Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 14

Holivude pagerbtas kino kūrėjas Jeanas Lucas Godard'as

Vienas iš prancūzų „Naujosios bangos“ kino tėvų Jeanas Lucas Godard'as šeštadienį vakare pateko į Holivudo Šlovės muziejų – jam buvo įteiktas garbės „Oskaras“ už viso gyvenimo pasiekimus.
Jeanas-Lucas Godardas
Jeanas Lucas Godard'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV kino meno ir mokslo akademija jį pagerbė „už aistrą, konfrontaciją ir naujovišką kiną“. Ši ceremonija žymi apdovanojimų sezono Holivude pradžią, o kulminacija įvyks kitų metų pradžioje, kai bus išdalyti „Oskarai“.

Pats režisierius vadinamųjų valdytojų apdovanojimų teikimo ceremonijoje nedalyvavo.

„J.L.Godard'as negalėjo šįvakar būti čia, su mumis. Deja, – sakė akademijos prezidentas Tomas Sherakas. – Bet jo nedalyvavimas jokiu būdu nemažina mūsų pagarbos ir jo, kaip kino kūrėjo, darbo įvertinimo... Noriu, jog žinotumėte, kad šis apdovanojimas jam yra prasmingas.“

79 metų J.L.Godard'as tarptautiniu mastu išgarsėjo po savo pirmo vaidybinio filmo „Iki paskutinio atodūsio“ („A bout de souffle“, 1960 m.).

Jo pozicijas 7-ame dešimtmetyje įtvirtino tokie filmai kaip „Panieka“ („Le Mepris“, 1963 m.), „Išprotėjęs Pjero“ („Pierrot le Fou“, 1965 m.) ir „Vyriška–moteriška giminė“ („Masculin–Feminin“, 1966 m.).

„J.L.Godard'as 50 metų kūrė scenarijus ir režisavo rėksmingus kai kada kontroversiškus filmus, dėl kurių pagarsėjo kaip vienas iš originaliausių modernistų per kino istoriją“, – sakoma ankstesniame Kino meno ir mokslo akademijos pranešime dėl apdovanojimo paskyrimo.

J.L.Godard'as su Francois Truffaut paklojo pamatą „Naujosios bangos“ („Nouvelle Vague“) judėjimui, kuriam atstovavę jauni kino kūrėjai praeito amžiaus 6-ajame ir 7-ajame dešimtmetyje sulaužė daug konservatyvių tradicijų.

Šveicarijoje gimęs J.L.Godard'as vengia viešų renginių. Šiemet jis taip pat atsisakė dalyvauti Kanų kino festivalyje, kuriame buvo parodyta jo juosta „Filmas apie socializmą“ („Film Socialisme“).

Kino meno ir mokslo akademijos vadinamieji valdytojų apdovanojimai šiemet buvo įteikti tik antrą kartą. Akademija pernai nusprendė garbės „Oskarus“ teikti ne per pagrindinę šių apdovanojimų ceremoniją, o per specialų televizijos netransliuojamą renginį Holivudo kino teatro „Kodak“ didžiojoje pokylių salėje.

Per šią ceremoniją taip pat buvo įteiktas Irvingo G.Thalbergo atminimo apdovanojimas prodiuseriams už viso gyvenimo pasiekimus.

Šiemet ši garbė teko Francis'ui Fordui Coppolai, kuris per ilgametę karjerą už filmą „Patonas“ („Patton“) ir „Krikštatėvio“ („The Godfather“) pirmą bei antrą dalis jau buvo pelnęs penkis „Oskarus“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius