Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2013 11 05

Jauno kūrėjo filme vaidinantis Valentinas Masalskis: „Kinas turi būti problemiškas“

Šiuo metu Klaipėdos rajone vyksta debiutinio Karolio Kaupinio trumpametražio filmo „Triukšmadarys“ filmavimo darbai. Pagrindinio veikėjo – mokyklos direktoriaus – vaidmuo filme patikėtas teatro ir kino aktoriui Valentinui Masalskiui. Uostamiestyje gyvenantis ir Klaipėdos jaunimo teatrui vadovaujantis aktorius prisipažino, jog jį sužavėjo jauno režisieriaus noras kalbėti apie svarbius ir problemiškus dalykus.
Valentinas Masalskis filme „Triukšmadarys“
Valentinas Masalskis filme „Triukšmadarys“ / Liudos Drižytės nuotr.

Filmas pasakos apie mažo miestelio mokyklą, kuriai gresia uždarymas, nes apylinkėse trūksta vaikų. Vieną dieną ją pasiekia žinia – Lietuvoje keičiami mokykliniai skambučiai, nes senieji nebeatitinka garso standartų. Kolektyvas ruošiasi sutikti delegaciją, kuri atveš naują skambutį. Tačiau direktorius pradeda nerimauti, kas įvyks, jei svečiai prisimins pagrindinę mokyklos problemą – moksleivių skaičių?

Kaip teigia režisierius K. Kaupinis, filmo idėja gimė išgirdus, kad viena Vilniaus mokykla sprendė naujos skambučio melodijos klausimą. Jam tai pasirodė įdomus ir keistas atvejis. Rašant scenarijų „skambučio klausimas“, anot režisieriaus, pradėjo trauktis į antrą planą. Jis norėjo papasakoti istoriją apie tai, kaip bandoma išvengti to, kas neišvengiama.

Įtemptai Klaipėdos jaunimo teatre dirbantis V. Masalskis sutiko vaidinti su sąlyga, kad filmavimo darbai vyks netoli Klaipėdos. Galiausiai buvo rastas kompromisas – „Triukšmadario“ kūrimo darbai vyksta Klaipėdos rajono Veiviržėnų miestelyje. Kaip teigia aktorius, jauniems žmonėms reikia padėti rasti savo kelią – ar tai būtų kinas, ar teatras.

„Mes atsakome už jaunus žmones, reikia jiems padėti. O kalbant apie Karolio filmą, man patiko, kad jis daro problematišką kiną. Apie tai, kad tuštėja mokyklos, kad sensta mokytojų kolektyvai, kad mažėja vaikų klasėse. Kalba apie tai, kas jam skauda. Kinas turi būti problemiškas, turi nešti žinią žmonėms. Jis negali būti tik „šiaip sau“, neturi tik linksminti. Tegul televizija linksmina“, – sakė V. Masalskis.

„Triukšmadarys“ kuriamas kaip tarptautinės bendros gamybos projektas su Švedija ir Bulgarija. Filmas iš dalies finansuojamas Lietuvos kino centro, prodiusuojamas kompanijos „Čiobreliai“, prodiuserė – Marija Razgutė.

„Triukšmadario“ projektas jau susilaukė tarptautinio dėmesio. Šių metų kovo mėnesį jis dalyvavo naujų filmų projektų pristatymo renginyje „European Short Pitch 2013“ Liuksemburge, kurį organizavo asociacija NISI MASA. Čia jis buvo apdovanotas kaip geriausias kino projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius