Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 26

Filmo apie „Laibach“ koncertą Šiaurės Korėjoje premjera: „Mes tokie fašistai, kaip Hitleris – artistas“

Dar Jugoslavijoje susikūrusi grupė „Laibach“ buvo pirmoji Vakarų grupė, kurią koncertuoti įsileido Šiaurės Korėja. Nacionalizmu ir fašizmu kaltinamų muzikantų nuotykiai Šiaurės Korėjoje pasakojami filme „Išlaisvinimo diena“, kuris šeštadienį buvo pristatytas „Kino pavasario“ žiūrovams.
Grupė „Laibach“
Grupė „Laibach“ / Organizatorių nuotr.

„Mes nevažiavome į Šiaurės Korėją jos provokuoti. Jie gyvena visiškai kitoje realybėje“, – po filmo premjeros šeštadienį kalbėjo grupės atstovas Ivanas Novakas. Filmą jis pristatė kartu su jo režisieriais – norvegu MortenuTraaviku ir latviu Uģiu Olte.

Slovėnijos grupė „Laibach“ išsiskiria iš kitų savo provokacijomis, taip pat netikėtais svetimų kūrinių atlikimais. Kadangi grupė viešai neretai kritikuojama dėl nacionalizmo, kartais netgi fašizmo, faktas, kad Šiaurės Korėja leido jai 2015 metais koncertuoti šalyje, nustebino visą pasaulį.

VIDEO: Laibach and North Korea's first Western concert - BBC News

Kvietimo į Šiaurės Korėją „Laibach“ paprašė pati. „Buvo sunku gauti teigiamą atsakymą. Ir jis kelis kartus keitėsi. Žiniasklaidoje pasirodė daug informacijos apie grupę, buvo rašoma apie jos tariamas sąsajas su fašizmu ir apie tai Šiaurės Korėja gerai negalvojo“, – pasakojo du koncertus viename Pchenjano teatrų vis tik suorganizavęs M.Traavikas.

Kai jau pagaliau nusileido Šiaurės Korėjoje, abejonės, ar koncertas įvyks, dingo: „Nemaniau, kad koncertas neįvyks. Apie tai pasaulio žiniasklaidoje buvo tiek naujienų, kad jiems būtų buvę gėda uždrausti koncertą.“

VIDEO: Laibach in Pyongyang, North Korea 19.08.2015

Tiesa, į kompromisus grupei teko eiti – ruošiantis koncertui juos lankydavo valstybės cenzoriai ir vis duodavo tam tikrų nurodymų, pagal kuriuos teko tikslinti repertuarą, kai kurių kūrinių atlikimą. Tačiau grupės, I.Novako teigimu, tai pernelyg neerzino, nes savicenzūra esą užsiima nuolatos, be to, nenorėta suerzinti ar įžeisti Vakarų muzikos negirdėjusių korėjiečių.

Filme daugiausia dėmesio skiriama paruošiamiesiems koncerto darbams, iš paties koncerto nuskamba tik viena daina. Matyti, kad į korėjiečių norus yra atsižvelgiama, grupės nariai stengiasi elgtis pagal vietos papročius, nors I.Novakas, atsiskyręs nuo grupės ir sugalvojęs vienas pasivaikščioti po Pchenjaną, ne juokais įsiutina ir grupę, ir su ja dirbančius korėjiečius.

Mes tokie fašistai, kaip Hitleris – artistas, – atkerta grupė savo kritikams.

Kodėl „Laibach“ taip užsinorėjo į Šiaurės Korėją?

„Mes neišskiriame žmonių. Mums visą laiką įdomu sužinoti ką nors apie kitus. Mums patinka keliauti ten, kur kiti nedrįsta“, – sakė I.Novakas.

Į „Kino pavasarį“ premjerą atvykę vyrai nebuvo linkę kritikuoti Šiaurės Korėjos dėl jos režimo. Nėra vietos pasaulyje, kur nebūtų jokios sistemos.

„Mums tas pats, ar dainuoti tokioje valstybėje kaip Šiaurės Korėja, ar tokioje kapitalizmo šalyje kaip JAV“, – kalbėjo U.Olte.

VIDEO: John Oliver - Laibach goes to North Korea

„Laibach“ gyvuoja jau 35 metus – dėl šokiruojančios muzikos, vizualinės informacijos (jų klipuose įkomponuojami karinių ir industrinių propagandinių filmų elementai) grupė vertinama kontroversiškai. O iš kaltinimų nacizmu tiesiog juokiasi: „Mes tokie fašistai, kaip Hitleris – artistas.“

„Didžiausias filmo komizmas slypi radikaliai skirtingų kultūrų supriešinime. Gyvenimo ironija, bet viena diktatoriškiausių ir propagandą savo piliečiams kasdien su kaupu „pumpuojanti“ Šiaurės Korėja pasikviečia koncertuoti grupę, kuri savo muzikine ir vizualine kalba iš viso to šaiposi“, – taip apie filmą atsiliepia „Kino pavasario“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

VIDEO: Laibach - Eurovision (Spectre), official video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius