Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 11 01

Lietuviškas trimatis filmas kol kas įmanomas tik teoriškai

Sukurti lietuvišką trimatį filmą šiuo metu trūksta ir finansų, ir techninio pasirengimo, teigia lietuvių filmų prodiuseriai.
Europos šalių kino susirinko žiūrėti pilna salė gerbėjų.
Kino salė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viskas, aišku, atsirems į finansavimą. Tai yra labai nepigus dalykas ir mūsų sąlygomis, kai visas kino finansavimas prilygsta vienam vidutiniam pilnametražiam vaidybiniam Europos filmui, t. y. 4,5 mln. litų, kol kas svajoti apie trimačio kino gamybą nedrąsu“, – BNS sakė filmų „Kai apkabinsiu tave“ ir „Miegančių drugelių tvirtovė“ prodiuserė Uljana Kim.

„Ir šiaip pasaulyje tai yra pakankamai naujoviškas reiškinys, kainuojantis nemažus pinigus. Taip pat yra labai daug techninių dalykų, juk tai yra kitas techninis lygmuo“, – kalbėjo ji.

Pelningiausio nuo Nepriklausomybės atkūrimo lietuviško filmo „Tadas Blinda.Pradžia“ prodiuseris Žilvinas Naujokas atkreipė dėmesį, kad trimačiai filmai orientuoti į didesnę žiūrovų auditoriją.

„Techniškai kino teatrai galėtų rodyti, tačiau esmė yra tokia, kad trimačiai filmai yra žiūroviški. Jie orientuoti į žiūrovus, nefestivaliniai, „nearthauziniai“ filmai, išskyrus labai išskirtinius atvejus“, – BNS sakė Ž.Naujokas.

Idėją kurti trimatį dokumentinį filmą yra iškėlęs režisierius Arūnas Matelis. Pats kūrėjas BNS komentuoti šią idėją atsisakė. „Kol kas apie šitą filmą nieko nekomentuoju“, – BNS sakė jis.

Biuro „Media Desk Lietuva“, besirūpinančio informacijos teikimu Lietuvos audiovizualinės industrijos įmonėms apie Europos Sąjungos paramos programas, pateiktoje medžiagoje, kuri publikuojama Lietuvos filmų centro tinklalapyje, teigiama, kad A.Matelio dokumentinio filmo „Gladiatoriai. Kita planeta“ projektui skirta dalinė finansinė parama.

Šis projektas, kaip rašoma, „įvardijamas kaip vienas iš pirmųjų 3D dokumentikos bandymų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje“. Filmo projektas pasakos apie profesionalų dviračių sporto pasaulį ir atskleis „žmogiškas aistras, titaninę valią bei kerinčią dviračių sporto vizualinę plastiką“.

Jei trimačio kino projektas vis dėlto būtų įgyvendinamas, tam reikėtų specialiai apmokyti žmones, galbūt prireiktų ir kitų valstybių pagalbos bendrai kuriant filmą, sakė Uljana Kim.

„Media Desk Lietuva“ BNS atsiųstoje medžiagoje teigiama, kad pernai pateikus paraišką, šiemet filmo parengiamiesiems darbams skirta 22,5 tūkst. eurų (77,6 tūkst. litų).

Prodiuserė U.Kim sakė, kad jei trimačio kino projektas vis dėlto būtų įgyvendinamas, tam reikėtų specialiai apmokyti žmones, galbūt prireiktų ir kitų valstybių pagalbos bendrai kuriant filmą.

„Jeigu atsirastų toks projektas, tai pas mus yra profesionalių žmonių, kurie galėtų pradėti gilintis. Sienos yra atviros ir galima iš užsienio pakviesti specialistus, turinčius įdirbį, nes mes ir dabar tai kameras, tai specialią įrangą nuomojamės iš užsieniečių, ar ten darome įvairius darbus“, – kalbėjo prodiuserė.

Prodiuseris Ž.Naujokas prisipažino neturintis daug vilčių dėl lietuviško trimačio filmo. „Finansiškai – dar mažesnė galimybė, nes ir šiaip pastatyti filmą Lietuvoje neįmanoma, o kai susiduriame su trimačiu filmu, tai biudžetas dar labiau išauga“, – sakė jis.

Rugsėjo pabaigoje Lenkijoje įvyko filmo „1920. Varšuvos mūšis“ premjera, kuris pastatytas remiantis 3D technologija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius