Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 21

Režisieriaus Lukšo „Duburys“ – Naujosios Europos kino festivalyje Edinburge

Jau trečią kartą Edinburgo Filmhouse rengiamo festivalio programoje šiemet bus rodomas pilnametražis režisieriaus Gyčio Lukšo filmas „Duburys“ (2009), sukurtas pagal Romualdo Granausko to paties pavadinimo romaną. Tai pasakojimas per vienos šeimos gyvenimą, iš kaimo atvykusio jauno žmogaus susidūrimą su dar nepažintu miestu bei pastangas įsitvirtinti gūdžiais sovietmečio laikais. Filmas bus rodomas balandžio 22 d. 17.45 val. Edinburgo „Filmhouse“.
Filmas „Duburys“
Filmas „Duburys“ / Kadras iš filmo

Režisierius Gytis Lukšas grįžo į kiną po ilgos tylos ir naujasis filmas, keliavęs į ekranus daugau nei 3-jus metus, subrandintas tiek turinio, tiek ir formos prasme. Ryškūs personažai, dramatiški jų likimai, pasirinktas juodai baltas vizualinis sprendimas sustiprina filmo paveikumą.

Pasak kino kritikės Živilės Pipinytės, „„Duburyje“ Lukšas su malonumu pasineria į tradicinio lietuvių kino, kuriame visada buvo daug keistuolių, baisių, bet poetiškų istorijų, pasyvių mažakalbių herojų ir patriarchalinio kaimo bei jo vertybių ilgesio, kalbą. Bando ją atkurti iš naujo. Radzevičius tą ano kino stilių „Duburyje“ perteikia subtiliai, gana nostalgiškai ir nepiktnaudžiaudamas. Sidabrinė gyvenimo upė, ūkuose pūškuojantis traukinys, mediniai namai ir nubaltinti medžių kamienai, apskritai, gamtos vaizdai – gana rafinuotas paslėptų filmo prasmių komentaras.“

„Duburys“ buvo sėkmingai pristatomas įvairiuose pasaulio kino festivaliuose. Pasaulinė premjera įvyko Monrealio pasaulio filmų festivalyje, filmas buvo rodytas Indijoje, JAV, Vokietijoje, Švedijoje, Kairo tarptautiniame festivalyje Egipte buvo nominuotas pagrindiniam – Auksinės piramidės apdovanojimui. Filmas Talino tarptautiniame festivalyje buvo apdovanotas dviem pagrindiniais prizais už geriausią Baltijos šalių vaidybinį filmą bei geriausią operatoriaus darbą. Filmas taip pat buvo nominuotas „Nikos“ prizui bei atstovavo Lietuvai 82-uosiuose Amerikos kino akademijos „Oskaruose“, Geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Filmo operatorius Viktoras Radzevičius, dailininkas Augis Kepežinskas, pagrindinius vaidmenis atlieka Giedrius Kiela, aktorės iš Ukrainos Oksana Borbat (už šį vaidmenį apdovanota Sidabrine gerve) ir Jevgenija Varenitsa. Taip pat filme vaidina žinomi Lietuvos aktoriai Jūratė Onaitytė (gavusi Sidabrinės gervės apdovanojimą už antraplanį moters vaidmenį), Vladimiras Jefremovas (pelnęs Sidabrinės gervės apdovanojimą už antraplanį vyro vaidmenį), bei Valentinas Masalskis.

Filmą „Duburys“ prodiusavo viešoji įstaiga „Studija 2“ kartu su Lietuvos kino studija, sukūrimą rėmė Lietuvos Respublikos Kultūros Ministerija ir Kultūros rėmimo fondas. Filmas pristatomas bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Londone ir JK Kultūros atašė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius