Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Lenkų kino savaitės uždarymo filmas – pretendentas į „Oskarų“ nominaciją (video)

Kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“ vykstanti X lenkų kino savaitė trečiadienį, rugsėjo 23-ąją, parodys paskutinįjį filmą. Iki tradicinio kino renginio pabaigos likus vos keletui dienų, organizatorius pasiekė džiugi žinia: uždarymo filmas, Jaceko Borcucho drama „Viskas, ką myliu“, pasirinktas lenkų kandidatu „Oskaro“ nominacijai gauti.
Filmas „Viskas, ką myliu“
Filmas „Viskas, ką myliu“ / Kadras iš filmo

Kasmet vykstančiuose JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimuose šiemet gali sužibėti ir Lenkija, nes Jaceko Borcucho filmas „Viskas, ką myliu“ pretenduoja į geriausio užsienio filmo nominaciją. Šioje kategorijoje laurus yra nuskynę Europos kino kūrėjų darbai, pamėgti ir Lietuvoje – „Gyvenimas yra gražus“ (rež. Roberto Benigni), „Viskas apie mano mamą“ (rež. Pedro Almodóvar), „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ (rež. Ang Lee).

Filmą įvertino Agnieszkos Holland vadovaujama komisija

Lenkų „Oskarų“ komitetui, geriausio užsienio filmo nominacijai pasiūliusiam juostą „Viskas, ką myliu“, vadovauja režisierė Agnieszka Holland, kurios filmų retrospektyvą galima išvysti X lenkų kino savaitėje. Be jos, komitetą sudaro visas būrys Lenkijos kino ekspertų. Jų teigimu, „Viskas, ką myliu“ buvo pasirinktas dėl įvairiapusiškumo: filmas spinduliuoja šilumą, tačiau tuo pat metu čia akis į akį susiduriama su komplikuota šalies istorija, kurią ne taip jau paprasta perkelti į didžiuosius ekranus.

Meilė, laisvės troškimas ir pankrokas

Ši komiška drama pasakoja apie meilę, laisvės troškimą ir pankroką. Pasakojimą nuolat lydi Didžiosios Istorijos aidai, herojų išgyvenimai vaizduojami kovojančios Lenkijos fone. 1981-ieji – pats Solidarumo judėjimo įkarštis. Aštuoniolikmetis Janekas kartu su draugais buria pankroko grupę ir įsimyli žavią merginą Basią. Skirtingų jaunuolių tėvų vertybių blaškoma meilė Janeką ir Basią paverčia to meto Romeo ir Džiuljeta.

Perteikdamas tai, kuo gyveno Lenkijos jaunimas prieš 30 metų, režisierius Jacekas Borcuchas užfiksavo vieną svarbiausių momentų šalies istorijoje. Tai pirmasis lenkų filmas, kuriame šalies devintojo dešimtmečio įvykiai nušviečiami jaunosios kartos akimis.

Autentiškumo juostai suteikia garso takelyje skambantys lenkų pankroko hitai ir tai, kad aktoriai muziką atliko gyvai, be jokių fonogramų.

Lenkijos debiutas „Sundance“ kino festivalyje

„Viskas, ką myliu“ garbės lentynoje jau puikuojasi ne vienas apdovanojimas: Lenkų kino festivalyje 2009 m. juosta triumfavo dviejose kategorijose, o metais vėliau tarptautiniame kino festivalyje Portugalijoje „Festroia“ filmas buvo įvertintas CICAE (organizacija, vienijanti nekomercinius kino teatrus ir festivalius Europoje) prizu.

„Viskas, ką myliu“ – pirmasis lenkiškas filmas, dalyvavęs „Sundance“ kino festivalyje. 

Filmo premjera Lietuvoje – rugsėjo 22 d. X lenkų kino savaitės uždarymo vakare. Po premjeros filmą bus galima pamatyti kino teatro „Pasaka“ repertuare. Filmą pristato kino teatras „Pasaka“ kartu su Lenkijos institutu Vilniuje.

VIDEO: Wszystko, co kocham - zwiastun

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius