Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 26

Lotynų Amerikos kultūros dienose – egzotiškas Pietų Amerikos kinas

Sostinėje vykstančiose Lotynų Amerikos kultūros dienose dar galima išvysti egzotiško Pietų Amerikos šalių kino ir prisiminti išskirtines asmenybes.
Kadras iš Lotynų Amerikos kultūros dienų programos filmo
Kadras iš Lotynų Amerikos kultūros dienų programos filmo / Organizatorių nuotr.

Spalio 26 d. kino teatre „Pasaka“ bus parodyti net du lietuviški filmai, susiję su argentiniečių rašytoju Chulijum Kortasaru. Režisierius Vytautas Balsys 1994-aisiais sukūrė dokumentinę novelę klaidžiodamas Paryžiaus gatvėmis ir ieškodamas „Žaidžiame klases“ autoriaus pėdsakų Prancūzijos sostinėje. „Autobusas“ – tai dar anksčiau to paties režisieriaus sukurtas filmas pagal Ch.Kortasaro kūrinį apie į nebūtį skriejantį autobusą. Filme vaidina Ingeborga Dapkūnaitė. Filmus kino teatre pristatys pats režisierius V.Balsys, o narių klube „Ex libris“ vyks prisiminimų vakaras, skirtas Chulijui Kortasarui.

Trečiadienį paskutinį karta Lotynų Amerikos dienų repertuare rodomas filmas „Tango dainininkė“ – apie jauną ir talentingą atlikėją, kuri tango ne šoka, o dainuoja.

Spalio 27 dieną, vilniečiai turi unikalią galimybę susipažinti su Paragvajaus kinu. Olandijoje gyvenančio žymaus paragvajiečių menininko Enrique Collar vaidybinis filmas „Novena“ yra sukurtas jo gimtajame kaime su vietos neprofesionaliais aktoriais, kurie atsakingai imasi vaidinti save, bet pagal parašytą scenarijų. Iki šiol menininkas, įkvėptas kaimelio kasdienio gyvenimo, grįždavo čia tapyti. „Novena“ savo autentiškumu ir nuoširdumu, be to, meniniu stiliumi ir istorijos universalumu sudomino ne vieną festivalį, sujaudino ne vieną žiūrovą, filmas sėkmingai keliauja po visą pasaulį, supažindindamas su Paragvajaus kaimo žmonių realijomis.

Geriausiu meksikietišku filmu pripažintas „Ranka pasiekiama“ („A tiro de giedra“) irgi rodomas ketvirtadienį kino teatre „Pasaka“. Sebastián Hiriart – savamokslis režisierius, aktorius, operatorius, keliolika metų dirbęs prie filmų kaip kameros ir režisieriaus asistentas. „Ranka pasiekiama“ – sėkmingas jaunojo kūrėjo debiutas kine, kuriame jis jautriai ir savitai prisiliečia prie aktualios migracijos iš Meksikos į Ameriką temos. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka jaunosios kartos Meksikos teatro ir kino žvaigždė charizmatiškasis Gabino Rodríguezas.

Tikras dokumentikos perlas laukia Jimo Jarmucho ir Mikos Kaurismaki gerbėjų penktadienį. „Tigrero: nebaigtas filmas“ pasakoja apie Amerikos nepriklausomo kino kūrėjo Samo Fullerio ir Jimo Jarmusho kelionę į Braziliją, Santa Isabel Do Morro kaimą, pas karacha indėnų gentį, kur prieš 40 metų Samas filmavo dramą apie jaguarų medžiotoją: „Tigrero“. Tačiau dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių, kurias šioje dokumentinėje juostoje režisierius mėgina paaiškinti, „Tigrero“ filmavimas buvo nutrauktas. Režisierius liko su šimtais metrų unikalios medžiagos kino juostose, bet filmas buvo nepabaigtas, todėl niekada nepasirodė ekranuose. Ši istorija S.Fulleriui ilgai nedavė ramybės. Ir štai po 40 metų, radęs puikius kelionės draugus: nuotykių ieškotoją, savo mokinį Jimą Jarmuschą ir didįjį avantiūristą suomių režisierių Miką Kaurismäki, legendinis režisierius Samas Fulleris sugrįžta ten, iš kur kadaise buvo priverstas anksčiau laiko išvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius