-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 11

Venecijos filmų festivalyje triumfavo Aleksandro Sokurovo „Faustas“

Iškilminga apdovanojimų ceremonija šeštadienio, rugsėjo 10-osios vakarą, vainikavo 68-ąjį tarptautinį Venecijos filmų festivalį.
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiemet garbingiausias apdovanojimas – „Auksinis liūtas“ – teko Rusijos kino kūrėjui, 60-ies Aleksandrui Sokurovui už filmą „Faustas“.

„Esama filmų, kurie verčia svajoti, verčia verkti, juoktis ir mąstyti, ir esama filmų, kurie visiems laikams pakeičia tavo gyvenimą. Tai – vienas tokių filmų“, – sakė vertinimo komisijos pirmininkas, režisierius Darrenas Aronofsky, pranešė BNS. Jis pridūrė, kad komisijos sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Įveikęs 22 kitus konkursinės programos filmus „Faustas“ yra paskutinė A.Sokurovo kinematografinės tetralogijos apie galios prigimtį dalis. Ankstesni filmai pasakojo apie nacių lyderį Adolfą Hitlerį, bolševikinio perversmo vadą Vladimirą Leniną ir Japonijos imperatorių Hirohito.

Esama filmų, kurie verčia svajoti, verčia verkti, juoktis ir mąstyti, ir esama filmų, kurie visiems laikams pakeičia tavo gyvenimą. Tai – vienas tokių filmų.„Fausto“ veiksmas vyksta 19-ajame amžiuje. Ši juosta sukurta Johanno Wolfgango von Goethe to paties pavadinimo tragedijos motyvais. Dialogai filme vyksta vokiečių kalba.

A.Sokurovas yra trečias per visą Venecijos kino festivalio istoriją rusų režisierius, apdovanotas „Aukso liūtu“. Pirmuoju 2003 metais tapo Andrejus Zviagincevas, kuris tokios garbės nusipelnė už savo juostą „Sugrįžimas“, o 1962 metais juo buvo apdovanotas Andrejus Tarkovskis už juostą „Ivano vaikystė“.

„Autorinio kino kūrimas šiais laikais labai sunkus“, – sakė Sankt Peterburge gyvenantis A.Sokurovas. Jis pridūrė, jog yra „labai laimingas, kad gyvena Europoje, kur galime suprasti vieni kitus“.

„Sidabriniu liūtu“ už geriausią režisieriaus darbą buvo apdovanotas kinų kūrėjas Shangjun Cai už filmą „Ren Shan Ren Hai“ (liet. „Žmonės kalnai žmonės jūros“ (Kinija – Honkongas). Šioje netikėtai į festivalio konkursinę programą įtrauktoje juostoje pasakojama apie vyrą, nenuilstamai medžiojantį savo brolio žudiką. Filmas Kinijoje buvo pasmerktas, nes jame atskleidžiamos pasibaisėtinos darbo sąlygos vienoje Kinijos kasyklų.

Specialus festivalio žiuri prizas buvo skirtas už filmą „Terraferma“, kurį sukūrė italas Emanuele Crialese.

Geriausiu aktoriumi paskelbtas Michaelas Fassbenderis, vaidinęs Steve‘o McQueeno filme „Shame“ (liet. „Gėda“ (Didžioji Britanija). Vokietijoje gimęs airis vaidina emocinių sutrikimų kamuojamą ir sekso apsėstą vadovą.

Geriausios aktorės titulą pelnė Deanie Yip, suvaidinusi Ann Hui juostoje „Tao jie“ (liet. „Paprastas gyvenimas“ (Kinija – Honkongas). Istorijoje apie išbandymus, patiriamus bandanr oriai senti, ji suvaidino pagyvenusią kambarinę.

Visą prizininkų sąrašą anglų kalba galite rasti paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius