-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 07

Wesas Andersonas Berlyno kino festivalyje atgaivino prarastą Europą

JAV režisieriaus Weso Andersono meilės laiškas dviejų pasaulinių karų sunaikintai Europai - „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel), kuriame vaidina vien ryškiausios kino žvaigždės, - ketvirtadienį pradėjo 64-ąjį Berlyno kino festivalį ir buvo sutiktas šiltais plojimais.
Kadras ir filmo Viešbutis Didysis Budapeštas
Kadras ir filmo Viešbutis Didysis Budapeštas

„Viešbutis „Didysis Budapeštas“ yra aštuntas vaidybinis W.Andersono filmas, pastatytas po jo liūdnai mielos istorijos apie pirmąją meilę „Mėnesienos karalystė“ (Moonrise Kingdom), kuri 2012 metais pradėjo Kanų kino festivalį, o vėliau tapo kritikų ir kino teatrų hitu.

Naujajame filme britų aktorius Ralphas Fiennesas vaidina 20-ojo amžiaus pradžios „senosios mokyklos“ konsjeržą su nepriekaištingomis manieromis ir nepajudinamu pareigos jausmu, dirbantį ištaigingame kurortinio miesto viešbutyje ir apsiimantį globoti jauną vestibiulio patarnautoją, kurį vaidina Tony Revolori.

Drauge su R.Fiennesu šioje juostoje pasirodo visas žvaigždynas: Adrienas Brody, Willemas Dafoe, Billas Murray, Harvey Keitelis, Lea Seydoux, Jeffas Goldblumas, Tilda Swinton, Edwardas Nortonas, Mathieu Amalricas ir Owenas Wilsonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Murray, Saoirse Ronan, Ralphas Fiennesas, Wesas Andersonas, Lea Seydoux, Tony Revolori, James'as Schamusas, Florianas Lucasas, Tilda Swinton, Edwardas Harrisas filmo premjeroje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Murray, Saoirse Ronan, Ralphas Fiennesas, Wesas Andersonas, Lea Seydoux, Tony Revolori, James'as Schamusas, Florianas Lucasas, Tilda Swinton, Edwardas Harrisas filmo premjeroje

Juosta pasakoja apie neįkainojamo Renesanso paveikslo vagystę ir kovą už didžiulį šeimos turtą, paliktą grafienės Madam D., kurią vaidina grimo neatpažįstamai pakeista T.Swinton.

„Madam D yra tai, kaip atrodau nesidarydama viso to makiažo, - po sėkmingos peržiūros spaudos atstovams juokavo T.Swinton. - Tai geriausias kaukių balius, kokį galiu įsivaizduoti“.

R.Fiennesas pagrindinio Gustavo vaidmens ėmėsi, kaip pranešama, atsisakius Johnny Deppui. Gustavą grafienės sūnus apkaltina jos nužudymu, o jam į pagalbą atskuba visuose išskyrus pirmą W.Andersono filmuose pasirodančio B.Murray herojus – slapto konsjeržų ordino narys.

„Man buvo atsiųstas nuostabus scenarijus, parašytas Weso, ir jis buvo nepanašus į nieką, ką kada nors esu skaitęs, - sakė R.Fiennesas. - Galvoju, kad dalyvauti filme, kai kūrėjui leidžiama statyti tokį filmą, kokio jis nori, yra labai retas dalykas“.

„Viešbučio „Didysis Budapeštas“ premjera Berlyne žymi jau trečią W.Andersono dalyvavimą Berlinalės konkursinėje programoje.

Šis režisierius stengėsi išlaikyti kitonišką nepriklausomo kino pajautą filmuodamas vis su didesniais biudžetais po filmų „Gyvenimas po vandeniu“ (The Life Aquatic with Steve Zissou) ir „Tenenbaumų šeima“ (The Royal Tenenbaums).

Nors filmo veiksmas vyksta išgalvotoje centrinės Europos šalyje Zubrovkoje, jis atkartoja tragišką istorinį perėjimą iš Puikiosios epochos, kurios tradicijoms atstovauja Gustavas, į fašizmą ir, vėliau, komunistinę diktatūrą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Murray, Tony Revolori ir režisierius Wesas Andersonas filmo Viešbutis Didysis Budapeštas premjeroje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Murray, Tony Revolori ir režisierius Wesas Andersonas filmo Viešbutis Didysis Budapeštas premjeroje

Šioje Vokietijoje nufilmuotoje juostoje SS gal ir vadinamas ZZ, bet nacių šmėkla aiškiai kabo virš tos jau dingusios eros spindesio.

„Viešbutis „Didysis Budapeštas“ iš dalies yra pagrįstas austrų rašytojo Stefano Zweigo, apgailėjusio prarastą savo jaunystės pasaulį, apsakymais ir memuarais, sakė W.Andersonas, kuris pridūrė siekęs sukurti Europos šalį, „tam tikra prasme perfiltruotą per filmus“.

Teksase gimęs 44 metų režisierius įkvėpimo konsjeržo Gustavo H. darbeliams Europos suirutės fone sėmėsi iš klasika tapusių Ernsto Lubitscho ir Billy Wilderio filmų.

„Kai prasidėjo pagrindinio veikėjo nuotykiai, nusprendžiau kažkiek orientuotis pagal vokiečių ir austrų režisierius, kurie 4-ajame dešimtmetyje emigravo į Holivudą“, - prieš festivalį sakė jis Berlyno žurnalui „Tip“.

Berlyno kino festivalio direktorius Dieteris Kosslickas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, jog be to, kad yra svarbus naujas populiaraus režisieriaus darbas, šis filmas yra teisingas pasirinkimas metais, kai Europa minės 100-ąsias Pirmojo pasaulinio karo ir 25-ąsias Berlyno sienos griuvimo metines.

„Šiame filme daug Vokietijos istorijos ir tai pasakytina apie daugelį filmų, kurie čia bus parodyti, nesvarbu, iš kur jie yra“, - sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Seymouras Hoffmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Philipas Seymouras Hoffmanas

Per 11 dienų truksiantį festivalį bus parodyta daugiau kaip 400 filmų iš viso pasaulio, kurie yra suskirstyti į kelias programas. Pagrindinį apdovanojimą, dėl kurio varžysis 20 juostų, skirs JAV prodiuserio Jameso Schamuso, kuris garsus „Kuprotu kalnu“ (Brokeback Mountain), vadovaujama vertinimo komisija.

Sekmadienį Niujorke staiga mirus Philipui Seymourui Hoffmanui, organizatoriai paskelbė, kad Berlinalėje bus parodyta juosta „Kapotė“ (Capote), kurioje šis amerikiečių aktorius įkūnijo rašytoją Trumaną Capote ir už kurią jis gavo savo „Oskarą“.

„Jis bus čia, - sakė J.Schamusas. - Būtent tokiose vietose kaip Berlynas turime progą tam tikra prasme prisiminti, gedėti ir pagerbti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius