-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 17

„Scanoramos“ uždaryme – karališkas įvertinimas Gražinai Arlickaitei

Sekmadienio vakarą Vilniuje duris iškilmingai užvėrė 12-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Svarbiausio rudens kino renginio uždaryme nestigo įsimintinų įvykių: „Scanoramos“ vadovei Gražinai Arlickaitei buvo įteiktas Norvegijos Karališkasis ordinas, paskelbti konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ nugalėtojai bei įvyko norvegų režisieriaus Bento Hamerio filmo „1001 gramas“ (1001 Grams, 2014) premjera.
Gražina Arlickaitė „Scanoramos“ uždaryme
Gražina Arlickaitė „Scanoramos“ uždaryme / „Scanoramos“ nuotr.

Uždarymo ceremonijos metu Norvegijos Karališkojo ordino „Už nuopelnus“ Karininko kryžiumi Gražina Arlickaitė buvo apdovanota už ilgamečius nuopelnus Norvegijos kultūrai. Garbingą apdovanojimą festivalio vadovei įteikė Norvegijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje J. E. p. Dagas Malmeris Halvorsenas.

„Scanorama“ kiekvienų metų lapkričio mėnesį tampa įkvėpimo šaltiniu daugeliui Norvegijos kino kūrėjų ir yra puiki galimybė pristatyti norvegiškus filmus Lietuvoje. Miela Gražina, jūsų atsidavimas ir darbas, skleidžiant žinią apie norvegų kiną ir kultūrą Lietuvoje, yra toks svarbus, kad Jo Didenybė Karalius Haraldas nusprendė Jus apdovanoti Norvegijos Karališkuoju ordinu „Už nuopelnus“, – festivalio vadovę sveikino J. E. p. Dagas Malmeris Halvorsenas.

„Scanoramos“ nuotr./Gražina Arlickaitė „Scanoramos“ uždaryme
„Scanoramos“ nuotr./Gražina Arlickaitė „Scanoramos“ uždaryme

Šį apdovanojimą 1985 metais įsteigė Norvegijos Karaliaus Olavas V. Už reikšmingus nuopelnus Norvegijos Karalystei juo įvertinami užsieniečiai ir Norvegijos piliečiai, negyvenantys šalyje. Toks apdovanojimas Lietuvos piliečiui buvo įteiktas pirmą kartą ordino istorijoje.

Po ordino įteikimo buvo paskelbti bei apdovanoti ir konkursinės „Naujojo Baltijos kino“ programos laureatai. Šiais metais „Naujojo Baltijos kino“ programoje varžėsi 15 filmų – 5 lietuvių režisierių darbai, 8 estiški filmai ir du trumpametražiai iš Latvijos. Geriausius filmus rinko patyrusi tarptautinė komisija: žiuri pirmininkas – kino istorikas ir kritikas, vienas „Berlynalės“ programos „Jaunojo kino forumas“ įkūrėjų Ulrichas Gregoras, to paties „Jaunojo kino forumo“ viena įkūrėjų Erika Gregor, Tarptautinio Reikjaviko kino festivalio direktorė Hronna Marinosdottir ir distribucijos kompanijos „Must Käsi“ pirkimų vadovė Tiina Savi.

„Scanoramos“ nuotr./„Scanoramos“ uždarymas
„Scanoramos“ nuotr./„Scanoramos“ uždarymas

Geriausiu programos trumpametražiu filmu buvo pripažintas estų režisierės Evos Anu-Lauros Tuttelbergos darbas „Kitoje miško pusėje“ (On the Other Side of the Woods, 2014). Animacinis filmas apie molinę lėlę kupinas šviesos, magijos ir nostalgijos. Režisierei atiteko 30 000 Lt vertės kino aparatūros nuomos paslaugos būsimam kino projektui. Šį prizą laureatei įsteigė „Vilniaus kino klasteris“.

Konkurse taip pat buvo renkamas ir geriausias lietuviškas trumpametražis filmas. Šis apdovanojimas atiteko Marijos Stonytės filmui „Kelių eismo taisyklės“. Tai filmas apie kelių ir gyvenimo taisykles, kuriame du jauni nepažįstami žmonės, atsitiktinai susitinka traukinio kupė, bet nesugeba rasti bendros kalbos. Geriausiu lietuvišku trumpametražiu pripažintam M. Stonytės filmui įteiktas 10 000 Lt vertės piniginis prizas, kurį įsteigė audiovizualinių autorių teisių asociacija „Avaka“.

„Scanoramos“ nuotr./„Scanoramos“ uždarymas
„Scanoramos“ nuotr./„Scanoramos“ uždarymas

Šventinėje „Scanoramos“ uždarymo ceremonijoje buvo parodytas norvegų režisieriaus Bento Hammerio filmas „1001 gramas“, siekiantis pamatuoti, kiek sveria laimė, nusivylimas ir meilė. Šis filmas šiemet buvo Norvegijos pretendetu į „Oskaro“ apdovanojimą. Režisieriaus Bentas Hameris „Scanoramoje“ ne naujokas. 2003 metais festivalyje buvo rodoma jo darbų retrospektyva, o vėliau filmai – „Faktotumas“ ir „Virtuvės istorijos“. 

Festivalio pabaigą paskelbus Vilniuje ir Klaipėdoje, „Scanorama“ dar neatsisveikina iki kitų metų. Šiandien Vilniuje skelbiami populiariausių filmų kartojimai, o iki lapkričio 23 d. „Scanorama“ viešės Kaune. Lapkričio 22–23 d. festivalis aplankys ir Šiaulius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius