Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 04

„Scanorama“ žiūrovams: net per krizę žiūrėdamas džiaukis! (video)

Rudenį sušildantis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ nuo penktadienio pradeda filmų kelionę per didžiuosius Lietuvos miestus. Šių metų festivalio šūkis – „Tu žiūrėdamas džiaukis“ – ragins žiūrovus nepasiduoti sunkmečio nuotaikoms ir 125-iuose filmuose rasti stiprybės ir įkvėpimo šiam išbandymų laikui.
Filmas „Žmogus ant lyno“
Filmas „Žmogus ant lyno“. / Kadras iš filmo
Temos: 1 „Scanorama“

„Goethe's frazė „Tu gyvendamas džiaukis!“ tapo režisieriaus Roy'aus Anderssono filmo pavadinimu. Šį motyvą mes norėjome paversti „Scanoramos“, nes žmogaus gyvenime yra daugiau spalvų nei tik juoda ir balta, daugiau emocijų nei tik bloga ir gera, – su įkvėpimu kalbėjo festivalio direktorė dr. Gražina Arlickaitė. – Savo filmais, kuriuose nagrinėjamos įvairios problemos, dažnai narpliojami tarpusavio santykiai, mes norime paskatinti žmones daugiau žiūrėti ne į išorę, bet į save. Savyje atrasti ir stiprybės, ir silpnumo, ir jausmų. Tu gyvendamas džiaukis – ir tu žiūrėdamas džiaukis!“

„Scanorama“ šiais metais pristato 13 kino programų, kuriose bus rodomi kino klasikos kūriniai ir nauji provokaciniai filmai. Programa „Scanoramos“ klasika šįkart skirta Europos kino genijui danui Carlui Teodorui Dreyeriui, kurio filmai, nors ir sukurti nebyliojo kino laikais (3-iajame šio amžiaus dešimtmetyje), patenka į geriausių pasaulio filmų šimtuką.

VIDEO: Man On Wire trailer

„Nenorėčiau, kad žiūrovams atrodytų, jog „Scanoramos“ programoje svarbiausia pamatyti Larso von Triero „Antikristą“. Taip, mes jį rodysime ir jį reikia pamatyti. Bet labai įdomu pažiūrėti, kas atsitiko su žmogumi per tą laiką nuo Žanos d'Ark kančios iki pasaulio pabaigos, kurios motyvus išgirsime „Antikriste“, – intrigavo tiek senus, tiek naujus filmus žiūrėti G.Arlickaitė.

Dokumentinio kino programa „Neišgalvotas gyvenimas“ žiūrovams pristatys didžias asmenybes – Dalai Lamą, švedų režisierių Janą Troellį, suomių pankų dinozaurą Pelę Miljoną ir pan.

„Tai didelių asmenybių mintys ir darbai. Man regis, kad tų asmenybių idėjų poreikis šiais laikais yra labai svarbus“, – tikėjo festivalio organizatorė.

„Scanorama“ žiūrovams šiais metais siūlys kaip niekad daug naujų filmų, kurie pristatys naują, jauną, ambicingą Europą. O programa „Kertant Europą“ šįkart dedikuota Vilniui – Europos kultūros sostinei.

„Šioje programoje rasite jaunus ambicingus lenkus, nepelnytai nepastebėtą filmą „Mieguistumas“, garsaus serbų režisieriaus Gorono Paskaljevičiaus sūnaus Vladimiro pirmąjį darbą „Velnio miestas“ ir, žinoma, garsųjį „Žmogų ant lyno“, – pristatė G.Arlickaitė. – Pirmą kartą „Scanoramoje“ viešės net du žmonės, kurie dar taip neseniai kilo į sceną atsiimti „Oskaro“ statulėlės už geriausią dokumentinį filmą „Žmogus ant lyno“.

VIDEO: Anti Christ - Movie Trailer 2009

Tradiciškai festivalis kvies į trumpametražių filmų naktį „Europos pašvaistė“, o taip pat pristatys ypač didelę Europos kino akademijos įvertintų, nominuotų ir apdovanotų filmų programą.

Nebus pamirštas ir Baltijos šalių kinas, kurio programoje keturi Lietuvos jauni režisieriai pristatys savo trumpametražių filmų premjeras.

„Viena iš festivalio misijų – parodyti tuos filmus, kurių negalima užmiršti, kurie suteikia stiprybės ir jėgų, gyvenant šiomis krizės sąlygomis“, – sakė G.Arlickaitė, kviesdama žiūrovus atsigauti „Scanoramoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius