Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 06

Kino kodas: savaitės premjeros

Siela ringo kvadrate
„Monstrai prieš ateivius“
„Monstrai prieš ateivius“
Temos: 1 Ateivis

Apie ką mes čia: „Imtynininkas“ („The Wrestler“) JAV, 2008m., 110 min.
Režisierius Darrenas Aronofsky.
Vaidina: M.Rourke, M.Tomei, E.R.Wood.
Įvertinimas 4/4

Siužetas ir kontekstas

Tai rimta istorija apie žmogų, kuris visą gyvenimą sportavo labai juokingą gimnastikos, bokso, cirko ir agitbrigados hibridą, vadinamą bušido. Nors ringe daug vaidybos, tačiau raumeningi vyrukai kartais gerokai apsidaužo. Vienas iš jų yra Rendis (M.Rourke) – gerokai vėtytas ir mėtytas (tiesiogine ir perkeltine prasme) veteranas, kurio karjera jau baigiasi. Tačiau ką veikti toliau? Kaip užsidirbti pinigų? Ringo traukai sunku atsispirti. Net jeigu tai gresia invalidumu ar mirtimi. Todėl jis ketina pakilti iš pelenų, atgauti formą ir populiarumą. Be to, padrąsintas draugės, striptizo šokėjos Kesidi (M.Tomei), ūmusis Rendis mėgina susigrąžinti savo dukters Stefani (E.R.Wood) palankumą.

Reziumė

D.Aronofsky ne tik renkasi labai įvairias temas, bet ir talentingai jas realizuoja. Naujausias darbas – itin atviras, anatomiškas ir beveik dokumentinis žvilgsnis į bušido (ar kokios kitos jo atmainos) užkulisius. Filmuota judančia kamera, tarsi paslapčiomis. Iš pradžių ši maniera kiek erzina, bet vėliau fantastiška M.Rourke vaidyba padeda užmiršti filmo formą ir įsijausti į istorijos turinį. Jau seniai ne paslaptis, kad Mickey – talentingas aktorius ir drąsus žmogus. Tik pasiklydęs gyvenime, kaip jo herojus Rendis. Mes šiek tiek žinome aktoriaus gyvenimo peripetijas, ir tai suteikia filmui dar daugiau dramatizmo. Tai tarsi papildomas koziris. Trumpai sakant, režisieriui kartu su pagrindinio vaidmens atlikėju pavyko apnuoginti imtynininko sielą, atskleisti tas varomąsias jėgas (savigarba, noras turėti artimą žmogų, tėvo ir dukters ryšys), kurios suteikia prasmę daugelio žmonių gyvenimui. Tokio grynumo vaidmenis galima suskaičiuoti ant pirštų. M.Rourke šioje juostoje skelbia ir savo sugrįžimą. Tikėkimės, kad jam pavyks.

Nepavykęs įsiveržimas

Apie ką mes čia: „Monstrai prieš ateivius“ („Monsters vs Aliens“) JAV, 2009m., 95 min.
Režisierius R.Lettermanas ir C.Vernonas.
Įgarsino: R.Witherspoon, S.Rogenas, S.Colbertas.
Įvertinimas 2/4

Siužetas ir kontekstas

Kupina rožinių svajonių mergina Siuzana (R.Witherspoon) ruošiasi tekėti už provincijos televizijoje dirbančio orų berniuko (P.Ruddas). Laukia ir povestuvinės kelionės į Paryžių. Tačiau prieš pat ceremoniją į ją pataiko meteoritas. Mergina ima švytėti ir ištįsta iki kokių septynių sabonių ūgio. Kariškiai ją kaip mat „supakuoja“ ir įkalina slaptoje bazėje kartu su kitokiais mutantais: dr. Tarakonu, Trūkstama Grandimi, B. O. B‘u ir Insektozauru. Ilgai būtų jiems tekę ten tūnoti be teismo ir saulės šviesos, kaip Gvantanamo bazės senbuviams. Tačiau Žemę užpuola agresyvus robotas iš kosmoso. Kas sustabdys invaziją? Mutantai! Krizė parodys, kas ko vertas.

Reziumė

Matyt, šio opuso autoriai tikėjosi, kad trimatis vaizdas išgelbės filmą, kurio personažai reklaminiame tekste, skaitytame prieš pora mėnesių, atrodė gan patraukliai. Todėl pernelyg nevargo, kurdami siužetą ir rašydami dialogus. Visi pagrindiniai personažai pasiskolinti iš klasikinių fantastinių ir siaubo filmų. Tokių, kaip „Musė“, „Pabaisa iš Juodosios lagūnos“, „The Blob“, „50 pėdų aukščio moters užpuolimas“. Yra net japonų išradimas – „Godzila“, kuri pavirsta sparnuotąja „Mothra“. Patys ateiviai ir jų vadas kaukolės ir kitomis formomis primena „Nepriklausomybės dienos“ nevidonus, kuriems kailį karšė pats W.Smithas. Surinkus tokius žinomus padarus, buvo galima juos kur kas efektingiau panaudoti katastrofų kino parodijai. Kad ir suaugusiems būtų įdomu žiūrėti. To padaryti nepavyko (ar nesinorėjo). Gimė vidutiniškas filmukas vaikams, pasakojantis apie ryžtingą merginą, kuri pasiekia savo tikslą, ir apie pamoką jos vaikinui karjeristui. Nežavi net 3D efektai, kadangi nemažai veiksmo vyksta tamsoje, o akiniai dar labiau temdo vaizdą, kuriam trūksta skaidrumo. Reikia kliautis ne technikos stebuklais, o gera istorija. Technologijos gali padėti įveikti ateivius, bet neužkariaus žiūrovų simpatijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius