-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus knygų mugė laukia sąmoningų skaitytojų, neieškančių tik pigių knygų

Skaitytojų ir knygų mylėtojų džiaugsmui vasario 17-20 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose vėl šurmuliuos tradicinė Vilniaus knygų mugė. Šiais metais lankytojams naujausius leidinius pristatys 220 kompanijų iš devynių šalių, vyks per 300 renginių, susitikimų ir kino filmų peržiūrų, o į mugę pirmą kartą nemokamai vežios specialus autobusas.
Knygų mugės akimirka
Knygų mugės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus knygų mugė tradiciškai vyks keturias dienas: Bičiulių diena (ketvirtadienis), Ilgasis penktadienis (penktadienis), Nekasdienių pasimatymų diena (šeštadienis) ir Šeimos diena (sekmadienis).

„Mugė auga ir plečiasi, lyginant su pernai metais padaugėjo dalyvių, renginių, tikimės, kad padaugės ir lankytojų, – optimistiškai kalbėjo Lietuvos leidyklų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė. – Pagaliau pradėjome glaudų bendradarbiavimą su Vilniaus savivaldybe, todėl pirmą kartą į mugę lankytojus nuo Katedros aikštės vežios nemokamas autobusas. O užsienio svečiams ir žymiausiems Lietuvos rašytojams pirmą kartą bus surengtas priėmimas Vilniaus rotušėje – taip daro visos garsios pasaulio knygų mugės.“

Mugė auga ir plečiasi, lyginant su pernai metais padaugėjo dalyvių, renginių, tikimės, kad padaugės ir lankytojų.Šiais metais mugėje skaitytojai galės susitikti su 21 užsienio rašytoju: Stephen‘u Clark‘u (Prancūzija), Kevin‘u Brooks‘u, Mike‘u Gayle‘u (Didžioji Britanija), Sofi Oksanen (Suomija), Catalinu Dorianu Florescu, Rolfu Hermannu (Šveicarija), Ivan‘u Korsak‘u (Ukraina), Yuri Slezkine'u (JAV), Inga Gaile, Anna Auzina (Latvija) ir kitais.

Naujausius savo darbus gerbėjams pristatys ir Lietuvos autoriai: Liutauras Degėsys – esė rinktinę „Prisiminimų prisiminimi“, Sigitas Parulskis – trumpų tekstų knygą „Prieš mirtį norisi švelnaus“, Renata Šerelytė – romaną „Vėjo raitelis“, Seserys Poison – romaną „Šabaš“. Savo poeziją pristatys ir skaitys Vladas Braziūnas, Julius Keleras, Ilzė Butkutė, Marius Burokas, Domantas Razauskas ir kiti. Mažiesiems skaitytojams naujas knygas dovanos Marcelijus Martinaitis, Kazys Saja, Jonas Liniauskas, Lina Žutautė, Rita Urbonavičiūtė, Birutė Mar ir net Vytautas Landsbergis.

Specialius susitikimus surengs Algimantas Čekuolis, Artūras Tereškinas, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Kęstutis Nastopka ir kt. Įvyks Lietuvos istorijai skirtų knygų premjeros: Romualdo Ozolo „Aušros raudoniai: sugyvenimai, arba 1990–1992 m. dienoraščių puslapiai“, Liongino Šepečio „Ar galėjau?“ ir Edmundo Ganusausko „Gyvoji barikada“.

Knygų mugė skirta sąmoningam lankytojui, kuris tikisi joje surasti ne pigių knygų, o kultūrinį forumą – lankytojams siūlome nepamirštamų susitikimų su užsienio svečiais ir Lietuvos autoriais, kviečiame dalyvauti diskusijų klube.„Knygų mugė skirta sąmoningam lankytojui, kuris tikisi joje surasti ne pigių knygų, o kultūrinį forumą – lankytojams siūlome nepamirštamų susitikimų su užsienio svečiais ir Lietuvos autoriais, kviečiame dalyvauti diskusijų klube, o taip pat džiaugiamės, kad knygas galės pakeisti spektakliai, koncertai ir filmų peržiūros“, – kalbėjo L.Varanavičienė.

Šiemet Knygų mugėje savo naujausius darbus pristatys lietuviai, nuolat ar laikinai gyvenantys užsienyje.

„Labai aktyvūs europarlamentarai Leonidas Donskis ir Vytautas Landsbergis, kurie mugėje dalinsis savo europine patirtimi. Svarbus svečias – Tomas Venclova, pristatysiantis net dvi naujas knygas – poezijos rinktinę „Visi eilėraščiai“ ir knygą „Vilnius. Asmeninė istorija“, – pasakojo mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto pirmininkė Gintautė Žemaitytė. – Į Lietuvą atvyksta ir pasaulyje žinomas filosofas Algis Mickūnas, kurio požiūris yra labai įdomus ir aktualus šiuolaikiniam skaitytojui, nebūtinai filosofui. O taip pat savo populiariosios literatūros darbus pristatys Kristina Sabaliauskaitė ir Andrius Užkalnis.“

Net 13 renginių Vilniaus knygų mugėje šiais metais skirta Czesławo Miłoszo asmenybei ir kūrybai, nes 2011-ieji, minint 100-ąsias kūrėjo mirimo metines, paskelbti šio iš Lietuvos kilusio Nobelio premijos laureato metais.

Vienas žinomiausių šių dienų filosofų Saulius Poška pasakė, kad „gerų knygų nereikia skaityti – jas visada ekranizuoja“. Todėl pirmą kartą šiemet visus lankytojus kviečiame į Knygos kino salę.Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, švenčianti dešimtmetį, tradiciškai lauks mažųjų skaitytojų bei jų tėvelių ir suteiks galimybę patiems išbandyti senuosius knygų iliustracijų būdus, kvies susikurti savo veidaknygę arba parsinešti namo Mariaus Jonučio pagamintą pirmąją savo vardo raidę. O Vilniaus universiteto restauratoriai studijoje įsteigs Knygų gydyklą, kur rodys, kaip sutvarkyti ir atnaujinti knygas, gelbės ir pačių lankytojų atsineštus „ligonius“.

„Vienas žinomiausių šių dienų filosofų Saulius Poška pasakė, kad „gerų knygų nereikia skaityti – jas visada ekranizuoja“. Todėl pirmą kartą šiemet visus lankytojus kviečiame į Knygos kino salę, kur bus rodomi filmai, susiję su literatūra ar jos kūrėjais“, – šmaikštavo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro direktorius Gytis Vaškelis.

Vilniaus knygų mugės bilietų kaina šiemet nepasikeitė – vienai dienai įėjimas į mugę kainuos 10 litų, o visoms keturioms dienoms – 25 litus.

„Kitą savaitę prognozuojamas šaltas oras, todėl visus lankytojus labai kviečiame iš anksto įsigyti bilietus į mugę, kad nereikėtų ilgai stovėti eilėse“, – ragino „Litexpo“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Pladienė.

Bilietus, anot organizatorių, be papildomų mokesčių platina „Bilietų pasaulis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius