-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 11

Kino pasaulis persikėlė į Prancūziją – gegužės 11-ąją prasideda Kanų kino festivalis

Atėjo gegužė ir vėl kino pasaulio grietinėlė suplūdo į Prancūzijos pietuose įsikūrusius Kanus. Gegužės 11-ąją, trečiadienį, čia prasideda kasmetinis, jau 64-asis Kanų kino festivalis.
Prancūzų aktorė Melanie Laurent ves 64-ojo Kanų kino festivalio atidarymo ceremoniją.
Prancūzų aktorė Melanie Laurent ves 64-ojo Kanų kino festivalio atidarymo ceremoniją. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Istorija tęsiasi, istorija prasideda. Ji sukuriama ir perkuriama kasmet. O tuo metu festivalio komanda ir Kanų miestas pasiruošia pasveikinti kino menininkus ir profesionalus iš viso pasaulio. Su meile, kino alkiu ir dideliu nekantrumu“, – prieš festivalį sakė pagrindinis jo atstovas Thierry Fremaux‘as. Jis džiaugėsi, kad šiemet ugnikalnis Islandijoje ramus, tad festivaliui belieka sulaukti gero oro ir jis bus nuostabus.

Šiemet Kanuose ir vėl laukiama daugybės ryškiausių žvaigždžių – kino salėse, ant raudonojo kilimo ir žiuri komisijose. Pasak T.Fremaux‘o, laukiama Egipto kino kūrėjų ir jų žinutės apie demokratijos ir laisvės troškimą bei Tuniso kino atstovų, kurie įrodys, jog kinas juda pasaulio įvykių ritmu. Kanų kino festivalio programoje tikimasi ne varžybų ir konkurencijos, bet bendrumo ir džiaugsmo skirtingu kinu.

Gyva legenda – prancūzų aktorius Jeanas-Paulis Belmondo – šiemet Kanuose sulauks viso kino pasaulio plojimų, o italų kino kūrėjas Bernardo Bertolucci gaus Garbės „Auksinę palmės šakelę“ iš šių metų festivalio žiuri pirmininko Roberto de Niro rankų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ant Kanų kino festivalio rūmų fasado – plakatas su amerikiečių aktore Faye Dunaway
Ant Kanų kino festivalio rūmų fasado – plakatas su amerikiečių aktore Faye Dunaway

Tarp Woody Alleno festivalio atidarymo filmo „Vidurnaktis Paryžiuje“ (angl. „Midnight in Paris“) ir Christophe‘o Honore‘o uždarymo filmo „Mylimieji“ (angl. „The Beloved“) Kanai atskleis savo šarmą, paslaptis ir tradicijas. Oficialioje programoje bus parodyta 50 filmų, numatyti šimtai peržiūrų, tūkstančiai svečių, daugybė geros muzikos...

Konkursinė programa

Dar balandį buvo paskelbti 64-ojo Kanų kino festivalio konkursantai. Į šį sąrašą pateko 19 filmų. Tarp jų ir danų režisieriaus Larso von Triero filmas „Melancholija“, pasakojantis apie žmones pasaulio pabaigos akivaizdoje. Taip pat į pagrindinę programą įrašytas amerikiečių režisieriaus Terrence‘o Malicko filmas „Gyvybės medis“ (angl. „Tree of Life“). Kino juostoje vaidina Holivudo pažibos Bradas Pittas ir Seanas Pennas. Tikimasi, kad abu jie apsilankys Kanuose su savo antrosiomis pusėmis – Angelina Jolie ir Scarlett Johansson.

Šis kino kūrėjas jau yra buvęs apdovanotas Kanuose 1978-aisiais sukūręs filmą „Days of Heaven“. Dėl „Auksinės palmės šakelės“ šiemet rungiasi ir garsus ispanų kūrėjas Pedro Almodovaras bei jo juosta „Oda, kurioje gyvenu“ (angl. „Skin I live in“).

Visą konkursinės programos dalyvių sąrašą rasti galite čia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gerbėjai susėdę ant kėdžių ir pasiruošę kopėčias jau išvakarėse nekantriai laukia Kanų kino festivalio atidarymo dienos.
Gerbėjai susėdę ant kėdžių ir pasiruošę kopėčias jau išvakarėse nekantriai laukia Kanų kino festivalio atidarymo dienos.

Įdomybės

Kanų kino festivalis truks iki gegužės 22-osios. Kaip jau minėjome, jį atidarys W.Alleno juosta „Vidurnaktis Paryžiuje“, kurioje pagrindinius vaidmenis atliko aktoriai Owenas Wilsonas ir Rachel McAdams.

Filme nedidelį vaidmenį atliko ir Prancūzijos prezidento žmona, Carla Bruni-Sarkozy. Nors tikėtasi, kad Prancūzijos pirmoji pora aplankys renginį drauge, antradienį buvo išplatintas pranešimas, kad C.Bruni-Sarkozy negalės dalyvauti festivalyje dėl asmeninių priežasčių. Jau kurį laiką netyla gandai apie moters nėštumą, kalbama, kad ji laukiasi dvynukų, o padidėjęs pilvukas gerai matomas.

Pagrindinės programos žiuri pirmininkas – garsus amerikiečių aktorius, režisierius ir prodiuseris Robertas de Niro, o programos „Ypatingas žvilgsnis“ žiuri vadovaus serbų režisierius Emiras Kusturica. Animacinių filmų rinkimuose teisėjaus prancūzas Michelis Gondry.

Ne programos metu bus parodyti tokie filmai kaip „Karibų jūros piratai: ant keistų bangų“ su Johnny Deppu ir Penelope Cruz bei „Bebras“ su Jodie Foster ir Melu Gibsonu.

Festivalio metu taip pat bus parodyti dviejų Irane kalinčių šios šalies kinorežisierių filmai. Kaip pranešama, abu jie kurti pogrindžio sąlygomis ir organizatorius pasiekė prieš pat renginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius