Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 09

Kino kodas: „Toras“, arba Šekspyras danguje

„Toras“ – tai komiksas, pastiprintas gausiais vaizdo efektais ir ištaiginga scenografija. Dievų buveinę Asgardą, ko gero, projektavo architektai, kūrę naująją Kazachstano sostinę Astaną. Daug kičo ir aukso – matyt, krizė dangaus dar nepasiekė.
Chrisas Hemsworthas ir Natalie Portman trileryje „Toras“.
Chrisas Hemsworthas ir Natalie Portman trileryje „Toras“. / Kadras iš filmo

Kažkas pašvinkę skandinaviškoje dangaus karalystėje. Išmintingasis skandinavų dievų sambūrio lyderis Odinas (akt. Anthony Hopkinsas) priverstas nubausti karštakošį sūnų Torą (Chrisas Hemsworthas), todėl ištremia jį Žemėn, atėmęs mirtiną ginklą – kūjį. Be jo Toras tėra tik dar vienas Sylvesteris Stallone. Puolusį dievą aptinka astrofizikė Džein Foster (Natalie Portman), kaip tik tuo metu tyrinėjusi keistus dangaus reiškinius.

Sumaištimi Asgarde pasinaudoja antrasis Odino sūnus Lokis ir mirtini minėtos karalystės priešai iš ledinės Jotunhaimo planetos. Tad Būti ar Nebūti? Ar pavyks Torui atgauti prarastą pasitikėjimą ir galias, atstatyti dangiškąjį status quo ir užmegzti glaudžius santykius su Džein?

Išvados

Filmo autoriai gudriai susieja mokslą ir magiją. Pasak jų, skandinavų senovėje garbinti dievai iš tiesų yra viena iš kosminių civilizacijų, sugebėjusių sujungti kelias planetas hipererdviniais tuneliais – „kurmių urvais“. Kas čia šekspyriško? Tą pastebėti gal ir nelengva tarp megalitinės architektūros, vaivorykštinių tiltų, ugnį iš akių liejančių robotų. Režisierių akivaizdžiai domina antrojo Odino sūnaus Lokio, atsidūrusio tarp dviejų tėvų, drama. Kuri jo asmenybės pusė nugalės lemiamą akimirką?

Juolab yra papildomas faktorius – konkurencija dėl tėvo palankumo su broliu Toru. Todėl filmo pabaiga ir Lokio elgesys gali pasirodyti keistokas, bet Šekspyriškų tragedijų žinovas režisierius Kennethas Brannagh žino, ką daro. Todėl būtent Lokio personažas ilgiausiai išlieka atmintyje po seanso. Deja vaizdelis, žiūrint filmą su akiniais, labai tamsus. Patarčiau rinktis įprastinį, „dvimatį“ seansą.

Faktai

„Toras“ („Thor“) JAV, 2011  m., 120 min.
Režisierius Kennethas Brannagh.
Vaidina: Anthony Hopkinsas, Natalie Portman, Chrisas Hemsworthas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4 

VIDEO: „Toras“ / „Thor“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius