Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

18-oji Knygų mugė dalyvių akimis: prognozuojami hitai ir kainų pokyčiai

Vilniaus knygų mugė – vienas svarbiausių renginių Lietuvos leidėjams. Ketvirtadienį prasidėjusioje mugėje klausėme jos dalyvių – kokioms knygoms prognozuojama didžiausia sėkmė ir ar šiemet lankytojų neišgąsdins jų kainos?
Vilniaus knygų mugės atidarymo akimirka
Vilniaus knygų mugės atidarymo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Leidyklos „Baltos lankos“ rinkodaros projektų vadovė Daugailė Syrusaitė vylėsi, jog daugiausia skaitytojų dėmesio Knygų mugėje sulauks Roberto Seethalerio knyga „Visas gyvenimas“, skaitomiausių sąrašuose jau dabar karaliaujanti Lauren Groff „Moiros ir furijos”, Juliano Barneso romanas „Laiko triukšmas” apie Dmitrijų Šostakovičių, Emmos Cline „Merginos“, įkvėptos vieno žinomiausių JAV nusikaltėlių Charleso Mansono ir jo suburtos sektos istorijos, bei skaitytojų visad mylimo Milano Kunderos „Nereikšmingumo šventė“.

D.Syrusaitė taip pat patikino, jog Knygų mugėje pastebimas išaugęs susidomėjimas lietuvių autorių kūriniais. „Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum IV” jau dabar yra topų viršūnėse, ir nepanašu, kad iš jų nusileis.“ Pasak D.Syrusaitės, skaitytojai jau teiraujasi ir Irenos Vaišvilaitės knygos „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“.

Paklausta, ar šiemet pastebimas kainų augimas, D.Syrusaitė teigė, jog kainos šiemet panašios: „Negalėčiau sakyti, kad knygos labai brangsta ar pinga. Tai ir nuo konkrečios knygos priklauso. Vidutinė knygos kaina – 10 eurų“.

Negalėčiau sakyti, kad knygos labai brangsta ar pinga. Tai ir nuo konkrečios knygos priklauso. Vidutinė knygos kaina – 10 eurų, – sakė D.Syrusaitė.

Leidyklos „Kitos knygos“ direktorius Gediminas Baranauskas šioje knygų mugėje sėkmę pronozuoja Yuval Noah Harari knygai „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, Reza Aslan „Jokio kito dievo, tik Dievas. Islamo ištakos, evoliucija ir ateitis“ ir Naomi Klein knygai apie klimato kaitą „Tai viską keičia“.

G.Baranauskas pabrėžė, jog knygų populiarumui Knygų mugės metu įtaką daro ir papildomi renginiai – pristatymai, diskusijos, susitikimai su skaitytojais, leidžiantys žmonėms gauti daugiau informacijos ir akis į akį pabendrauti su kūrėjais.

Jo teigimu, esminis pokytis knygų kainodaroje įžvelgiamas po euro įvedimo: „Pirkėjas kitaip supranta kainą – 10 eurų nebeatrodo taip brangu, o štai 35, didesnis skaičius, jau kas kita.“

Vis tik G.Baranauskas pastebi, jog knygos Lietuvoje gerokai pigesnės nei Vakarų Europoje ar net Latvijoje, kur knyga gali atsieiti 20 eurų. Lietuvoje knygos įprastai kainuoja nuo 10 iki 15 eurų.

Knygų mugė – ir šventė, ir knygų sezono pabaiga. Taip jau yra susiklostę, ypač Lietuvoje, kad pagrindinis dėmesys knygoms skiriamas žiemą, kai oras bjaurus ir šalta, – teigė D.Baranauskas.

Ką Knygų mugė reiškia leidėjams? „Tai ir šventė, ir knygų sezono pabaiga. Taip jau yra susiklostę, ypač Lietuvoje, kad pagrindinis dėmesys knygoms skiriamas žiemą, kai oras bjaurus ir šalta. Gruodis, sausis, vasaris – ir baigiasi knygų sezonas. Bent jau mūsų leidykla naujas knygas geriausiu atveju išleidžia tik balandžio mėnesį, tad stengiamės viską išleisti iki Knygų mugės.“

Knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų vadovė Zita Barusevičienė prognozavo, jog daugiausia skaitytojų dėmesio šiemet susilauks naujai išleistos knygos bei populiarioji psichologija.

„Šių metų kainos labai panašios, palyginus su ankstesne muge. Naujienos gal kažkiek ir brangsta, tai susiję su išaugusiomis leidybos sąnaudomis“, – sakė Z.Barusevičienė.

Jos teigimu, Knygų mugė – tai knygų Kalėdos. „Visi susitinka vienoje vietoje, daugybė renginių... Svarbiausia čia – ne pardavimai, o šventė.“

VIDEO: Vilniuje lankytojams duris atvėrė 18-oji knygų mugė
VIDEO: Vilniaus knygų mugė – įdomiausi faktai, svečiai ir renginiai, kuriuos rekomenduojame aplankyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius