Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 06

Lietuvoje pradėtas kurti filmas apie išgyvenimus Afganistano kare „Afganų laisvė“

Šį penktadienį prie vieno iš Vilniaus prekybos centrų rinkosi Afganistano karo veteranai, vėliau darnia automobilių kolona Ukmergės gatve pajudėję Panevėžio link. Šios akimirkos buvo įamžintos filmavimo kamera ir vėliau atsidurs meninės dokumentikos filme „Afganų laisvė“.
Penktadienį pradėtas filmuoti lietuvių dokumentinis filmas apie Afganistano karo pasekmes „Afganų laisvė“
Penktadienį pradėtas kurti dokumentinis filmas apie Afganistano karo pasekmes „Afganų laisvė“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš Vilniaus veteranai kartu su žmonomis ir vaikais vyko į tarptautinį veteranų sąskrydį.

„Afganų laisvė“ – tai filmas apie Lietuvos piliečius, 1979-1989 metais dalyvavusius Afganistano kare, apie jų likimus, išgyvenimus ir gyvenimą po karo.

„Karo veteranams laisvė lygu mirtis, nes jiems karas tęsiasi iki šiol“, – teigė filmo režisierius, Afganistano karo dalyvis Juozas Koreiva.

Penktadienį pradėtus filmavimo darbus ketinama pabaigti lapkričio pabaigoje. Tikimąsi, kad žiūrovai filmą galės išvysti kitų metų pradžioje. Kūrėjų teigimu, šį filmą bus ketinama parodyti kuo platesnei auditorijai kino teatruose.

Šį filmą ketinama kurti ne tik Lietuvoje, bet ir Afganistane, naudoti įvairios archyvinės medžiagos, interviu su Afganistano karo dalyviais.

Filmą, pavadinimu „Afganų laisvė“, kuria režisierius J.Koreiva, kino operatorius Samvelas Gandžumianas, garso operatorius Viktoras Juzonis ir kiti. Šį filmą inicijavo Vilniaus karo Afganistane veteranų sąjunga.

Veteranų sąjungos duomenimis, į Afganistano karą buvo išsiųsti beveik 5 tūkstančiai vaikinų iš Lietuvos,  96 iš jų žuvo, 98 tapo neįgaliaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius