Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 25

Lietuviškose „Scanoramos“ premjerose – naujas G.Žickytės filmas ir jautrus E.Josadės dialogas su tėvu

Europos šalių kino forume „Scanorama“ šiemet bus pristatytos dvi lietuviško dokumentinio kino premjeros – Giedrės Žickytės ir Maite Alberdi trumpametražis filmas „Aš čia tik svečias“ ir Elžbietos Josadės trumpametražis debiutas „Dialogas su Josefu“.
Filmo „Dialogas su Jozefu“ stop kadras
Filmo „Dialogas su Jozefu“ stop kadras / Filmo „Dialogas su Jozefu“ stop kadras

„Giedrės Žickytės pergalė prestižiniame Krokuvos dokumentinio kino festivalyje nutraukė ilgai trukusią tylą Europos Kino Akademijos (EFA) nominacijų lauke. Veržlus režisierės temperamentas padėjo G.Žickytei pelnyti apdovanojimus ir Lietuvoje, ir už jos ribų. Iš kitų jos amžininkų režisierę išskyrė gebėjimas rinktis temas ir protagonistus, dėmesys vaizdo estetikai, neišsenkanti energija ir gyvenimas kinu.

Džiaugiamės galėdami pristatyti G.Žickytės ir jos kolegės Maite Alberdi bendrą juostą jau ir Lietuvos žiūrovams. Taip pat tikimės, kad žiūrovus sudomins ir gimtojoje Lietuvos padangėje dar nežinomos Elžbietos Josadės debiutas, kuriame režisierė ryžosi atskleisti kelio į artimiausio žmogaus – Tėvo – gyvenimą ir kūrybą sudėtingumą. Abi režisierės viešės „Scanoramoje“ ir susitiks su žiūrovais,“ – pasakoja „Scanoramos“ vadovė Gražina Arlickaitė.

Naujausiame bendrame Giedrės Žickytės ir Čilės režisierės Maite Alberdi darbe „Aš čia tik svečias“ žiūrovų laukia pažintis su garbaus amžiaus baske Josebe, kuri gyvena Čilės Santjago senelių namuose. Senolė gyvena prisiminimuose apie jaunystę Baskų krašte ir kiekvieną dieną turi iš naujo suvokti, jog realybė visai kitokia – dienas ji leidžia tolimojoje Čilėje.

Filmo „Aš čia tik svečias“ stop kadras/Filmo „Aš čia tik svečias“ stop kadras
Filmo „Aš čia tik svečias“ stop kadras/Filmo „Aš čia tik svečias“ stop kadras

„Ši nepaprasta moteris padėjo suvokti, kaip praeitis mus apibrėžia netgi tada, kai neatsimename to, kas įvyko vakar. Alzheimerio liga gali ištrinti dabartį, bet kertiniai gyvenimo momentai lieka mūsų sąmonėje. Praeitis susijungia su dabartimi kasdieniuose mūsų potyriuose. Taip filme atsiveria nauja realybė – skaudžios ligos portretas, atskleistas su pagarbia humoro bei džiaugsmo doze, slypinčia kiekviename mūsų branginamame prisiminime,“ – naująjį filmą pristato G.Žičkytė.

Vos pradėjęs savo kelionę po kino festivalius, filmas „Aš čia tik svečias“ pelnė daug apdovanojimų. Geriausiu trumpametražiu filmu jis buvo įvertintas „Visions du Reel“, Šefildo, Rusijos ir Budapešto dokumentiniuose kino forumuose. Madrido festivalyje pelnė žiūrovų apdovanojimą, o Krokuvoje buvo paskelbtas geriausiu Europos trumpametražiu filmu ir nominuotas 29-ųjų Europos kino apdovanojimų trumpametražių filmų kategorijoje.

Režisierė G.Žickytė ne naujokė „Scanoramos“ programoje – prieš porą metų festivalyje buvo pristatytas jos ilgametražis dokumentinis filmas „Meistras ir Tatjana“, 2015 metais laimėjęs net keturis Nacionalinio kino apdovanojimus „Sidarbrinė gervė“ – už geriausią režisieriaus darbą, geriausią dokumentinį filmą, geriausią operatoriaus darbą ir geriausią montažą.

Antroji lietuviška šių metų „Scanoramos“ premjera – Elžbietos Josadės debiutas „Dialogas su Josefu“. Iš Vilniaus kilusi ir šiuo metu Paryžiuje gyvenanti jauna režisierė filme pasakoja savo ir tėvo istoriją. Šiame labai asmeniškame filme jautriai atskleidžiamas dviejų kartų – tėvo ir dukters – sudėtingas santykis ir ne visada sklandus jų dialogas kerinčio grožio gamtoje.

„Filmuoti tėvą nebuvo labai sunku, nes pats filmavimo procesas nebuvo sureikšmintas. Tai buvo kasdieninė veikla, kurioje mes dalyvavome kartu. Kažkuria prasme, mes dirbome greta vienas kito. Jis tapė, o aš jį filmavau,“ – pasakoja filmo autorė E.Josadė.

G.Žickytės ir M.Alberdi filmo „Aš čia tik svečias“ premjera „Scanoramoje“ įvyks lapkričio 8 d., 20 val., „Forum Cinemas Vingis“, 1 salėje, Vilniuje. E.Josadės darbo „Dialogas su Josefu“ premjera įvyks lapkričio 9 d., 20 val., „Forum Cinemas Vingis“, 6 salėje.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 3–20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius