Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 07

Kino kodas. „Kaip suomiai Kalėdų Senelį…“

Kas būtų, jeigu gerokai pabodusiai pasakai apie dosnųjį Kalėdų Senelį suteiktume šiek tiek „Pjūkliškos“ siaubo filmo nuotaikos? Gal būtų ir visai neblogai...
„Kaip suomiai Kalėdų Senelį…“
„Kaip suomiai Kalėdų Senelį…“ / Kadras iš filmo

Taip bent jau liudija naujausias santūriųjų suomių pokštas – originalus S.Spielbergo kino lyrikos (mažas mielas berniukas) ir dekoratyvių „Lordi“ demonų (elfai) hibridas. Suomijos užkampyje gyvenantis elnių skerdikas Rauno (Jorma Tommila) su sūnumi Pietariu (Onnis Tommila) nenumano, kokia tai pavojinga vieta. Tol, kol slapta amerikiečių ekspedicija iš netoliese stūksančio kalno gelmių neiškapsto į ragą sušaldyto tikrojo Kalėdų Senelio. Pietaris jaučia, kuo viskas baigsis, nes skaitė tikrąją K.S. istoriją. Suaugusieji tą greitai patirs savo kailiu…

Išvados

Sakykit ką norit, bet suomiai turi neblogą, nors gal ne visiems priimtiną humoro jausmą. Pakanka prisiminti režisieriaus Aki Kaurismaki filmus („Žmogus be praeities” ir pan.), skleidžiančius nostalgišką ar net depresyvią atmosferą, kurioje plūduriuoja prie gyvenimo nepritapę herojai. Maždaug tokia pati nuotaika gaubia ir ironiškai šiurpią siaubo pasaką „Kaip suomiai Kalėdų Senelį…“. Fone – snūduriuojantis miestelis, laukiantis Kalėdų.

Tačiau ilgainiui filme ima dominuoti įtampa ir bręsta nelaimės nuojauta, kaip grynakraujame siaubo filme apie, tarkim, vampyrus. Ypač tuomet, kai Rauno suranda nuogą barzdotą senuką piktomis akimis. Filmas ne tik suteiks jums adrenalino ir prajuokins. Jame surasite ir vieną kitą moralą. Pavyzdžiui, apie pasakų vertę ir šviežią požiūrį į sudėtingą problemą. Ir apie tai, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Net nuogų agresyvių elfų šėlsmą galima paversti puikiu verslo planu. Jeigu pasaulio vaikučiai šiemet per Kalėdas sulauks dovanėlių, tai tik dėl suomių inovatyvumo.

Faktai

„Kaip suomiai Kalėdų Senelį…“ („Rare Exports: A Christmas Tale“) Suomija, Norvegija, Švedija ir Prancūzija, 2010  m., 77 min.
Režisierius Jalmaris Hemlandas.
Vaidina: Onnis Tommila, Jorma Tommila, Peras Christianas Ellefsenas.
ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius