2013 05 15

Kanuose atidarytas Lietuvos kino stendas

Šiandien prasidėjusioje Kanų kino mugėje „Le Marché du Film“ duris atvėrė ir Lietuvos kino paviljonas. Jame pristatomi naujausi lietuviški filmai, šalies kino industrijos potencialas, filmų gamybos ir bendradarbiavimo galimybės Lietuvoje.
Lietuvos kino stendas Kanuose
Lietuvos kino stendas Kanuose / Lietuvos kino centro nuotr.

„Tuo pačiu ši mugė – ideali vieta mūsų šalies atstovams ieškoti verslo partnerių iš užsienio, pristatyti jau sukurtus ir dar gaminamus filmus, užmegzti svarbius kontaktus“, – sako Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Lietuvos kino stende tarptautinių kino festivalių programų sudarytojai, pardavimo agentai, platintojai bei kiti suinteresuoti užsienio atstovai turės galimybę specialiuose ekranuose peržiūrėti naujausių lietuviškų filmų ištraukas, gauti informaciją apie Lietuvos gamybos įmones, filmavimo mūsų šalyje galimybes.

Lietuvos kino centro nuotr./Lietuvos kino stendas Kanuose
Lietuvos kino centro nuotr./Lietuvos kino stendas Kanuose

Nors į oficialią šių metų festivalio programą lietuviški filmai nepateko, tačiau jie bus pristatyti  mugėje besilankantiems kino profesionalams. Čia įvyks pirmoji vaidybinės juostos „Santa“ (rež. Marius Ivaškevičius) peržiūra.

„Dalyvaudami mugėje, ne tik pristatysime filmą, bet ir ieškosime galimybių parduoti filmo rodymo teises, užmegzti kontaktus su potencialiais partneriais, tarptautiniais platintojais, tikimės surasti ir pardavimo agentą“, – sako viena filmo prodiuserių Asta Valčiukaitė.

„Santa“ – tai jausmingas pasakojimas apie žmonių santykius ir gyvenimo išbandymus, kuriuos įveikti padeda tikėjimas stebuklu bei šviežias šiaurės oras. Filmo veiksmas vyksta Lietuvoje ir Suomijoje. Per Kalėdų atostogas lietuvė Inga su savo septynerių metų sūnumi Vincu atvyksta į Rovaniemį – miestelį Suomijos šiaurėje – aplankyti Kalėdų Senelio, kuriuo dirbantis Jussi įsimyli Ingą. Nors tai drama, tačiau filme gausu ir komedijos, ir romantikos elementų.

Specialiai įrengtuose dokumentinių ir trumpametražių filmų peržiūrų paviljonuose taip pat bus rodomas Andriaus Lekavičiaus filmas „Mes už… Lietuvą!“, Jokūbo Viliaus Tūro filmas „Sapnuoju, kad einu“ ir 88 minučių trukmės trumpo metro filmų programa, parengta Lietuvos trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“.

Pasak filmo „Sapnuoju, kad einu“ prodiuserės Rasos Miškinytės, prisistatyti Kanų kino mugėje, ieškant tarptautinės erdvės, siekiant festivalių organizatorių susidomėjimo bei pardavimo agentų kontaktų, išties verta, nes čia susirenka pasaulio kino profesionalai.

„Filmas susilaukė daug Lietuvos žiūrovų dėmesio ir profesionalų pripažinimo (apdovanotas „Sidabrine gerve“), norėčiau, kad jį pamatytų ir kitų šalių žiūrovai. Jis jau keliauja po festivalius ir Kanai – dar vienas žingsnis pirmyn“, – sako Rasa Miškinytė.

Lietuvos kino centro nuotr./Lietuvos kino stendas Kanuose
Lietuvos kino centro nuotr./Lietuvos kino stendas Kanuose

Trumpo metro filmų programoje pristatomi 2012-2013 m. filmai, kurie jau buvo parodyti keliuose  užsienio festivaliuose bei vis dar sėkmingai po juos keliauja. Kitas svarbus programos akcentas – žanrų įvairovė: į ją įtraukti ir animaciniai, ir vaidybiniai,  ir dokumentiniai filmai.

„Pristatydami naujausių trumpametražių filmų programą, siekiame populiarinti lietuviškus filmus ir Lietuvos kino kūrėjus bei sudominti tarptautinių filmų festivalių organizatorius, televizijų programų sudarytojus, internetinių video platformų kūrėjus, kitus tarptautinės trumpametražių filmų arenos atstovus. Iš tiesų visi programos filmai turi potencialo patraukti jų dėmesį, nes kuriami profesionaliai ir gali drąsiai konkuruoti su užsienio trumpametraže produkcija“, – sako agentūros „Lithuanian Shorts“ vadovė Rimantė Daugėlaitė. 

Lietuvos pristatymą Kanų kino festivalyje rengia ir finansuoja Lietuvos kino centras ir VšĮ „Versli Lietuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius