Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Specialiai iš JAV: „Sundance“ dienoraštis – Sarandon ir Brosnanas susitiko filme

Roberto Redfordo kuruojamas nepriklausomo kino festivalis išsiskiria ne tik preciziška organizacija, bet labai draugiška atmosfera. Klausimą „How are you today?“ tenka išgirsti ne vieną ir ne du kartus. Visi savanoriai nuoširdžiai šypsosi, linki sėkmės ir kruopščiai atlieka savo darbą. Prieš kiekvieną seansą spaudos ir kino industrijos atstovams akredituoti svečiai užregistruojami, o prie salės durų dar nuskenuojama kortelė (beje, ji yra bent 3 kartus didesnė nei Kanuose, Berlyne, Venecijoje ar San Sebastijane).
Pierce'as Brosnanas ir Susan Sarandon
Pierce'as Brosnanas ir Susan Sarandon / Alvydo Opulskio montažas

Kadangi specialūs rodymai vyksta tik 3 salėse, jau gerai pažįstu ten dirbančius savanorius ir kino entuziastus, kurie į Park Sitį.atvyko iš viso pasaulio. Prieš dvi dienas užsirašinėdama mano pavardę moteris pasiteiravo, iš kur atvažiavau. Kai pasakiau, kad esu iš Lietuvos, ji replikavo: „O, tai jūsų sostinėje Vilniuje buvo filmuojamas „Pasipriešinimas“.

20-ties metų jauna mergina jaudinosi ir verkė iš džiaugsmo, kad pirmasis filmas debiutuoja „Sundance“, o vaidmenis puikiai atliko neeiliniu scenarijumi susižavėję Pierce'as Brosnanas ir Susan Sarandon, kurie nepasididžiavo atvykti į Park Sitį.Edwardo Zwicko karinės dramos ji dar nematė, bet po festivalio ketina būtinai nueiti. Vakar ta pati moteris priėjo ir paklausė, ar žinau, kad Lietuvoje dabar žmonės protestuoja ir mitinguoja prieš valdžią. Pasirodo, kad laikraštis „New York Times“ aprašė milijonų ieškotojo A.Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės išprovokuotus įvykius Vilniuje.

Bet palikime godžiąją Lietuvos valdžią ramybėje. Kaip ir žadėjo „Sundance“ direktorius Geoffas Gilmoure'as, festivalio programoje beveik nėra politinių filmų, o pagrindiniame konkurse dominuoja jausmingos istorijos apie šeimą ir draugystę. Šių metų renginio šūkis – istorijų pasakojimo metas! Jau dabar galiu padaryti išvadą, kad organizatoriai susirikiavo ekstremaliai intriguojančią programą, o kiekvienas filmas stebina stipriu scenarijumi ir įdomiomis istorijomis. Kol kas man labiausiai patiko drama „Pats geriausias“ (The Greatest), kurią dėl palankaus seanso laiko nusprendžiau pažiūrėti kartu su „Sundance“ publika ir nesuklydau. Koks neįsivaizduojamas smagumėlis sėdėti perpildytoje 1270 vietų salėje kartu su kiną suprantančių sinefilų gauja, kuri sukūrė nerealią atmosferą, o pabaigoje atsistojo ovacijoms režisierei debiutantei Shanai Feste.

Gal tik 20-ties metų jauna mergina jaudinosi ir verkė iš džiaugsmo, kad pirmasis filmas debiutuoja „Sundance“, o vaidmenis puikiai atliko neeiliniu scenarijumi susižavėję Pierce'as Brosnanas ir Susan Sarandon, kurie nepasididžiavo atvykti į Park Sitį ir palaikyti nuostabaus kūrinio autorę. „Pats geriausias“ prasideda romantišku epizodu, kai 18-metis vaikinas sustabdė savo automobilį kelio vidury ir ištarė šalia sėdėjusiai merginai, kad beprotiškai ją myli. Bet tuoj po to juos partrenkia sunkvežimis – sunkiai sužeistas vaikinas miršta po 17 minučių, o jo mylimoji atsiperka tik rankos lūžiu.

Provokuojančios komedijos „Papų diena“ seanse tiesiog neįmanoma ištverti garsiai nesijuokiant. Režisierė suraizgė labai išmintingą, šmaikštų ir nešvankų scenarijų.Tai istorija apie nelaimės priblokštus tėvus, kurie absoliučiai skirtingai išgyvena sūnaus netektį ir mėgina nuraminti savo sielas. Tai istorija apie žavią merginą, kuri liūdi dėl mylimo draugo, išdrįsta ateiti pas jo tėvus ir prisipažinti, kad po širdimi nešioja dar vieną gyvybę. Kad ir kaip būtų keista, bet Shana Feste sukūrė visai ne liūdną ir labai pozityvios nuotaikos kiną, kuris sujaudina iki ašarų, prajuokina makabrišku humoru ir priverčia prisiminti artimuosius, kurių mes netekome. Vargu, ar solidus „Pats geriausias“ kada nors bus rodomas Lietuvoje. Jeigu jums pavyks kur nors pasigauti šį filmą, rekomenduoju nepraleisti šanso.

Visai kitokios nuotaikos vyravo provokuojančios komedijos„Papų diena“ (Humpday) seanse, kuriame tiesiog neįmanoma ištverti garsiai nesijuokiant. Vėlgi režisierė moteris suraizgė labai išmintingą, šmaikštų ir nešvankų scenarijų, kurį galima buvo lengvai sugadinti ir padaryti eilinę erotinę komediją paaugliams. Bet Lynn Shelton sugebėjo atsispirti holivudinėms tradicijoms ir neperžengti komercinio kino ribos, todėl jai išėjo tikroviškas ir įtikinamas filmas apie dviejų vyrukų draugystę su improvizuotomis situacijomis, nepadoriais dialogais ir pasiutusiu humoru.

Intriga užmezgama jau pirmomis minutėmis, kai į romantiškai nusiteikusios porelės namus pasibeldžia barzdotas jaunuolis. Jis yra šeimininko klasės draugas, kuris ilgus metus kažkur keliavo, o dabar sugrįžo su beprotiška idėja – nufilmuoti patį tikriausią porno ir atlikti pagrindinį vaidmenį su geriausiu bičiuliu. Situacija nepavydėtina, nes vienas būsimasis aktorius jau galvoja apie šeimą ir planuoja vedybas su mylima mergina, o kitas vis dar trokšta iškrėsti ką nors nerealaus ir patirti gyvenimo nuotykį. Tolesnis siužetas pasuka ironišku abejonių keliu – išdrįs jie tai padaryti ar ne? Manau, kad Lietuvos platintojai ramiai galėtų išleisti „Papų dieną“, nes pas mus tokie nuodėmingi filmai turi savo auditoriją, o iš „Sundance“ smagus ir gerą nuotaiką garantuojantis filmas gali atsivežti publikos simpatijų prizą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius