Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 31

„NERVE: drąsos žaidimas“ – „bugų“ pilnas socialinių tinklų nuotykis

Gatvės, pilnos lakstančių, dėl „Pokemon Go“ pamišusių žaidėjų, papildo socialinę žinią, kurią siunčia režisieriai Henris Joostas ir Arielas Schulmanas savo naujausiame filme „NERVE: drąsos žaidimas“.
Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“
Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“

Pagrindinė filmo istorija atrodo gana paaugliškai. Pasakojama apie jauną, savęs ieškančią merginą, susiduriančią su visiems bendraamžiams būdingomis problemomis. Vy (aktorė Emma Roberts) nesugeba užkalbinti savo slaptos simpatijos – futbolo komandos kapitono, jaučiasi užgožta ekscentriškos geriausios draugės Sidnės (aktorė Emily Meade) ir nežino, ko nori iš gyvenimo. Vy nutaria, kad ji turi padaryti kažką įdomaus ir užsiregistruoja į žaidimą „NERVE“.

Tai žaidimas, kaip skelbia jo pristatomasis klipas, lyg „Tiesa – drąsa“, tik be „tiesos“. Žaidėjai renka savo virtualią pasekėjų auditoriją ir atlieka įvairias užduotis, už kurias gauna pinigus. Pirmoji Vy užduotis – pabučiuoti nepažįstamąjį bare. Taip Vy susipažįsta su kitu žaidėju Ianu (aktorius Dave‘as Franco) ir jie kartu įklimpsta į žaidimo pinkles.

Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“
Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“

Interneto kultūra yra dar smarkiai neištirta sritis Holivudo pasaulyje. Gerai pasikapsčius, galima rasti tikrai neblogų istorijų, kurios tiesiog kabo interneto platybėse visiškai nemokamai ir laukia, kol jas kas perkels į didesnius ekranus. Ar „NERVE: drąsos žaidimas“ yra būtent toks perlas, atrastas sunkiu darbu? Ne.

Filmo koncepcija labai primena kūrinį „Išmesta iš draugų“. Panašus net kai kurių scenų vaizdavimo būdas – žiūrovui leidžiama žvilgtelėti į Vy „Apple“ kompiuterio darbalaukį ir pažinti merginą būtent per jį. Visgi, priešingai nei „Išmestos iš draugų“, „NERVE“ filmo kūrėjai aiškiai apsibrėžė savo auditoriją ir nesistengė aiškinti kiekvieno kompiuterio ir socialinių tinklų niuanso taip, kad net kiekvieno mūsų senelis suprastų.

Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“
Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“

Sutapimas ar ne, bet pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai, kurių karjeroms kilti padėjo jų daug garsesni giminaičiai.

Aktorių kolektyvą sudaro jaunimas. Sutapimas ar ne, bet pagrindinius vaidmenis atlieka aktoriai, kurių karjeroms kilti padėjo jų daug garsesni giminaičiai.

Emma Roberts ir Jamesas Franco estetiškai žiūrisi kartu, tačiau iš filmo, kurio pagrindinė veikėja yra steriotipinė moksliukė su socialiniais trūkumais, o jos partneris dėvi odinę striukę ir vairuoja neonais apšviestą motociklą Niujorko gatvėmis – nesitiki daug.

Vis dėlto, būtent neonais apšviestas motociklas, lekiantis Niujorko gatvėmis, ir yra šiaudas, ant kurio laikosi šio filmo pasaulis. Kinematografas Michaelas Simmondsas atliko puikų darbą filmuodamas ir dėliodamas ypatingo grožio Niujorko peizažus bei veiksmo scenas.

Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“
Kadras iš filmo „NERVE: drąsos žaidimas“

Daugiausiai filmui koją kišo kūrėjų nenoras adaptuoti scenarijaus į aukštesnį lygį ir pasistengti įtikinamiau pavaizduoti technologijų lygį, kuriuo paremtas visas filmas.

Daugiausiai filmui koją kišo kūrėjų nenoras pasistengti įtikinamiau pavaizduoti technologijų lygį, kuriuo paremtas visas filmas.

Filmas mums siūlo dalykus, kurių realiame gyvenime tiesiog būtų neįmanoma padaryti: sekundžių greičiu nulaužiamos banko sąskaitos, naikinamos tapatybės, o ką jau kalbėti apie programėlę, pavertusią Niurjorko jaunimą anarchistais. Visa tai skamba ir atrodo kiek lėkštai. Lėkštai ta prasme, kokia dažnai įsivaizduojami Holivudo hakeriai – sėdintys prieš monitoriaus ekraną, ir spaudžiojantys bet kokius klavišus, o prieš akis bėga rašmenų virtinė, kurių net fiziškai taip greitai neįmanoma perskaityti.

Apibendrinus, tai antitechnologinis filmas, bandantis mums prikišti 4chan puslapio praeitį ir anonimiškumo galią. Bet tuo pačiu bandantis nuspėti ateitį pačiu lengviausiu būdu – viskas bus blogai. Filmas tikrai puikiai tinka pramogai. Kaip tinka ir šokinėjimas batutu – linksma, smagu, bet truputį kvaila. „NERVE“ žaidimas yra atvirojo kodo, dėl to jį sustabdyti gali tik tada, jeigu stebėtojai nustos jį žiūrėti. Nuo to ir pradėkime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius