-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 21

Kino kodas: „Kovotojas“

Filmų su boksininkais kino istorijoje būta nemažai, todėl režisierių Davidą O.Russellą reikia pagirti, kad jis sugebėjo dvikovas ringe nufilmuoti intriguojančiai ir netgi intymiai, įtraukiant į veiksmo sūkurį žiūrovą.
Markas Wahlbergas
Markas Wahlbergas / „Scanpix“ nuotr.

Kadaise buvęs perspektyvus boksininkas Dikis Vordas (akt. C.Bale’as) nesugebėjo atsispirti narkotikams ir nuėjo šunims šėko pjauti. Tačiau jis vis dar jaučiasi žavus ir neprilygstamas – tiesiog puikus treneris. Todėl nuo mažens moko jaunesnį brolį Mikį (M.Wahlbergas) boksuotis tikėdamasis, kad šiam seksis geriau. Deja, šeimyninė ranga (mamytė irgi nepėsčia – organizuoja Mikiui dvikovas) veikia prastai.

Akivaizdu, kad su tokia organizacija ir nuolat „apsinešusiu“ treneriu aukštumų nepasieksi. Bet kaip Mikiui pasakyti broliui (kuris iš esmės yra tikras Šmikis) ir visai didelei šeimai, kad jis ketina atsisakyti jų paslaugų? Nebent čia padėtų ryžtingai dėl Mikio ateities kovojanti jo paprasta, bet nepėsčia mylimoji Šarlen (A.Adams), kuriai barmenės gyvenimas irgi nemielas.

Reziumė

Vienas filmo prodiuserių yra „Imtynininko“ režisierius D.Aronofsky. Todėl nenuostabu, kad ekrane pamatysite hiperrealistišką varguolių Ameriką su visomis jos grožybėmis (pažymėtinas ypatingo baisumo dykaduoniaujantis Mikio seserų būrelis) ir intelekto nesužalotus veidus, įvairiomis priemonėmis siekiančius geresnio gyvenimo. Tokių vaizdų su kaupu matome ir kai kurių Lietuvos televizijų verksmingosios publicistikos laidose.

Toks yra bendras fonas, niurzgliams parodantis, jog mūsų Tėvynė šiuo požiūriu ne blogesnė (ar geresnė) už Ameriką. Reikia tik mokėti pamatyti ir parodyti tai, kas blogiausia. Tačiau filmo esmė atsiskleidžia per herojus, o juos vaidinantys aktoriai nusipelno labai gerų įvertinimų. Ypač Ch.Bale’as, kurio vaidmuo jam turėtų pelnyti „Oskarą“. Abejonių kelia nuobodokas ir pernelyg pasyvus Mikis. Gal herojaus prototipas realiame gyvenime iš tiesų atkusdavo tik ringe, bet filme šį personažą užgožia praktiškai visi kiti aktoriai (ypač ne iš kelmo spirta ir agresyvi mamytė).

Boksas dramoje su autentikos elementais „Kovotojas“ tapo įtaigia kovos už geresnį būvį ir išgrynintus, nesumeluotus santykius metafora. Prakaitas, kraujas ir emocijos tykšta į visas puses, aptaškydamos ir mus.

Faktai ir vertinimas

Apie ką mes čia: „Kovotojas“ (Fighter) JAV, 2010  m., 110 min.
Režiesierius Davidas O.Russellas.
Vaidina: Markas Wahlbergas, Christianas Bale’as, Amy Adams.
Vertinimas 3/4

VIDEO: The Fighter Movie Trailer Official (HD)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius