Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 11 03

„Tadas Blinda. Pradžia“ tapo žiūrimiausiu Lietuvos filmu šalyje

Didingesnis už „Titaniką“, mylimesnis dėl to, kad savas. Rugsėjo pabaigoje pristatytas filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ sumušė Lietuvos žiūrimumo rekordus per pusantro mėnesio. Šiandien filmo kūrėjai gali didžiuotis – jų kino juosta, aplenkusi visus varžovus, tapo žiūrimiausiu Lietuvos filmu per visą šalies Nepriklausomybės laikotarpį.
Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ filmavimo aikštelėje
Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ filmavimo aikštelėje / „Tauras kino namai“ nuotr.

Naujojo lietuviško kino pažibai nusileido net pasaulinė legenda – 1997-aisiais Jameso Camerono sukurtas „Titanikas“. 1998-aisiais Lietuvoje parodytas filmas ilgiau kaip dešimtmetį buvo žiūrimiausias, kol nepasirodė „svieto lygintojas“. „Titaniko“ lankytojų skaičių – 247 187 žiūrovus – „Tadas Blinda. Pradžia“ pasiekė lapkričio 3-iąją. Tai jau antra džiaugsminga žinia filmo kūrybinei grupei, mat ilgąjį Vėlinių savaitgalį paaiškėjo, kad bilietų nupirkta daugiau kaip už 3 mln. Lt. Nuo filmo premjeros Lietuvoje įvyko daugiau kaip 2 400 filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ seansų. Net penkias savaites ši kino juosta laikėsi pirmoje lankomiausių filmų eilutėje.

Iš viso filmą aplankė daugiau kaip 8 proc. visų Lietuvos gyventojų, nors prognozuojama, kad iki gruodžio šis skaičius padidės iki 10 proc. Pasak „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuserio Žilvino Naujoko, lyginant su užsieniu, tiek žiūrovų (8–12 proc. visų šalies gyventojų) sulaukia tik patys geriausi ir didingiausi filmai, tokie kaip „Įsikūnijimas“, „Matrica“ ar filmai apie Harį Poterį. Tačiau apie lietuvių juostos uždirbtus pinigus kalbėti dar anksti.

„Filmas atsipirko po beveik mėnesio rodymo. Kol kas grąžiname skolas ir mokame atlyginimus. Kiek pavyko uždirbti žinosime, kai filmas paliks kino teatrus, maždaug gruodžio pabaigoje“, – sakė Ž.Naujokas.

"Tauras Films" nuotr./Mantas Jankavičius ant arklio

Blindai lygių nėra

Šių metų filmų tope „Tadas Blinda. Pradžia“ jau užsiėmė užtikrintą pirmą vietą, artimiausią konkurentą, animacinį filmą „Ratai 2“, žiūrovų skaičiumi lenkdamas daugiau kaip dvigubai.

„Tadas Blinda. Pradžia“ lyderis ir visų laikų lietuviškų filmų gretose. Visų laikų pelningiausių Lietuvoje rodytų filmų 20-uke „Tadas Blinda. Pradžia“ užima garbingą trečiąją vietą – pirmąsias dvi užima 3D formatu rodyti filmai „Įsikūnijimas“ ir „Ledynmetis 3“. Tiesa, kino juostos prodiuseris Ž.Naujokas įsitikinęs, kad pasiekiama ir šio topo pirmoji vieta.

„Trūksta šiek tiek daugiau kaip pusės milijono litų. Jei dar nemačiusieji filmo suskubtų jį pamatyti, kol rodomas kino teatruose, neabejoju, galime kilti dar aukščiau“, – optimistiškai nusiteikęs buvo prodiuseris.

„Tadas Blinda. Pradžia“ pasitarnavo ir nešant lietuviškumo žinią pasauliui – iškeliavęs į Didžiąją Britaniją, JAV, filmas dar sykį įžiebė meilę tėvynei emigrantų širdyse, o galbūt ir paragino aplankyti Lietuvą.

„Mums džiugu, kad iš pirmo karto pasisekė padaryti tai, ko Lietuvoje nebuvo nuo filmo „Skrydis per Atlantą“ laikų – sukūrėme kino juostą, palietusią daugelio lietuvių širdis. Tai – unikalus atvejis, ant kojų sukėlęs užsienyje gyvenančius lietuvius“, – teigė režisierius Donatas Ulvydas.

Tauras Films nuotr./Dublis
„Tauras Films“ nuotr./Dublis

Tęsinio artimiausiu metu neplanuoja

Anot filmo kūrėjų, „Tadas Blinda. Pradžia“ iškėlė aukštą kartelę Lietuvos kino industrijai, o jo sėkmė neįtikėtina, turint galvoje, kad projektas įvyko didelių geranoriškų žmonių pastangų dėka.

„Įprastomis sąlygomis filmavimas būtų atsiėjęs tris ar keturiskart brangiau. Jaučiame pareigą padėkoti visiems, padėjusiems ir dirbusiems prie šio filmo. Tai – visų mūsų šventė ir visų mūsų pergalė. Ačiū, kolegos“, – sakė D.Ulvydas.

„Nors ir labai apgailestaudami, artimiausiu metu neplanuojame kurti kito lietuviško filmo – kol kinas Lietuvoje netaps svarbia, normaliai finansuojama sritimi. Žiūrovai mūsų darbą įvertino, suprantame sukūrę šiandienos klasiką. Deja, tokiomis sąlygomis, kokios yra Lietuvoje, toks projektas gali gimti tik kartą“, – sakė Ž.Naujokas, užsimindamas, kad dabar filmo kūrėjai planuoja naują projektą, kuris greičiausiai bus skirtas kitai šaliai ir bus vykdomas ne lietuvių kalba.

Kristinos Sereikaitės nuotr./Filmo Tadas Blinda. Pradžia filmavimo akimirka
Kristinos Sereikaitės nuotr./Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ filmavimo akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius