Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

„Kino pavasario“ filmas „Voluinė“: vieni vadina istoriniu akibrokštu, kiti gina meninę vertę

Lenkų režisieriaus Wojciecho Smarzowskio filmą „Voluinė“ (Wolyn) tarptautinėje erdvėje lydėjusios diskusijos pasiekė ir Lietuvą – atviruose laiškuose, skirtuose filmą rodančio festivalio „Kino pavasaris“ rengėjams, „Voluinės“ rodymas vadinamas „keistu akibrokštu Lietuvos žmonėms dabartinių Lietuvos ir Ukrainos santykių kontekste“. Festivalio rengėjai atsako, kad nėra priklausomi nuo jokių politinių institucijų, o filmas į programą atrinktas visų pirma dėl jo meninės vertės.
Kadras iš filmo „Voluinė“
Kadras iš filmo „Voluinė“

Švedų kilmės Lietuvos režisieriaus Jono Ohmano ir pirmojo Lietuvos ukrainiečių bendrijos pirmininko Vasilio Kapkano laiške nurodoma, jog filmas Voluinė yra vienpusiškas, istoriją pateikia tik iš Lenkijos perspektyvos, turi aiškią politinę potekstę ir žiūrovams perša savas išvadas.

Laiške primenama, jog filmo rodymas yra uždraustas Ukrainoje bei iškeliama abejonė, ar Lietuva ir jos žmonės dėl istorijos neišmanymo netampa kažkieno sumanymų poligonu.

Laiške primenama, jog filmo rodymas yra uždraustas Ukrainoje bei iškeliama abejonė, ar Lietuva ir jos žmonės dėl istorijos neišmanymo „netampa kažkieno sumanymų poligonu“.

Mes, pasirašantys šį laišką, nereikalaujame filmo uždraudimo, tačiau sunku prognozuoti, kokios įtakos filmas turės lietuvių tautos, lenkų ir ukrainiečių bendrijų santykiams. Svarbu, kad visuomenei būtų žinomas tikrasis šio kūrinio kontekstas, – teigiama išplatintame laiške.

Filmo įtraukimui į festivalio programą nepritaria ir Vilniaus ukrainiečių bendrija bei Pabaltijo ukrainiečių asociacija – penktadienį BNS išplatintame pareiškime teigiama, jog filme demonstruojamas subjektyvus ir istoriškai netikslus režisieriaus požiūris į tiek Lenkijai, tiek Ukrainai skaudžius įvykius, taip pat minimas galimas tautinės nesantaikos kurstymas.

„Kviečiame šio gražaus ir ilgą tradiciją turinčio festivalio organizatorius laikytis savo iškeltos misijos bei vizijos ir ne tik „pristatyti geriausius filmus“, bet ir teigiamai „ugdyti, šviesti ir lavinti žiūrovą; kurti nepamirštamą kino šventės atmosferą Vilniaus mieste“, – rašoma organizacijų pranešime.

Vis dėlto filmą rodantys Kino pavasarioorganizatoriai laikosi kitos nuomonės – penktadienį išplatintame atsakyme pabrėžiama, jog festivalis nėra priklausomos nuo jokių politinių institucijų, o filmas į programą atrinktas visų pirma dėl jo meninės vertės.

„Kino pavasario“ tikslas – pristatyti Lietuvos žiūrovams geriausią naują tarptautinį kiną, ypač kreipiant dėmesį į mūsų kaimynines šalis. Tikime, kad Lietuvos žiūrovams svarbu susipažinti su svarbiausiais Vidurio, Rytų ir Šiaurės Europos kino kūriniais, kurie kitaip sunkiai patektų į Lietuvos kino teatrų ekranus. „Voluinė“ neabejotinai yra tarp svarbiausių šių metų filmų iš mūsų regiono“, – teigiama organizatorių laiške, kuriame taip pat minima, jog filmo nešamą žinią norima leisti įvertinti patiems žiūrovams.

VIDEO: Filmo „Voluinė“ anonsas

Festivalis prieš pirmąją filmo peržiūrą organizuos atvirą diskusiją, kurioje, organizatorių teigimu, bus išgirstos visos Voluinės tragedijos pusės.

Atsakyme taip pat primenama, jog Kino pavasaris“ savo filmuose nuolat reflektuoja Ukrainos politinę situaciją – 2016 m. festivalyje įvyko Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis“, apie karo sugriautą Ukrainos miestą Mariupolį, premjera. Šiemet į Kino pavasarį“ atvyks režisierius Vitalijus Manskis – įkvėptas revoliucijos Maidane jis sukūrė dokumentinį filmą „Giminaičiai“, kuriame pasakoja apie savo gimines, pasklidusius po visą Ukrainą ir palaikančius skirtingas konflikto puses.

Siekiame, kad „Kino pavasaris“ išliktų nepriklausomas kultūros įvykis, platforma pamatyti geriausią pasaulio kiną Lietuvoje. Ir dar kartą dėkojame už išsakytą kritiką, ji mums yra labai svarbi, – sakė „Kino pavasario“ rengėjai.

Siekiame, kad „Kino pavasaris“ išliktų nepriklausomas kultūros įvykis, platforma pamatyti geriausią pasaulio kiną Lietuvoje. Tikimės, kad pasirinkimas rodyti „Voluinę“ neprivers jūsų nusisukti nuo festivalio. Ir dar kartą dėkojame už išsakytą kritiką, ji mums yra labai svarbi“, – sakė „Kino pavasario rengėjai.

Kaip praneša BNS, Lenkijos seimo nutartimi Voluinės tragedija yra pripažįstama etniniu valymu su genocido požymiais – 1943 m. Voluinėje buvo nužudyta apie 100 tūkst. lenkų.

Lenkijos kino apdovanojimuose filmas „Voluinė“ buvo nominuotas 14-oje kategorijų, 9-iose iš jų pelnė prizus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius