2011 12 12

Kino kodas: „Važiuok“, arba Lenktynių fizika ir jausmų metafizika

Įsivaizduokite, kad vyrukas iš autoserviso, taisantis jūsų automobilį, turi keistokų įpročių. Jis po darbo atsipalaiduoja, padėdamas vagišiams pabėgti iš nusikaltimo vietos.
„Važiuok“ su Ryanu Goslingu ir Carey Mulligan
„Važiuok“ su Ryanu Goslingu ir Carey Mulligan / Kadras iš filmo

Būtent toks yra „Važiuok“ pagrindinio herojaus – Vairuotojo (akt. R.Goslingas), atliekančio ir kaskadinius triukus, hobis. Vairuoja jis išties puikiai. Vos tik mes patikime, kad talentingo vyruko laukia lenktynininko karjera, jis susipažįsta su miela kaimyne Irena (akt. C.Mulligan), kurios vyras sėdi kalėjime. Netrukus paaiškėja, jog ši draugystė įklampins Vairuotoją bei jam artimą žmogų į mirtinai pavojingą situaciją. Bus kraujo ir lavonų.

Išvados

Ne paslaptis, kad šis filmas pelnė Kanų kino festivalio apdovanojimą už režisūrą. Tai iš tiesų originali, netradiciškai nufilmuota ir sumontuota istorija apie lemtingus atsitiktinumus bei – nepabijokime garsių žodžių – principų laikymosi kainą.

Kriminalinis trileris su psichodramos elementais. Lėtas ir mąslus Sofios Coppolos stilius („Kažkur tarp ten ir čia“), pagardintas Quentino Tarantino („Nužudyti Bilą“) vertais prievartos ir kraujo pliūpsniais.

Trumpai sakant, ciklo „Greiti ir įsiutę“ mėgėjams juosta „Važiuok“ vargu ar patiks.

Pagrindinis personažas irgi atrodo toks gan abejingas gyvenimo stebėtojas. Jis kalba mažai, bet elgiasi ryžtingai. Dvejones ir vidinę kovą labiau išduoda jo žvilgsnis, negu kūno kalba. Jaunosios kartos aktoriui Ryanui Goslingui žadama šviesi ateitis. Ne be pagrindo.

Trumpai sakant, ciklo „Greiti ir įsiutę“ mėgėjams juosta „Važiuok“ vargu ar patiks. Čia daugiau dėmesio skiriama bendrai filmo atmosferai ir personažų portretams. Mat reikia laiko pajausti, kaip tarp dviejų svetimų žmonių ima formuotis nematomos gijos. Tokios stiprios, kad dėl jų kartais nebijoma rizikuoti gyvybe.

Faktai

„Važiuok“ („Drive“) 2011 m., 100 min.
Režisierius Nicolas Windingas Refnas.
Vaidina: Ryanas Goslingas, Carey Mulligan, Bryanas Cranstonas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: 'Drive' Trailer HD

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius