Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 18

Lapinskaitė naujuoju filmu bando sustabdyti gyvenimo traukinį (nuotraukos)

Režisierė Janina Lapinskaitė penktadienio vakarą naujame kino teatre „Pasaka“ Vilniuje pristatė savo naują dokumentinį filmą „Traukinys stovi penkias minutes“.
Janina Lapinskaitė
Janina Lapinskaitė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Kino juostoje užfiksuotos Švenčionėlių miestelio tikrų žmonių gyvenimo akimirkos.

„Mano filmų herojai nėra tie, kurie ryškūs gatvėje, su kuriais visi sveikinasi – jie nėra žvaigždės, o žmonės, kurie gyvena paprastą kasdienį gyvenimą. Išsakyti tokių žmonių mintis ir svajones aš pasirinkau realų miestelį, – pasakojo režisierė, tikindama, kad jos pilnametražis filmas – nėra laida „Provincijos miesteliai“. – Aš norėjau stabtelėti akimirką, kaip kad sustoja traukinys, ir per tą akimirką pažvelgti į ten gyvenančių žmonių gyvenimą.“

J.Lapinskaitė prisipažino, kad ji pati, važiuodama traukiniu, dažnai apgailestauja, kodėl taip greitai prabėga įdomus einantis žmogus, stovintis namas.

„Kai jaunystėje aš važiuodavau traukiniu, man atrodydavo, kad jis važiuoja lėčiau, sustoja ilgiau. Todėl aš labai norėčiau, kad tas mūsų gyvenimo traukinys nors trumpam stabtelėtų ar bent sulėtintų greitį, kad mes spėtume pamatyti laukiančio žmogaus šypseną, vaiko verksmą, besibučiuojančią porą“, – lyriškai kalbėjo kūrėja.

Filmas nufilmuotas praėjusį rudenį, siaučiant permainingiems orams, ir lygiai po metų pasirodo Lietuvos žiūrovams. Į premjerą susirinko ir kino juostos „Traukinys stovi penkias minutes“ herojai, kuriems filmo premjera – didelė šventė, kurios laukta su nekantrumu.

„Kai nuvažiavau į Švenčionėlius, herojai atsirado savaime. Pavyzdžiui, sutikau Bronių, kuris skraido parasparniu ir visą gyvenimą svajoja pakilti. Jis sutiko filmuotis tik su sąlyga, jei ir aš išdrįsiu pakilti“, – juokdamasi išdavė J.Lapinskaitė, per metus tapusi tikra parasparnių, o taip pat akmens bei medžio apdirbimo specialiste.

Svarbiu filmo akcentu tapo ir akordeonų muzika, nes ne vienas filmuoto miestelio gyventojas šį instrumentą moka prakalbinti. Žmonės, anot J.Lapinskaitės, kartais nesuprasdavo, kodėl režisierė prašydavo jų groti be repeticijų: „Jie klausdavo, gal aš noriu parodyti, kad jie nemoka groti“.

Pilnametražė kino juosta, kurios pastatymas kainavo 250 tūkst. litų, premjeros vakarą sulaukė daug plojimų. Netrukus ji bus parodyta ir Švenčionėliuose, kuriuose filmas ir gimė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius