Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje – kvietimas išsakyti mintis apie lietuvių europietiškumo bruožus

Šiandien parodų centre „Litexpo“ prasidėsiančios „Vilniaus knygų mugės“ metu Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje stende mugės lankytojai bus kviečiami išsakyti mintis apie mūsų šaliai ir jos gyventojams būdingus lietuviškumo ir europietiškumo bruožus.
Knygų mugėje lankytojai turės progą išsakyti savo mintis apie lietuvių europietiškumo bruožus.
Knygų mugėje lankytojai turės progą išsakyti savo mintis apie lietuvių europietiškumo bruožus. / „15min” nuotr.

Virš Europos Komisijos atstovybės stendo iškils drauge su LR Užsienio reikalų ministerija įgyvendinamos socialinės kampanijos „Lietuva ir Europa – tai TU!” vėtrungė, simbolizuojanti Lietuvą Europoje.

Savo pamąstymus apie Lietuvos tapatybę Europoje knygų mugės lankytojus Europos Komisijos atstovybė pakvies įamžinti ir simbolinėje rankraščių knygoje „Mintys apie Lietuvą Europoje”, kurios pirmuosiuose puslapiuose pateiktos žymių Lietuvos ir Europos žmonių mintys. 

„Artėjant link Europos, svarbiausia sunkiai dirbti, siekiant mokslo, ekonomikos, medicinos, meno ir civilizacijos progreso, išlaikant savo kalbą ir kultūros savitumus”, – taip apie Lietuvos tapatybę Europoje rašė Vilniaus universiteto profesorius, širdies chirurgas Vytautas Sirvydis. – Esu įsitikinęs, kad mes, lietuviai, esame nei geresni, nei blogesni. Neturėtume savęs aukštinti prieš kitas tautas pagal talentus ir apibendrintai save žeminti pagal blogus darbus. Svarbiausias lietuvių tapatybės požymis man yra gimtoji lietuvių kalba. Todėl jos puoselėjimas ir vartojimas visose gyvenimo srityse yra labai svarbus. Nemažiau svarbi istorinė patirtis, teisingas jos vertinimas, etnografinės kultūros ypatumų puoselėjimas.”

Kviesdama pamąstyti apie Lietuvos europietiškumą, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje siekia gilinti mūsų šalies visuomenės supratimą apie europinių vertybių reikšmę Lietuvai, atkreipti visuomenės dėmesį į teigiamus pokyčius, įvykusius per 20 pastarųjų nepriklausomybės metų ir 6 Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metus: laisvos ir vientisos Europos formavimąsi, stabilumo ir demokratinių vertybių tvirtėjimą Lietuvoje ir Europoje.

Knygų mugės metu Europos Komisijos atstovybės stendo lankytojai galės patys susikurti Lietuvą Europoje simbolizuojančias vėtrunges, naudodami simbolius, jų nuomone, geriausiai atspindinčius lietuviškumo ir europietiškumo bruožus, asmenines pastangas kurti bendrą šalies ir Europos gerovę. Lietuvą Europoje simbolizuojančios vėtrungės viziją Atstovybės stende pieš ir mažieji Vilniaus Mokytojų namų vaikų dailės klubo „Šypsenėlė“ dailininkai.

Trečiąją „Vilniaus knygų mugės” dieną (vasario 20 d., šeštadienį), Europos Komisijos atstovybė taip pat pristatys rašytojo Jeronimo Lauciaus edukacinę knygelę vaikams apie energijos taupymą ir gamtos apsaugą.

Visas naujienas apie Vilniaus knygų mugę rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius