Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius Algis Mickūnas: gyvenimas nėra užmokamas, jis neturi kainos

Jau dvyliktąjį kartą vykstanti Vilniaus knygų mugė turi tradiciją pristatyti ne tik žinomus ir debiutuojančius Lietuvos bei užsienio autorius, bet ir lietuvių kūrybą, kuriamą svetur. Į Vilnių sugrįžo JAV Ohajo mieste gyvenantis profesorius Algis Mickūnas su nauja knyga „Summa erotica“. Knygos pristatymas ir diskusija apie eroso filosofiją sulaukė ypatingo dėmesio – sausakimšoje salėje skaitytojai sėdėjo net ant grindų.
Profesorius Algis Mickūnas
Profesorius Algis Mickūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Diskusiją vedęs filosofas Naglis Kardelis knygos pristatymą pradėjo nuo Platono laikų žmogaus sampratos – žmogus nuo Antikos laikų yra linkęs geisti. Būtent šioje knygoje ir yra šnekama apie skirtingas filosofines geismo ir eroso sampratas bei koncepcijas. Svarbiausia – ne kūniškojo geidulio prigimtis, bet žmogui būdingas troškimo momentas, jo grynoji energija ir vitališkumas.

„Apie save nemoku šnekėti, nes esu neįdomus“, – tokiais žodžiais publikai prisistatė A. Mickūnas. Juokaudamas profesorius papasakojo ir knygos atsirado istoriją: leidyklos „Apostrofa“ atstovė Giedrė Kadžiulytė kartą pasakiusi A. Mickūnui: „Esi labai aistringas, todėl parašyk tokią knygą.“

Šio veikalo užduotis – suprasti žmogaus patirtį ne iš savęs paties, bet taip, kaip aistringa prigimtis kartu yra ir pasaulio aistra. Jame ypatingas dėmesys skiriamas artimam ir glaudžiam ryšiui su pasauliu, nes neįmanoma jo nemylėti.

Mes paliekame kosmose pėdsakus, kurių niekas nebepakartos, todėl viskas yra įdomu ir pasaulis nėra toks blogas, kokį mes nuduodam.„Kiekvienas reiškinys, veiksmas yra įdomiausias ir vykstantis tik vieną kartą. Mes paliekame kosmose pėdsakus, kurių niekas nebepakartos, todėl viskas yra įdomu ir pasaulis nėra toks blogas, kokį mes nuduodam, – savo pasaulėžiūra dalijosi profesorius. – Pasaulio aistra skatina mus kurti, gyventi. Gyvenimas nėra užmokamas, jis neturi kainos.“

Kaip vieną esminių knygos tikslų A. Mickūnas įvardijo bandymą skaitytojams atskleisti ir parodyti teigiamą, ugningą, energetišką ir nesustingusį pasaulį: „Tai patyrę, mes suvoksime, jog mūsų visas gyvenimas yra kūryba ir menas, nes tokia patirtis yra labai sveika, skatinanti ir ugdanti kūrybiškas jėgas.“

Filosofė Laura Junutytė, kalbėdama apie naująją knygą, ypatingai džiaugėsi žavingai atskleista eroto prigimtimi.

„Ši knyga apeliuoja į gyvybingumą, gyvenimo sakralumo susigrąžinimą“, – sakė filosofė, teigdama, kad ypatinga reikšmė knygoje yra suteikiama moteriai, ji tampa filosofijos vertu objektu.

„Moteris yra tai, iš ko vyras mokosi išminties. Ji kelia pavojų ir parodo vyro menkavertiškumą, – pristatomą knygą pacitavo L. Junutytė, vėliau pasidalindama ir savo mintimis. – Žmogus yra gražus tiek, kiek jis kuria, yra gyvybingas ir džiaugiasi gyvenimu, o ne dėl savo amžiaus. Ši knyga yra labai įvairi, todėl skirtingi skaitytojai tikrai suras sau įdomių temų.“

Filosofas Dalius Jonkus knygą „Summa erotica“ pristatė kaip susumuotą Eroso apmąstymų rezultatą ir traktatą apie jausmus ir aistras, kuriame pabrėžiamas tiesioginis išraiškų patyrimas, o ne fizinis erotiškumas.

Sąmonė atranda meilės motyvus pačioje savyje. Aistros yra užkrečiamos, perduodamos lyg koks užkratas.„Autorius kviečia pamatyti kasdieninius dalykus iš naujo, kitu žvilgsniu. Aistros nėra psichologizuojamos ar priskiriamos vidinei žmogaus prigimčiai, jos egzistuoja pačiame pasaulyje ir jo išraiškose – muzika, garsai ir kvapai geriausiai perteikia atmosferą, kurioje mes gyvename, bet neatkreipiame dėmesio arba nematome“, – savo pastebėjimais su skaitytojais dalinosi D. Jonkus. Anot filosofo, A. Mickūno darbas pratęsia žymių filosofų darbus.

„Sąmonė atranda meilės motyvus pačioje savyje. Aistros yra užkrečiamos, perduodamos lyg koks užkratas“, – kritikuodamas siaurą vakarietišką meilės supratimą kalbėjo filosofas. Ypatingą nuotaiką mėgino perteikti ir renginio metu smuikavęs M. Švėgžda von Bekker, atlikęs keturias miniatiūras iš ciklo „Garsas ir žodis“.

Anot N. Kardelio, naujoji profesoriaus knyga parodo, kad eroso struktūra yra telkianti ir ypatingai tą atmosferą perteikia knygos viršelis – kosminis Dievo Višnos šokis, sukurtas dabartinio kultūros ministro Arūno Gelūno.

„Tai lengvos hipnozės būsena, kuri mus lydi visą laiką, o štai nuolatinis tobulų formų ieškojimas neleidžia mums išsipildyti kaip asmenybėms. Vakarų pasaulis be galo ieško tobulų formų, kas sukelia nuolatinį nepasitenkinimą, frustraciją. Kai mes desperatiškai nebesieksim tobulų formų, o lengvam svaiguly pasiduosime kosminiams ritmams, tuomet ateis kosminis išsipildymas ir erotinis pasitenkinimas liks išsipildęs“, – prasmingu palinkėjimu baigė diskusiją N. Kardelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius