Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 28

Lietuvių „Lošėją“ Marakeše vertins Martino Scorsese's vadovaujami kino grandai

Lapkričio 29 – gruodžio 7 dienomis vyksiančiame Tarptautiniame Marakešo kino festivalyje lietuvišką filmą pirmą kartą vertins viena prestižiškiausių kino grandų žiuri. Joje – garsiausi šių dienų režisieriai Italijoje – Paolas Sorrentino, Vokietijoje – Fatih Akinas, Korėjoje – Park Chan-Wookas, aktorės Marion Cotillard ir Patricia Clarkson. Komisijai vadovaus Holivudo režisierius Martinas Scorsese. Festivalio metu bus apdovanotos aktorės Sharon Stone ir Julliete Binoche.
„Lošėjo“ kūrybinė komanda
„Lošėjo“ kūrybinė komanda / „Lošėjo“ nuotr.

„Manęs laukia viena įdomiausių kūrybinių patirčių. Mūsų filmą žiūrės žmonės, kurie man yra didžiausi šiuolaikinio kino autoritetai. Neįtikėtina, bet Martino Scorsese’s šešėlis filmą lydėjo nuo pat „Lošėjo“ scenarijaus rašymo pradžios. Viena mūsų filmo scena yra tiesiogiai įkvėpta tam tikrų elementų iš Scorsese’s juostos „Gelbstint mirštantįjį“ („Bringing Out The Dead“). Analizuodamas vaidybos specifiką, prieš filmavimą  šio režisieriaus kurtus „Taksistą“ ir „Įsiutusį bulių“ daviau pasižiūrėti Vytautaui Kaniušoniui, kuris atliko pagrindinį „Lošėjo“ vaidmenį,“ – teigia Ignas Jonynas.

Kritikų vertinimu, toks kino garsenybių rinkinys galėtų papuošti Kanų ar Venecijos festivalį. Dauguma jų yra patys buvę svarbiausių festivalių nugalėtojais ir laureatais, vaidinę su garsiausiais režisieriais ir šiuo metu kuriantys kino tendencijas pasaulyje.
„Aktorė Marion Cotillard, be daugybės kitų puikių vaidmenų, ypač sužavėjo filmu „Kaulai ir rūdys“. Režisieriaus Amato Escalante filmas „Heli“, pelnęs apdovanojimą Kanuose, man pasirodė vienas įdomiausių šių metų filmų. Ką jau kalbėti apie tokius savitos kino estetikos meistrus kaip Park Chan-Wookas ir Paolas Sorrentino. Apie tokius „žiūrovus“ galėjau tik pasvajoti,“  – sako režisierius Ignas Jonynas.

Patekęs į pagrindinę Marakešo festivalio programą, lietuvių kūrinys varžysis tarp 15 filmų iš viso pasaulio. Šis Maroko festivalis pasižymi išskirtiniu dėmesiu pasaulio kraštų įvairovei – nuo Holivudo, Europos kino, Bolivudo iki augančio arabiško kino bei kitų Rytų šalių filmų industrijos.

„Lošėjo“ pasaulinė premjera rugsėjį įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Varšuvos kino festivalyje „Lošėjas“ laimėjo specialųjį žiuri prizą, taip pat dalyvavo Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Indijos festivaliuose. Po Marakešo kino šventės filmas varžysis Tbilisio festivalyje.

Etinio pasirinkimo klausimus nagrinėjantis aštraus siužeto filmas su trilerio ir melodramos elementais, atskleidžia sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų. Lietuvių kūrinys kritikų buvo įvertintas kaip reikšmingas indėlis į Šiaurės Europos kiną ir tapo pirmuoju bei istoriniu dviejų Baltijos šalių bendradarbiavimo pavydžiu. Šis naujas faktas itin dažnai minimas užsienio žiniasklaidoje.

Režisieriaus Igno Jonyno filme „Lošėjas“ pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas. Filmo scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius