Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 15

Kino mėgėjams: geriausios Stepheno Kingo romanų ekranizacijos

Stephenas Kingas yra vienas iš tų rašytojų, kurių kūrybą labai mėgsta kino režisieriai ir prodiuseriai. Kartais žiūrėdami kino filmą net neįsivaizduojate, kad jis sukurtas, pavyzdžiui, remiantis šio amerikiečių autoriaus kūryba. Knygų ekranizacijos dažnai neprilygsta knygai, tačiau yra ir tokių, kurios giliai įsirėžia į atmintį.
Jackas Nicholsonas filme „Švytėjimas“
Jackas Nicholsonas filme „Švytėjimas“ / Kadras iš filmo

Prieš kurį laiką skelbėme labiausiai nuviliančias S.Kingo knygų ekranizacijas – apie tai skaitykite čia. Metas susipažinti geriausiomis šio amerikiečių rašytojo kūrybos adaptacijomis.

Šis sąrašas parengtas pagal kino mėgėjų tinklalapį moviepilot.com.

„Švytėjimas“ („The Shining“)

Tai bene garsiausia S.Kingo romano adaptacija. 1980 metų filmas sukurtas pagal tokio pat pavadinimo romaną, kuris išleistas 1977 metais. Filmo režisierius – garsusis Stanley Kubrickas.

Kino juostoje pasakojama apie Džeką, kuris su šeima persikelia žiemoti į atokų viešbutį. Kuomet šeimą name įkalina viską aplink užpustęs sniegas, pagrindinį filmo veikėją apsėda vaiduokliai ir jis pradeda medžioti savo šeimą.

VIDEO: Kino filmas „Švytėjimas“

Tai klasika vadinamas kino filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Holivudo legenda Jackas Nicholsonas.

Tiesa, šį filmą galima aptikti ir sąrašuose, kuriuose pateikiamos nuvylusios S.Kingo romanų ekranizacijos.

„Kerė“ („Carrie“)

1976 metais sukurtas siaubo filmas paremtas 1974 metų tokio pat pavadinimo S.Kingo literatūriniu kūriniu. „Kerė“ buvo apdovanota dviem „Oskaro“ statulėlėmis.

Filme pasakojama apie patyčias patiriančią moksleivę Kerė, kuri netikėtai atranda kitą savo pusę – ji turi antgamtinių galių.

VIDEO: Kino filmas „Kerė“

Beje, šis kino filmas galėjo ir neišvysti dienos šviesos, kaip ir romanas, nes pats S.Kingas nebuvo sužavėtas savo parašyta knyga ir jos rankraštį buvo išmetęs į šiukšliadėžę. Visgi rašytoją perkalbėjo jo žmona ir knyga iškeliavo į leidyklą, o vėliau ir į knygynų lentynas.

„Pabėgimas iš Šoušenko“ („The Shawshank Redemption“)

Tai 1994 metais išleistas filmas, sukurtas pagal S.Kingo knygą „Rita Hayworth and Shawshank Redemption“, kuri knygynuose pasirodė 1982 metais.

VIDEO: Kino filmas „Pabėgimas iš Šoušenko“

Filme pasakojama apie bankininką Endriu, kuris po žmonos ir jos meilužio nužudymo patenka į Šoušenko kalėjimą. Bėgant metams Endriu užsitarnauja ne tik kalinių pagarbą, tačiau tampa naudingu ir kalėjimo vadovui. Visgi jo tikslas tik vienas – pabėgimas iš kalėjimo.

Filmas buvo nominuotas net 7 „Oskarams“.

„Žalioji mylia“ („The Green Mile“)

Filmas, kuris pravirkdo net ir pačius šalčiausius žmones. „Žalioji mylia“, sukurta 1999 metais. Ši kino juosta – tai 1996 metų tokio pat pavadinimo S.Kingo romano adaptacija.

VIDEO: Kino filmas „Žalioji mylia“

Filme pasakojama istorija, kuri prasideda vieną 1930 metų dieną, kuomet į Polo Edžkombo prižiūrimą kalėjimą atvežamas neįprastas kalinys. Tai antgamtiškų galių turintis Džonas Kofis, kuris yra nuteistas mirties bausme. Džonas ne tik nori padėti kalėjimo sargams ir kitiems kaliniams atsikratyti ligų ir kitų blogų dalykų – kyla įtarimas, ar jis apskritai yra kaltas dėl žiauraus nusikaltimo.

Filme, kuris buvo nominuotas keturioms „Oskaro“ statulėlėms, pagrindinius vaidmenis atliko Thomas Hanksas ir Michaelas Duncanas.

„Mizerė“ („Misery“)

1990 metais pastatytas psichologinis trileris sukurtas pagal 1987 metais išleistą tokio pat pavadinimo S.Kingo romaną.

VIDEO: Kino filmas „Mizerė“

Filme pasakojama apie sėkmingą rašytoją rašytoją Polą, kuris po avarijos atsibunda ne ligoninėje, bet dėl jo kūrybos pamišusios gerbėjos Enės namuose. Enė taip mėgsta Polą, kad yra net pasirengusi dėl jo bet ką nužudyti, o jos galvoje – romantiškos Polo sukurtos herojės Mizerės istorijos. Taip Polas tampa savotišku Enės įkaitu.

Tai filmas, kuris lyginamas su „Švytėjimu“.

„Likime kartu“ („Stand by Me“)

1986 metais sukurtas filmas pastatytas pagal 1982 metų S.Kingo romaną „Kūnas“ („The Body“).

Tai kvapą gniaužianti drama apie keturių draugų kelionę. Būrys vaikų nusprendžia tapti didvyriais ir leidžiasi į dingusio ir žuvusio mažamečio kūno paieškas. Šis filmas – tai draugystės, dramos ir nuotykių junginys.

VIDEO: Kino filmas „Likime kartu“

Po filmo pasirodymo kino kritikų surengtos apklausos rezultatai kalba patys už save – 91 proc. jų šį filmą įvertino itin gerai. Apklausoje iš viso dalyvavo 53 kino kritikai.

„1408“

2007 metais į kino teatrus iškeliavęs psichologinis trileris sukurtas pagal tokio pat pavadinimo S.Kingo literatūrinį kūrinį, kuris išleistas 1999 metais. Filme pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Johnas Cusackas.

Kino juostoje pasakojama apie rašytoją Maiką Ensliną, kurio darbas – paneigti mitus apie vaiduoklius ir kitus paranormalius reiškinius. Maikas keliauja į vietas, kuriose vaidenasi, ten gyvena ir visa tai aprašo. Vieną dieną jis nusprendžia apsigyventi legendomis apipintame Niujorko „Dolphin“ viešbutyje, kuriame niekam nepatariama apsistoti 1408 kambaryje. Nors viešbučio administratorius stengiasi Maiką atkalbėti nuo šios idėjos, tačiau Maikas jo neklauso. Taip prasideda siaubo ir psichologijos kupina kelionė.

VIDEO: Kino filmas „1408“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius