-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 30

„Vilniaus kino šortai 2010“ kerta kampus ir sparčiai sprendžia galvosūkius

Vieniems patinka kirsti kampą, kitiems genėti gyvatvorę ir pjauti veją, tretiems – trumpinti klešnes, ir VISI MES mėgstame trumpas kino juostas. Šiemet sukankantį penkmetį festivalis „Vilniaus kino šortai“ pasitinka išsiplėtęs – trumpametražis kinas bus rodomas spalio 7–10 dienomis ne tik Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, Šiaulių bei Panevėžio ekranuose.
Filmas „Norvilis“
Filmas „Norvilis“ / Kadras iš filmo

Organizatoriai džiaugiasi būdami unikali platforma, pristatanti viso pasaulio naujosios kartos kinematografininkų trumpametražius filmus, taip pat didžiuojasi ne tik festivalio plėtra erdvėje, tačiau ir ilgesniu nei įprasta filmų sąrašu, margu savuoju turiniu. Renginio metu visi dalyviai bus vertinami kompetentingos žiuri. Komisijos nariai – kino kritikė ir žurnalistė Auksė Kanceravičiūtė, kino prodiuserė, fotografė Liuda Drižytė, aktorius, prodiuseris, režisierius bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Menų vadybos skyriaus vedėjas lektorius Stasys Baltakis. Geriausio filmo autoriui atiteks 1 km 16 mm kino juosta.

Gausybė atrinktų „kino šortų“ yra suskirstyti į atskiras programas. Specialus dėmesys skirtas rinkiniui „Gyvenimo dėlionė“, greitai sprendžiančiam kasdienybės galvosūkius. Čia – įvairių žanrų „šortai“, atkeliavę iš Senojo žemynų valstybių. Gyvenimo šaradų herojai – kaip ir mes – patys įvairiausi.

Taip pat „Kino šortų“ festivalyje – kitos žiūrovų jau spėtos pamėgti programos: kolekcija „Drąsus žingsnis“, dedikuota tikriems liūtaširdžiams, bei nesaldžiai romantiškas „Jausmų ryšulys“. Be to, bus pristatyta šviežia programa su kelio filmų serija pavadinimu „Kelio filmai“ ir rinkinys „Apie vaikus ne tik vaikams“ apie vaikų fantazijas bei pačius rimčiausius mokslo atradimus. „Kino šortai“ didžiuojasi galėdami pristatyti ir tokias programas kaip „Portretai“, kur įamžinti ryškių asmenybių atvaizdai, „Iki 15 min“ su įvairių filmų žanrų sinteze bei sąmojinga kolekcija „Šypsokis!“.

„Vilniaus kino šortai“ tęsia tradiciją festivalio metu surengti lietuviškų filmų premjerinę peržiūrą, kurioje bus pademonstruoti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) TV ir kino operatorių baigiamieji darbai – trumpi vaidybiniai filmai. Taip pat bus pristatyti festivalio draugai – jaunųjų kino kūrėjų debiutinių filmų festivalis „Zagreb Film Festival“ su ypatinga programa „Zagrebo istorijos“, jau turėjusia garbės pasirodyti ant Kanų bei Berlyno festivalių kino ekranų. Šiais metais festivalyje pasirodys ir originalus „The Middle East“ projektas. Jame – trumpi jaunųjų Libano, Sirijos, Egipto bei Palestinos režisierių filmai. „The Middle East“ sumanytojai Eka3 parengė specialią programą, kviečiančią auditoriją patyrinėti Vidurio Rytų peizažo.

Festivalio metu „Media Desk Lietuva“ surengs atvirą diskusiją „Tarptautinės dimensijos Lietuvos kine“. Šis įvykis paragins Lietuvos kino kūrėjus, rodytojus, platintojus, puoselėtojus ir mėgėjus neformalioje erdvėje aptarti vieną ryškiausių pastarojo dvidešimtmečio Lietuvos kino industrijos pokyčių – integraciją į Europos ir pasaulio kino erdves. Įžangines tezes pristatys ir diskusijas moderuos „Media Desk Lietuvos“ vadovė, kinotyrininkė Renata Šukaitytė ir kino kritikė Živilė Pipinytė.

Ir dar kai kas: visi trumpo kino gerbėjai po peržiūrų bus pakviesti į festivalio ambasadą – klubą „Play“, Pamėnkalnio g. 17/3. Čia žadamos didelio galingumo puotos ir ypatingi muzikiniai numeriai.

Festivalį „Vilniaus kino šortai“ organizuoja „Skalvijos“ kino centras. Jubiliejinio festivalio juostos suksis sostinėje, „Skalvijos“ kino centre, Goštauto 2/15, bei Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio kino salėse (tikslias peržiūrų vietas rasite renginio svetainėje www.filmshorts.lt). Kviečiame į neilgus, bet konkrečius filmus, nes kampo kirtimas, kelnių trumpinimas ir „Kino šortai“ ilgina gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius