Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 20

Specialiai iš JAV: „Sundance" dienoraštis: kurį vyrą myli Jimas Carrey? (video)

Kiek netikėta, bet faktas. „Sundance“ kino festivalyje kiekvieną dieną pataikau ant 2-3 linksmų filmų. Tačiau ne visos komedijos juokina tradiciniais metodais, nes originalių idėjų turintiems režisieriams gimsta keistokas, makabriškas, radikalus, satyrinis ir nuoširdus humoras.
Aktorius Jimas Carrey
Aktorius Jimas Carrey / „Scanpix“ nuotr.

Štai britų komedijoje „Vienoje kilpoje“ (In the Loop) režisierius Armando Iannucci mėgina įsivaizduoti, kas darėsi D.Britanijos ir JAV ministrų kabinetuose prieš pat Irako karo pabaigą. Filmo anotacija neveltui įspėja, kad visi įvykiai išgalvoti, nes kitaip aukštų valdžios pareigūnų veiksmai sukeltų juoką pro ašaras. Politinės intrigos dalyviai elgiasi lyg didžiausi kvailiai ir idiotai, kurie apgaudinėja, meluoja, išduoda ir skundžia savo kolegas už kiekvieno žingsnio.

Kadras ia filmo/Filmas Vienoje kilpoje (In the Loop)
Kadras iš filmo/Filmas „Vienoje kilpoje“ (In the Loop)

Tris kartus daugiau už statistinį Woody Alleno filmą kalbantį farsą rekomenduotina žiūrėti su profesionaliu vertimu ir pasigauti parodijuojamų situacijų esmę. Iš pradžių kiek sunkoka priprasti, bet kuo toliau, tuo labiau kuoktelėjęs britiškas humoras įtraukia į voratinklį.

Konkursiniame filme „Popierinė širdis“ (Paper Heart) vyrauja pseudo dokumentikos stilius. Bet režisierius Nicolas Jasenovecas vis tiek apgaudinėja, kad aktoriai nė trupučio nevaidina, o iš tiesų išgyvena tikros meilės jausmą. Linksmo ir nuoširdaus kūrinio komanda užsibrėžė tikslą išsiaiškinti, kas per velnias ta meilė yra, kur gimsta jausmas ir kaip plinta šis virusas. Pagrindine tyrimo dalyve ryžosi tapti populiari amerikiečių komikė ir TV laidų vedėja Charlyne Yi, kuri iš principo nebetiki meile ir labai abejoja režisieriaus įsitikinimu, kad iki filmavimo pabaigos jai pavyks rimtai įsimylėti.

Charizmatiškoji mergina sutinka svajonių jaunikį talentingojo aktoriaus Michaelo Cera'os („Kietakiaušiai“, „Džiuno“, „Niko ir Noros grojaraštis“) asmenyje. Paskui juos į pasimatymus laksto operatorius ir garsistas, tad jauni balandėliai negali daug atvirauti ir vis stengiasi pasprukti nuo persekiotojų, o mums belieka tik spėlioti, kas šiame filme suvaidinta, o kas tikra?

 

Filmo „Aš myliu tave, Phillipai Morrisai“ anonsas.

Beprotiška meilė ir realūs įvykiai yra radikalios komedijos „Aš myliu tave, Phillipai Morrisai“ (I Love You Phillip Morris) variklis. Būtent dėl Amūro strėle sužeistos širdies sąžiningas ir religingas policininkas pasuka aferizmo klystkeliais, kad tik galėtų patenkinti savo meilužio poreikius, nes būti gėjumi – pernelyg brangu. Jimas Carrey ir Ewanas McGregoras subtiliai ir pasiaukojančiai vaidina du vyrukus, kurie įsimyli kalėjime ir negali vienas be kito gyventi.

Kai Lietuvos žiūrovai masiškai sako „Taip“ normaliam Jimui Carrey, Park Sityje jis pristatė patį keisčiausią savo vaidmenį. Įdomiausia, kad energiją išliejusiam ir pasimaivyti gavusiam komikui pavyko daug produktyviau prajuokinti nei Holivudo studijų pasirodymuose. Stebint vieną po kitos sekančias nepadorias, absurdiškas ir nešvankias situacijas tiesiog neįmanoma susilaikyti.

Aš myliu tave, Phillipai Morrisai“ kada nors šiemet skleis netradicinės meilės virusą Lietuvoje ir tikrins mūsų toleranciją. Manau, kad naują Jimo Carrey misiją vėl lydės sėkmė.Režisierių-scenaristų Glenno Ficarra ir Johno Requa duetas meistriškai išlaiko intrigą iki paskutinių minučių ir surezga genialią apgaulę, kai jau nelieka abejonių, kad filmas atsidūrė rimtos dramos teritorijoje ir pradėjo nagrinėti AIDS problematiką. „Aš myliu tave, Phillipai Morrisai“ kada nors šiemet skleis netradicinės meilės virusą Lietuvoje ir tikrins mūsų toleranciją. Manau, kad naują Jimo Carrey misiją vėl lydės sėkmė.

Įsivaizduokite dar tokią situaciją. Garsusis aktorius Paulas Giamatti intensyviai repetuoja spektalį „Dėdė Vania“ ir niekaip nebegali išeiti iš sudėtingo vaidmens. Jis atsiliepia į skelbimą laikraštyje ir keistoje Niujorko agentūroje gauna pasiūlymą ... laikinai užšaldyti sielą. Kiek vėliau jis nusprendžia pasitobulinti su kito nepažįstamo žmogaus siela ir akivaizdžiai pasigerina nuotaiką. Bet siaubingiausias netikėtumas aktoriaus laukia tada, kai jis sužino, kad jo sielą „pasiskolino“ turtingo rusų milijonieriaus žmona, užsimaniusi pasijausti Holivudo aktoriumi.

Kadangi nebuvo galimybės gauti Alo Pacino sielos, tai pasirinko Paulą Giamatti. Tokie absurdiški dalykai įmanomi režisierės Sophie Barthes mistinėje tragikomedijoje „Atšalusios sielos“ (Cold Souls), kurioje irgi pačiam žiūrovui tenka atskirti fantaziją ir realybę. Sudėtingoje situacijoje atsidūręs vargšelis Paulas pyksta ir ieško teisybės, o mums nuo to darosi tik smagiau, nes protingai surašyti dialogai provokuoja patyliukais juoktis ir stebėtis, kur „Sundance“ komanda atkasa tiek įdomių istorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius