas Antanas Lukša su žmona Eugenija


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius