Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 24

Kino teatrų ekranuose – festivaliuose laurus skinanti lenkų drama „Paskutinė šeima“

Gegužės 5 d. į Lietuvos kino teatrų ekranus atkeliauja debiutinis ilgametražis lenkų režisieriaus Jano P.Matuszyńskio darbas „Paskutinė šeima“ (Ostatnia rodzina, 2016).
Kadras iš filmo „Paskutinė šeima“
Kadras iš filmo „Paskutinė šeima“

Publikos ir festivalių žiuri simpatijas užkariavusi išskirtinė biografinė drama pasakoja beveik tris dešimtmečius apimančią garsaus šiuolaikinio lenkų dailininko Zdzislawo Beksinskio (akt. Andrzej Seweryn) šeimos istoriją.

VIDEO: Filmo „Paskutinė šeima“ anonsas (LT)

1977 m. Beksinskiai atsikrausto į naują Služevo rajoną Varšuvoje. Dailininkas, jo žmona Zofija ir abiejų mamos įsikuria kartu, o sūnus Tomaszas – to meto Lenkijos kultinis didžėjus bei filmų vertėjas – apsigyvena kaimynystėje. Režisierius meistriškai pina dokumentiką ir fikciją, atskleisdamas tapytojo, jo žmonos Zofijos (akt. Aleksandra Konieczna) ir jų emociškai nestabilaus sūnaus Tomaszo (akt. Dawid Ogrodnik) santykių dinamiką.

Komplikuotas šeimos gyvenimas pilnas keistenybių, meno, muzikos – nuo tėvo klausomos klasikos iki sūnaus dievinamos devinto dešimtmečio britų pop muzikos – pokalbių ir nesusikalbėjimo. „Šeima yra tiesiog grupė žmonių, kurie vienodai mėgsta ir neapkenčia vienas kito,“ – su jam būdingu sausu humoru stoiškai konstatuoja Zdzislawas Beksinskis.

Filmo kūrėjai turėjo unikalią galimybę naudotis ypač turtingu archyvu, sudarytu iš dailininko užrašų, dienoraščių, garso ir vaizdo įrašų. Dar prieš gimstant Tomekui, Beksińskis pradėjo filmuoti savo šeimą. Todėl nenuostabu, jog fiksuojamo laikmečio stilistika kruopščiai perteikta iki mažiausių smulkmenų.

Filmas sulaukė daugybės tarptautinių ir Lenkijos festivalių prizų, tarp kurių – Lokarno kino festivalio apdovanojimas Andrzejui Sewerynui už geriausią vaidmenį. Gdynės kino festivalyje filmas pripažintas geriausiu ne tik vertinimo komisijos, bet ir žurnalistų bei publikos. Lenkų kino akademijos apdovanojimuose „Auksinis erelis“ („Sidabrinių gervių“ atitikmuo) Jano P. Matuszynskio debiutas įvertintas geriausio aktoriaus, geriausios aktorės ir geriausio scenarijaus kategorijose, o pats režisierius pripažintas metų atradimu. „Kino pavasaryje“ filmas išrinktas geriausiu programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmu.

Janas P.Matuszyńskis gimė 1984 m., Katovicuose, čia mokėsi režisūros. Vėliau baigė Andrzejaus Wajdos kino mokyklos dokumentikos kursą Varšuvoje, sukūrė keletą dokumentinių ir trumpo metro vaidybinį filmą. „Paskutinė šeima“ – jo vaidybinis pilnametražis debiutas. Siurrealistiniai dailininko paveikslai sudomino režisierių dar vaikystėje, o filmą apie intriguojančią Beksinskių šeimą Matuszynskis svajojo sukurti nuo pat studijų pradžios.

Nuo gegužės 5 d. filmą bus galima pamatyti Lietuvos kino teatruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius