Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 30

Šaltojo karo šnipų gyvenimas: kas tikra, o kas – išgalvota?

Šnipinėjimas tapo neatsiejama Šaltojo karo ruletės dalimi. Abi besivaržančios jėgos naudojo šnipų tinklus, siekdamos išgauti kuo daugiau informacijos apie numatomus kitos pusės veiksmus. Šiuo laikotarpiu valstybės investavo į technologinę pažangą, todėl technologinės žinios įgavo neįkainojamą vertę.
Kadras iš filmo „Šnipų tiltas“ (orig. Bridge of Spies)
Kadras iš filmo „Šnipų tiltas“ (orig. Bridge of Spies)

Intriguojančios slaptųjų agentų bylų istorijos atvėrė duris vaizduotei – taip buvo sukurtos fiktyvių šnipų-personažų, tokių kaip Džeimsas Bondas, biografijos, prikausčiusios mases prie knygų ar kino ekranų.

Vakarietiškame kine yra pastebima tendencija specialiojo agento profesiją paversti romantikos kupina veikla.

Tiesa, fiktyvių personažų kūrėjai neretai demonizuodavo ar heroizuodavo personažus, priklausomai nuo jų atstovaujamos kultūros ar politinio režimo.

Vakarietiškame kine taip pat yra pastebima tendencija specialiojo agento profesiją paversti romantikos kupina veikla. Šnipas – ne tik valstybės didvyris, bet ir geidžiamas vyras, dirbantis itin įdomų ir pavojingą darbą.

Praėjus keletui dešimtmečių nuo Šaltojo karo pabaigos, Stevenas Spielbergas praėjusiais metais kino teatrus pasiekusiame filme „Šnipų tiltas“ (orig. Bridge of Spies) pasakoja kitokią šnipinėjimo istoriją. Kokios šio filmo ištakos?

VIDEO: Bridge of Spies Official Trailer #1 (2015) - Tom Hanks Cold War Thriller HD

Paslaptinga moneta

1957 m. FTB agentai suėmė asmenį, vardu Rudolfas Ivanovičius Abelis (toliau – Abelis). Jam buvo pareikšti kaltinimai dėl valstybės šnipinėjimo.

Byla iki šiol menama kaip „Tuščia nikelio moneta“ (orig. Hollow Nickel Case), kadangi jos atsiradimo priežastimi tapo 1953 metais aptikta moneta, kurioje buvo paslėpta kodinė žinutė. Ji atsitiktinai pakliuvo į jauno paštininko, dirbusio Brukline, rankas, o vėliau buvo perduoda FTB.

Vida Press nuotr./Rudolfas Abelis
Vida Press nuotr./Rudolfas Abelis

Kaip teigia FTB, nuo 1953 iki 1957 m. buvo mėginama iššifruoti šią žinutę, tam buvo pasitelkti agentai, dirbę komunistinėse Rytų bloko šalyse. Tačiau pastangos atskleisti kodo prasmę buvo bergždžios.

Tiesa, per šį laiką FTB pavyko atrasti esminę bylos giją – asmenį, kuris galimai kūrė bei kodavo šias žinutes. Tai – sovietų slaptasis agentas Abelis, kurio tikrojo vardo ir pavardės istorikams nepavyko atskleisti iki šiol.

1:1

Istoriniais įvykiais paremtoje dramoje „Šnipų tiltas“ vystomas Abelio bylos procesas, kuris eigoje susipina su diplomatiniais iššūkiais, susijusiais su „U-2“ slapto lėktuvo incidentu.

Vida Press nuotr./U-2, pramintas „Dragon Lady“ – „Lockheed“ korporacijos gaminamas JAV oro pajėgų žvalgybinis lėktuvas.
Vida Press nuotr./U-2, pramintas „Dragon Lady“ – „Lockheed“ korporacijos gaminamas JAV oro pajėgų žvalgybinis lėktuvas.

1960 metais sovietų oro pajėgoms pavyko pastebėti ir numušti jų oro zonoje skaidančius įslaptintus JAV lėktuvus „U-2“, kuriuose buvo įrengta itin moderni fotografavimo įranga.

Išgyvenęs oro ataką pilotas Francy'is Gary'is Powersas buvo paimtas į sovietų nelaisvę, tardytas bei teisiamas už politinius nusikaltimus.

Vida Press nuotr./Francy Gary Powersas
Vida Press nuotr./Francy Gary Powersas

Kadangi abi šalys tuo metu kaip tik turėjo po vieną slaptą (ar valstybei dirbantį) agentą, derybos dėl jų apsikeitimo tapo aukšto pilotažo diplomatine misija.

Neatsitiktinai centrine šio filmo figūra buvo pasirinkta advokato Jameso Britto Donovano asmenybė, kurią filme įkūnijo Tomas Hanksas.

Tomas Hanksas / Kadras iš filmo „Šnipų tiltas“ (orig. Bridge of Spies)
Tomas Hanksas / Kadras iš filmo „Šnipų tiltas“ (orig. Bridge of Spies)

Teisme atstovaudamas Abelio interesus, J.Donovanas šeštojo dešimtmečio pabaigoje tapo skandalinga persona JAV. Filme vaizduojamos moralinės dilemos, kilusios principingam advokatui, gynusiam politinio kaltinamojo teises karo metu.

Dramoje „Šnipų tiltas“ vystomas Abelio bylos procesas, kuris eigoje susipina su diplomatiniais iššūkiais, susijusiais su „U-2“ slapto lėktuvo incidentu.

Tuo tarpu sovietų šnipo – Abelio – personažas išlieka slėpinyje. Abelis nėra vaizduojamas kaip didingas herojus. Iki galo nėra atskleidžiamas jo, kaip šnipo, statusas.

Tačiau didžiulį žavesį filme palieka inteligentiškas jo elgesys – ramus kalbėjimo tonas bei geros manieros, išminties kupinas žvilgsnis, kuriame glūdi susitaikymas su šio pasaulio duotybe.

VIDEO: Bridge of Spies Official Trailer #1 (2015) - Tom Hanks Cold War Thriller HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius