Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Penktajame dokumentikos festivalyje „Nepatogus Kinas“ – gyvenimas be pagražinimų

Šiemet įvyks jau penktasis bene ryškiausias lietuviškas dokumentinių filmų festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“. Jau po kelių savaičių žiūrovai išvys įvairialypę programą, kurią sudarys beveik pusšimtis dokumentinių filmų, nagrinėjančių aktualias socialines ir politines problemas. Spalio 20–30 d. Vilniuje, o lapkritį – kituose Lietuvos miestuose vyksiantis renginys be nemokamų kino peržiūrų kvies į edukacinius užsiėmimus ir atviras diskusijas.
„Ad Hoc: Nepatogus Kinas“
„Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ / CLINIC 212 nuotr.

Nuo 2007-ųjų vykstančio „Nepatogaus Kino“ edukacinėse peržiūrose apsilankė daugiau nei 42 tūkst. žiūrovų. Pamatyti rimtų, šokiruojančių ir priverčiančių kitaip mąstyti istorijų pastaruosius trejus metus iš eilės kasmet ateidavo daugiau kaip 12 tūkst. žmonių. Lietuvos žmogaus teisių centro organizuojamas festivalis jau spėjo tapti rimtos, skandalingos ir netikėtos dokumentikos simboliu. Siekdami prisidėti prie pilietiškumo, socialinės atsakomybės ir demokratinių vertybių įsitvirtinimo mūsų šalies visuomenėje, festivalio programos rengėjai vėl stengsis plėsti žiūrovų akiratį aštriais vaizdais, neišgalvotomis ir susimąstyti verčiančiomis istorijomis.

Dėmesys postsovietinės erdvės ir Afganistano problemoms

„Nepatogaus Kino“ lankytojų šiemet laukia ne vienas įsimintinas susitikimas. Pirmasis susitikimas numatomas jau festivalio atidarymo metu. Spalio 20 d. apie skandalingą advokato Sergėjaus Magnitskio nužudymo bylą Rusijoje papasakoti atvyksta vienas iš filmo „Teisingumas Sergėjui“ (angl. „Justice for Sergei“) herojų. Pasak festivalio organizatorių, šiuo filmu festivalis atidaromas neatsitiktinai. Šiemet „Nepatogus Kinas“ ypatingą dėmesį skirs buvusių Rytų bloko valstybių problemoms ir ypač kovai su korupcija – tam skirtos festivalio programos „Postsovietinė panorama“ ir „Kai valdo pinigai“.

„Žiūrovams taip pat pristatysime kasmet didelio dėmesio susilaukiančias tradicines programos dalis, skirtas asmenų lygiateisiškumui, moterų teisių problemoms bei aplinkosaugai. Šiemet taip pat nusprendėme specialią programos dalį skirti Lotynų Amerikai – pristatysime šešis, ne vieną apdovanojimą pelniusius filmus, iškeliančius atskirties ir socialinio teisingumo problemas šiame regione“, – pažymi G.Andriukaitis. Pirmą kartą festivalio istorijoje kviečiama įdėmiau pažvelgti į vieną šalį – speciali programa „Afganistanas šiandien“ papasakos apie gyvenimo iššūkius šioje valstybėje.

Aštrios, atsakomybės reikalaujančios istorijos

„Nuo kitų Lietuvoje vykstančių kino festivalių skiriamės tuo, jog mūsų tikslas yra ne vien rodyti dokumentinį kiną, bet kartu inicijuoti visuomenės diskusijas opiais, tačiau nemažiau aktualiais žmogaus teisių klausimais. Todėl šiemet po kino peržiūrų pasiūlysime dar daugiau susitikimų su režisieriais, diskusijų ir kitų renginių, kuriais siekiame plėsti savo žiūrovų akiratį, atkreipti dėmesį į socialinius iššūkius, globalias ir lokalias žmogaus teisių problemas“, – sakė festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Šių metų „Nepatogus Kinas“ programa patiks intelektualiems, kritiškiems ir nebijantiems provokuojančių temų žiūrovams. Anot rengėjų, dauguma festivalio filmų kelia atsakomybės klausimą. „Filmuose nagrinėjamos problemos nuo atskirų valstybių aukštų pareigūnų nebaudžiamumo, korupcijos, iki kiekvieno iš mūsų atsakomybės už abejingumą ir pasyvumą arba gamtai daromą žalą, neatsakingą vartojimą. Todėl vienaip ar kitaip kiekviena peržiūra kažką turėtų priversti jaustis nepatogiai. Tačiau daugeliu atveju – tai  pozityvus nepatogumas, skatinantis keistis, būti aktyvesniems, pagal galimybes prisidėti kuriant teisingesnę visuomenę ir geresnį pasaulį“, – kviesdamas žiūrėti nepatogaus kino teigė G.Andriukaitis.

Penktasis žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ Vilniuje truks dešimt dienų (spalio 20–30 d.). Vėliau projektas persikels į Kauną (lapkričio 2–6 d.), Klaipėdą (lapkričio 8 – 12 d.) ir mažesnius Lietuvos miestus.

Daugiau informacijos galima rasti svetainėje: www.nepatoguskinas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius