-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 22

Naujo lietuviško filmo „Kai apkabinsiu tave“ scenarijus brandintas 15 metų (video)

Nuo lapkričio 26 d. kino teatruose pradedamas rodyti lietuviškas pilnametražis vaidybinis Kristijono Vildžiūno filmas „Kai apkabinsiu tave“. Pasak režisieriaus, šio filmo scenarijus buvo pradėtas rašyti dar 1995 m. Bet tuomet debiutuojantis režisierius net nesvarstė galimybės filmuoti sudėtingą istorinį filmą.
G.Arbačiauskas ir A.Bialobžeskis
G.Arbačiauskas ir A.Bialobžeskis / „Acmefilm“ nuotr.

„Prie šio sumanymo grįžau tik po dešimtmečio. Vokiečių prodiuseris Karlas Baumgartneris rekomendavo padirbėti su kino scenarijų redaktoriumi Franzu Rodenkirchenu. Scenarijaus rašymas užtruko kelis metus, ir iš pirmojo varianto neliko beveik nieko, išskyrus finalą“, – pasakoja filmo „Kai apkabinsiu tave“ režisierius K.Vildžiūnas.

Scenarijų redaktorius F.Rodenkirchenas kino pasaulyje gerai žinomas profesionalas. Jis konsultavo Kanų kino festivalyje Kritikų savaitėje pagrindiniu prizu apdovanoto filmo „Sniegas“ (rež. Aida Begic),  „Auksinį lokį“ Berlyno kino festivalyje pelniusios juostos „Grbavica“ (rež. Jasmila Zbanic) kūrėjus ir daugelį kitų.

„Darbas su F. Rodenkirchen’u man buvo nauja patirtis. Nesitikėjau, kad pasieksiu dviženklį scenarijaus variantų skaičių. Vakarietiško kino tradicijoje toks scenarijų „daktaras“ yra įprastas dalykas. Kol scenarijuje nebūna atsakyti visi siužeto klausimai ir iki paskutinio štricho išbaigti veikėjų charakteriai, niekas negauna filmui nė vieno euro“, – sako režisierius K.Vildžiūnas.

Paremtas tikrais įvykiais filmas „Kai apkabinsiu tave“ pasakoja apie tėvo ir dukros, likimo išskirtų per Antrąjį pasaulinį karą, dramą. Po septyniolikos metų jie bando susitikti Šaltojo karo suskaldytame Berlyne, likus dviems mėnesiams iki Berlyno sienos pastatymo. Pagrindinius tėvo ir dukters vaidmenis filme sukūrė lietuvių aktoriai Elžbieta Latėnaitė ir Andrius Bialobžeskis.

Istorinę filmo dalį konsultavo dr. Arvydas Anušauskas. Jis kūrėjams padėjo analizuoti KGB darbo metodus, kurie dukros ir tėvo susitikimui filme daro lemiamą įtaką. Aktoriai Giedrius Arbačiauskas ir Aleksas Kazanavičius, siekdami sukurti įtikinamus KGB šnipų  vaidmenis, buvo susitikę su sovietų užsienio žvalgybos veteranais.

Viena įdomesnių filmo kūrėjų patirčių – apsilankymas buvusiame sovietų karininkų miestelyje Berlyne, Karlshorsto rajone. Šioje griežtai saugomoje teritorijoje, vadintoje „Karlovka“,  buvo uždaras kvartalas į kurį galėjo patekti  tik KBG darbuotojai.

„Suradome žmonių, kurie dirbo „Karlovkoje“, ir paprašėme papasakoti mums svarbių smulkmenų, pavyzdžiui, kaip atrodė vartai ir apsauga. Tačiau jie lyg susitarę skundėsi prasta atmintimi. Šiandien „Karlovka“ paprastas individualių namų rajonas, tačiau jo paslaptys vis dar saugomos“, – dalinosi  įspūdžiais filmo „Kai apkabinsiu tave“ režisierius K. Vildžiūnas.

Nors pagrindinė pasakojimo linija plėtojasi Berlyne, tačiau ten buvo nufilmuota tik keletas scenų. Didžioji dalis juostos buvo nufilmuota Kaune. Anot režisieriaus K. Vildžiūno, šį sprendimą lėmė tai, jog Berlynas po sienos griūties labai pasikeitė ir tapo moderniu metropoliu, o Kaune išliko nemažai filmui reikalingą  autentiką išsaugojusių pastatų bei interjerų.

Daugiau informacijos apie filmo kūrėjus ir patį filmą galite rasti atnaujintoje internetinėje svetainėje http://www.kaiapkabinsiutave.lt.

 

VIDEO: „Kai apkabinsiu tave“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius