Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romano „Šokoladas“ autorė Vilniuje: filmą būčiau kūrusi be J.Deppo

Į Lietuvą atvykusi ir „Vilniaus knygų mugėje“ apsilankiusi populiaraus romano „Šokoladas“ autorė Joanne Harris savo kūrybos gerbėjams pasakojo apie naujausias ir būsimas knygas, savo kasdienybę ir filmo „Šokoladas“ užkulisius.
Rašytoja Joanne Harris
Rašytoja Joanne Harris / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Kristinos Mažeikaitės/15min.lt nuotr./Rašytoja Joanne Harris
J.Harris

Parodų rūmuose „Litexpo“ vykstančioje parodoje pasirodžiusi rašytoja teisinosi, jog į Lietuvą atvyko net po kelis metus trukusių įkalbinėjimų, nes knygų rašymas atima daug laiko.

„Labai džiaugiuosi čia būdama ir labai ačiū už tokį šiltą sutikimą“, – susirinkusiai publikai padėkojo J.Harris.

Naujausia knyga – prieš Kalėdas

Kūrėja atsakinėjo į gerbėjų klausimus apie daugiausiai dėmesio susilaukusius jos romanus. Štai vieną garsiausių knygų – „Runų ženklai“ – moteris rašė tam, kad pakeistų negailestingą ir liūdną skandinavų mitologiją, kurioje „visi pabaigoje miršta“.

Tai istorija apie 40 metų vyrą, kuris vis dar gyvena su mama. Ši knyga skirta visiems, kurie nors kartą mintimis žudė savo šeimos narius.

Šią knygą Joanne Michèle Sylvie Harris rašė paskatinta savo keturiolikmetės dukters Anuškos. „Runų ženklai“ – paaugliams perkurti skandinavų mitai, bylojantys apie žmogaus prigimties laisvę, draudimų bergždumą.

„Mano dukra neleidžia man sustoti rašyti, todėl kada nors šią istoriją pabaigsiu“, – knygos tęsinį pažadėjo J.Harris.

Iki Kalėdų lietuviškai ketinama išleisti ir naujausią jos romaną „Berniukas mėlynomis akimis“, kuris Didžiojoje Britanijoje pasirodys šių metų balandį. Pasak autorės, ši knyga turės sąsajų su jos romanu „Džentelmenai ir žaidėjai“.

„Tai istorija apie 40 metų vyrą, kuris vis dar gyvena su mama. Ši knyga skirta visiems, kurie nors kartą mintimis žudė savo šeimos narius“, – juokėsi rašytoja. Visų būsimo romano detalių kūrėja nenorėjo atskleisti ir paliko intrigą – ar bus šiame romane kas nors nužudomas, ar ne.

Piršosi daug vyrų

Daugiausiai klausimų moteris sulaukė apie garsųjį romaną „Šokoladas“, pagal kurį buvo pastatytas filmas su Juliette Binoche ir Johnny’iu Deppu, pelnęs Oskaro nominaciją.

Skaitytojai man siunčia šokoladą, tačiau viso aš nespėju suvalgyti – daugiausiai suvalgo mano duktė. Jeigu kas nors man sugalvotų nusiųsti deimantų, aš parašysiu knygą apie juos.

Išgirdusi klausimą, ar pati mėgsta šokoladą, J.Harris nedvejodama atsakė teigiamai.

„Aš garsėju tuo, kad karts nuo karto tuo pasimėgauju. Tačiau tiek, kiek galvoja žmonės, aš nesuvalgau. Skaitytojai man siunčia šokoladą, tačiau viso aš nespėju suvalgyti – daugiausiai suvalgo mano duktė. Jeigu kas nors man sugalvotų nusiųsti deimantų, aš parašysiu knygą apie juos“, – šmaikštavo 45 metų moteris.

Prancūzės ir anglo šeimoje gimusi moteris nuo mažens sukiojosi savo senelių saldumynų krautuvėlėje ir tuo yra panaši į romano „Šokoladas“ veikėją Anuką. Tačiau rašytoja neigia, kad kuri nors jos knygų būtų autobiografinė ar kad kūriniuose būtų panaudota jos pačios gyvenimo momentų.

„Tačiau aš esu įsitikinusi, kad literatūrą sudaro daug tikrų dalykų. Nemanau, kad būtų galima rašyti apie meilę, jei niekados nemylėjai“, – teigė Joanne. Rašytoja prisiminė juokingą faktą – jai piršosi daugybė vyrų, tapatindami ją su romanų herojėmis.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Rašytoja Joanne Harris
Po konferencijos rašytoja J.Harris dalijo autografus ir bendravo su skaitytojais 

Jos herojus – ne niekšelis

J.Harris taip pat prisiminė filmo „Šokoladas“ aktorių atranką: iš pradžių šiam filmui buvo siūlomos aktorių Whoopi Goldberg, Gwyneth Paltrow kandidatūros, tačiau tai romano autorei visai nepatiko. Galiausiai buvo susitarta, kad pagrindinius vaidmenis gaus J.Binoche ir J.Deppas. Dėl Julliete romano autorė buvo rami, tačiau J.Deppas „buvo ne jos tipo“.

„Mano herojus nėra niekšelis“, – teigė moteris, nelengvai pripratusi prie J.Deppo vaidmens šiame filme.

J.Harris taip pat prisipažino, kad jei jai vienai būtų leista statyti filmą, jis būtų kiek kitoks. „Pati nebūčiau pastačiusi tokio saldaus filmo“, – šypsojosi rašytoja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius