-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 05 21

Kanų kino festivalyje kritikų simpatijas pelnė brolių Coenų, kinų ir iraniečio filmai

Brolių Coenų komedija, kinų pasakojimas apie išnaudojimą bei pūvančią moralę, taip pat iraniečio „Oskaro“ laureato skyrybų drama antradienį, įpusėjus kino šventei Kanuose, buvo minimi tarp kino festivalio favoritų.
Stevenas Spielbergas ir Angas Lee
Stevenas Spielbergas ir Angas Lee / „Scanpix“ nuotr.

Nors Prancūzijos Rivjeros kurortą skalaujantis įkyrus lietus ir žvarbokas vėjas kiek aptemdė šampano purslais spindinčių vakarėlių nuotaiką, tačiau žiūrovai kol kas daugumą festivalyje rodytų filmų sutiko šiltai.

Į Auksinės palmės šakelės prizą, kurį šeštadienį įteiks festivalio komisijos pirmininkas Stevenas Spielbergas, kritikų teigimu, pretenduoja ir rizikuoti nebijantys užsieniečiai, ir solidūs Holivudo meistrai.

Britų prekybos žurnalo „Screen“ ir Paryžiaus „Film Francais“ atliktos apklausos rodo, kad realiausiu pretendentu į apdovanojimą kino mėgėjai laiko paskutinę brolių Joelo bei Ethano Coenų juostą „Levino Deiviso viduje“ („Inside Llewyn Davis“).

Pirmą kartą po 2007 metų dramos „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ („No Country for Old Men“) su naujuoju filmu festivalio konkursinėje programoje dalyvaujantys broliai Coenai šį kartą pasakoja apie su sunkumais susiduriantį 7-ojo dešimtmečio Niujorko dainininką.

Nors filmas yra vadinamas „nereikšmingu“ produktyvių brolių darbu, kritikai jį vis tiek vertina kaip juostą, kuri žiūrovams net tik suteikia daug juoko, bet kartu užlieja nuostabia emocijų banga.

Antrą vietą, pagal apklausas, užima kinų kūrėjų darbas „Odos prisilietimas“ („Tian Zhu Ding“), kurį pastatė režisierius Jia Zhangke.

Režisierius įžūliai bando savo šalies cenzorių kantrybę savo itin žiaurios juostos pasakojimu, kaip keturis filmo veikėjus iki pratrūkimo priveda apsileidę biurokratai, smulkūs pažeminimai ir ekonominiai sunkumai.

Londono laikraštis „Guardian“ lygina Jia Zhangke su tokiais smurto ir keršto meistrais kaip Quentinas Tarantino bei Sergio Leone, ir nurodo, jog filmas yra „anksčiau santūriu laikyto režisieriaus pribloškiantis smūgis į veidą“.

Žiūrovai šiltai sutiko ir „Oskarą“ pelniusio iraniečio Asgharo Farhadi sukurtą sudėtingą šeimos istoriją pasakojantį filmą „Praeitis“ („Le Passe“), kurio veiksmas vyksta Paryžiaus priemiestyje.

Toliau plėtodamas savo paskutiniojo tarptautinio pripažinimo sulaukusio filmo „Išsiskyrimas“ („Jodai-e Nader az Simin“) temą A.Ferhadi pasakoja apie mišrią susvetimėjusią iraniečio ir prancūzės porą.

„Tie, kuriems patiko Farhadi įtempta Teherano šeimyninė drama „Išsiskyrimas“ – kol kas vienas iš geriausių šio dešimtmečio filmų – ras tokį patį nuoširdų jautrumą ir „Praeityje“, – rašo „Salon“ kritikas Andrew O'Hehiras.

Dvylikos dienų kino festivalį trečiadienį pradėjo „Didžiojo Getsbio“ („The Great Gatsby“) Europos premjera. Filme pagrindinius vaidmenis atlieka Leonardas DiCaprio ir Carey Mulligan.

Žurnalo „The Hollywood Reporter“ apžvalgininkas Stuartas Kempas rašo, jog pirmoji festivalio dalis praėjo be didelių netikėtumų.

„Bendrai, spendžiant iš iki šiol matytų filmų, žmonių, kuriuos mėgsta šis festivalis, ir žmonių, kurių festivalis paprastai sulaukia, aš manau, jis yra saugus“, – naujienų agentūrai AFP sakė S.Kempas.

Kanų kino festivalio meno direktorius Thierry Fremaux prisipažino, kad jam palengvėjimo suteikė tai, jog kritikai liko iš esmės patenkinti jo sudaryta programa.

„Gera žinia yra vien tai, kad tokių didelių lūkesčių teikę atrinkti filmai žmonių nenuvylė, – sakė ji. – Buvo daug laukimo, o vertinimai yra geresni nei paprastai.“

Gyvenimo realybę festivalio svečiams priminė daugiau nei 1 mln. JAV dolerių (2,68 mln. litų) vertės papuošalų vagystė iš Šveicarijos prabangių laikrodžių ir juvelyrinių dirbinių gamintojos „Chopard“, kuri kasmet papuošia ant raudonojo kilimo žengiančias žvaigždes bei pamišėlio išpuolis paplūdimio televizijos studijoje, kur interviu tuo metu davė komisijos narys Christopheris Waltzas.

Žiūrovus nuvylė kai kurie daug vilčių teikę darbai, tarp jų Sofios Coppolos „Blizgantis žiedas“ („Bling Ring“) ir aktorių žvaigždyną subūręs filmas „Kraujo ryšiai“ („Blood Ties“) – nė vienas jų nepretenduoja į festivalio prizus.

Pasak S.Kempo, lietus ir šaltas oras taip pat sukliudė ir legendiniams Kanų festivalio sandoriams, mat paprastai filmų platinimo teisės yra perkamos ir paduodamos saulės nutviekstuose miesto prabangių viešbučių balkonuose.

„Įdomu, kad blogas oras gali turėti tokį neigiamą poveikį verslui. Dėl jo buvo atidedami, atšaukiami ar nutraukiami susitikimai“, – sakė jis.

Tačiau S.Kempas pažymėjo, kad festivalio žiūrovų šią savaitę dar laukia keli išskirtiniai darbai, tarp kurių yra naujausi Steveno Soderbergho, Alexandero Payne'o, Jimo Jarmuscho, Romano Polanskio ir Nicolo Winding Refno filmai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius