-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 16

Lietuva filmą apie Žalgirio mūšį gali kurti drauge su Baltarusija

Lietuva filmą apie Žalgirio mūšį ketina kurti kartu su Baltarusija, tačiau, pasak kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio, jį baigti iki 2010-ųjų liepos, kai bus švenčiamos 600-osios mūšio metinės, neįmanoma.
Kauno senamiestyje vyksta tradicinė šventė „Hanza Kaunas 2009“
Riterių kova / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiaip labai pozityviai jie (baltarusiai – BNS) nusiteikę. Yra vilčių (...) Dabar rengiame ketinimų protokolą. Bus sukurtos dvi kūrybinės grupės suderinti scenarijų“, – BNS sakė kultūros ministras.

Jis tvirtino, kad scenarijus bus abiejų šalių aptarimo objektas, nes gali kilti istorijos interpretavimo klausimų.

„Jie neišvengiamai kils. Bet mums (ministrams – BNS) svarstant nekilo, kažkaip stebėtinai sutapo. Be abejo, jie filme norėtų matyti savo pilių, savo dalį istorijos. Bet ten ir vyko tuo metu, tose pilyse vyko svarbiausi momentai: susitikimai, pasirašomos sutartys“, – tvirtino ministras.

Buvo pirminis variantas, paskui atsirado kitas scenarijaus variantas. Ten – jau autorių grupė. Tada pirmasis autorius jiems pateikė pretenzijas, – tikino Remigijus Vilkaitis.R.Vilkaitis negalėjo pasakyti, kada filmas bus baigtas, tačiau tvirtino, kad jo sukurti 2010-aisiais, kai bus švenčiamos 600-osios Žalgirio mūšio metinės, nepavyks.

„Apie terminus kalbėti dar anksti. Dar pati darbo pradžia (...) Visiems aišku, kad Žalgirio mūšio jubiliejui to neįmanoma padaryti nei techniškai, nei kitaip, tais metais (2010 metais – BNS) jeigu mes pradėsime darbus, tai ir bus mūsų Žalgirio mūšiui skirtas žygdarbis. Tai tikrai nemažai. (...) 2010 metais gyvenimas nesibaigia“, – sakė kultūros ministras.

Pasak jo, sprendimą bendradarbiauti su baltarusiais nulėmė ne tik lėšų stoka, bet ir scenarijaus autorių tarpusavio kivirčai.

„Mes nutarėme, kad šiuo atveju esant tokiai finansinei situacijai, neoperuojame tokiais pinigais dabar, realiau atrodo kūrybinis bendradarbiavimas su baltarusiais (...) Be to, niekaip nesugeba scenaristai susiderinti juridinių reikalų. Buvo pirminis variantas, paskui atsirado kitas scenarijaus variantas. Ten – jau autorių grupė. Tada pirmasis autorius jiems pateikė pretenzijas“, – tikino ministras.

Pasak jo, parengiamiesiems kino juostos kūrimo darbams buvo išleista 500 tūkst. litų.

Kas režisuos filmą, anot R.Vilkaičio, dar nėra nuspręsta.

„Apie režisierių nekalbėjome. Mano nuomone, visai būtų gerai turėti du režisierius iš abiejų šalių. Baltarusių bazė labai stipri – techninė ir visokia“, – tvirtino R.Vilkaitis.

Praėjusią savaitę Baltarusijos naujienų portalas nn.by paskelbė, kad idėja kurti bendrą dviejų valstybių aptarta susitikus Lietuvos ir Baltarusijos kultūros ministrams. Filmo biudžetas gali siekti apie 6 mln. dolerių (beveik 14 mln. litų).

Liepos pabaigoje R.Vilkaitis tvirtino, kad filmas „Žalgiris – geležies diena“, kurio biudžetas, kaip planuota, turėjo siekti 12 mln. litų, iki 2010 metais vyksiančių Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių gali būti nespėtas sukurti.

Šio filmo scenarijaus autoriai – Juozas Marcinkevičius, Marius Daškus ir Raimundas Banionis (jis taip pat ir režisierius).

Pernai spalio pradžioje Seimas 2010-uosius paskelbė Žalgirio mūšio metais.

Vienas svarbiausių Lietuvai mūšių, vykęs 1410 m. liepos 15 d. tarp jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų ir Kryžiuočių ordino, baigėsi pastarojo sutriuškinimu, po kurio Kryžiuočių ordinas nebeatsigavo. Pergalė nutraukė porą šimtų metų trukusius lietuvių žemių grobstymus.

2010-aisiais Lietuva minės Žalgirio mūšio 600-ąsias metines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius