-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 01

Kino kodas: „Įlanka“ arba delfinai ir mūsų sąžinė

O viskas prasidėjo taip nekaltai. Richardas O‘Barry išgarsėjo, dresuodamas delfinus legendiniam TV serialui „Fliperis“ (kurį, beje, rodė Lietuvos televizija). Tačiau vėliau jam kilo įtarimų, kad viskas ne taip puiku, kaip atrodo.
„Įlanka“ – dokumentinis reportažas, kuriuo siekiama parodyti pasauliui, kaip negailestingai japonai žudo delfinus
„Įlanka“ – dokumentinis reportažas, kuriuo siekiama parodyti pasauliui, kaip negailestingai japonai žudo delfinus / Kardras iš filmo
Temos: 1 Japonija

Metams bėgant, Richardas tapo aršiu kovotoju už delfinų teises, savo drąsiomis akcijomis nervindamas delfinų medžiotojus ir skerdikus (ypač japonus). Dokumentinis filmas „Įlanka“ – reportažas apie išradingą ir pavojingą Richardo bei jo komandos draugų operaciją Taidži vietovėje, siekiant parodyti pasauliui, kaip negailestingai japonai žudo delfinus, o nuodingomis medžiagomis (gyvsidabriu) užterštą jų mėsą, pervadintą banginių mėsa, valgo patys japonų vaikai. Neįtikėtina, bet tiesa. Štai ką reiškia dideli pinigai ir valdžios neveiklumas.

Reziumė

Filmas dokumentinis, bet stiliumi ir nuotaika primena trilerį ar dramą. Kartu tai ir mokslo populiarinimo filmas, pateikiantis įdomių faktų apie delfinų fiziologiją, jų gyvenimo būdą. Įtampa kuriama įprastiniais būdais: naudojant dramatiškas sąmokslininkų pokalbių nuotrupas, slaptos kameros vaizdus (kaip „Bleiro raganos projekte“), dinamišką montažą, tačiau esmė nuo to nesikeičia. Autoriams pavyko parodyti ir papasakoti pakankamai daug, kad sukrėstų pasaulio viešąją nuomonę ir paskatintų bent nedidelius pokyčius pačioje Japonijoje.
 

Tai tragiška delfinų istorija, persipynusi su jų atgailaujančio dresuotojo istorija. Žmogų ėmė graužti sąžinė, ir jis likusį gyvenimą paskyrė delfinų gelbėjimui. Manau, kad taip gali elgtis tik žmogus, nebijantis prisipažinti klydęs. Filmas pelnė „Oskarą“ geriausio dokumentinio filmo kategorijoje, ir visiškai pelnytai.

Faktai

„Įlanka“ („The Cove“) 2010 m., JAV, 90 min.
Režisierius Louie Psihoyos.
Dalyvauja: Richardas O'Barry, Louie Psihoyos, Simonas Hutchinsas.
ĮVERTINIMAS 4/4 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius