-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 mitai apie elektronines knygas

Elektroninės knygos pakeis popierines, jos yra per brangios, kenkia akims, skaitant el. knygą, neįmanoma taip gerai įsijausti į turinį kaip verčiant popierinės knygos puslapius. Panašūs mitai jau daugelį metų gaubia el. knygas.
„Kindle“ el. knygų skaityklė
„Kindle“ el. knygų skaityklė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie juos kalba pirmojo Lietuvoje integruoto el. knygų knygyno ir skaityklės „Milžinas“ vadovas Dainius Blynas.

1. Mitas – el. knygų asortimentas yra mažas

Vis dar neretai manoma, kad el. knygų pasirinkimas yra labai ribotas, o dominančių knygų skaitmeniniu formatu rasti yra sudėtinga.

Visgi, D.Blynas sako, kad prieš porą metų tokiuose teiginiuose galbūt ir būtų buvusi dalis tiesos, tačiau šiandien el. knygų leidyba išgyvena pakilimą. Atmetus visus leidinius, kurie apskritai nėra leidžiami ekranui – fotoalbumus, iliustruotas vaikiškas knygas, grafines noveles – maždaug pusė visų knygų išleidžiama el. formatu.

Maždaug pusė visų knygų išleidžiama el. formatu.

„Jei kalbėtume apie lietuviškąjį „Milžiną“, tai šiuo metu jo kataloge galima rasti maždaug 1200 pavadinimų knygas. Asortimentas nuolatos auga, o per mėnesį pridedama 80-90 naujų knygų. Smarkiai stiprinamas negrožinės literatūros segmentas – skaitmeniniame formate galima rasti vis daugiau verslo, istorinės, politinės literatūros. Prognozuojame, kad jau po metų praktiškai visos Lietuvoje išleidžiamos ir el. skaityklėms tinkamos knygos bus pasiekiamos ir elektroniniu formatu“, – sako D. Blynas.

2. Mitas – el. knygos „žudo“ tradicinių knygų leidybą

D.Blyno manymu, šiam mitui paprasčiausiais prieštarauja faktai. Atrodytų, paradoksalu, tačiau auganti el. knygų pasiūla ne tik nemažina tradicinių knygų skaitomumo, popierinių leidinių pardavimo, bet jį netgi didina.

„Rinkose, kuriose yra populiarios el. knygos, klesti ir įprastų knygų leidyba. Tokiose šalyse kaip JAV, Didžioji Britanija ar Vokietija didėjantį el. knygų skaitomumą lydi ir popierinių knygų sektoriaus augimas. To priežastis – el. knygos atveria naujas knygų skaitymo galimybes, leidžia skaityti net ir tokiomis aplinkybėmis, kai įprastą knygą atsiversti ar turėti su savimi būtų nepatogu. Neretai žmonės tą pačią knygą nusiperka abiem formatais ir juos renkasi skirtingomis aplinkybėmis“, – pasakoja D. Blynas.

Taigi, panašu, kad el. knygos ne mažina, o didina skaitomumą, be to, paskatina skaityti ir tuos, kurie šiaip jau niekuomet nesilanko knygynuose ir knygų neperka. Anot D.Blyno, skaitytojų užtenka ir dar ilgai turėtų užtekti tiek tradicinėms, tiek el. knygoms, o abu šie formatai iš esmės vienas su kitu nekonkuruoja.

Visgi, pasigirsta ir kalbų, kad el. knygų leidyba yra nenaudinga autoriams bei leidykloms, mažina jų uždarbį, o sektoriui neva labai kenkia dažni nelegalaus skaitmeninių knygų talpinimo ir platinimo internete atvejai.

„Ekspertai jau sutaria, kad paprastai piratauja tie žmonės, kurie bet kokiu atveju knygų neperka ir nepirktų, todėl didesnio poveikio knygų pardavimui piratavimo reiškinys neturi. Be to, kalbant apie knygas, piratavimo mastai yra santykinai nedideli. Autorių ir leidyklų uždarbiai augant bendram skaitomumui taip pat didėja. El. knygos išleidimo kaštai yra stipriai mažesni nei popierinio leidinio, todėl leidykloms leisti tokias knygas yra pigiau ir paprasčiau. Autoriai tuo metu išlošia, nes turi naują savo knygų platinimo kanalą“, – pažymi D.Blynas.

3. Mitas – el. knygą skaityti yra nepatogu ir nemiela

Anot D.Blyno, paprastai toks įsitikinimas tėra psichologinė nuostata, kuri dažnai pasikeičia žmogui pabandžius perskaityti knygą ar dvi skaityklėje.

„Vertinant patogumą ir funkcionalumą, el. knyga turi nemažai pranašumų prieš įprastą popierinę. Skaitant ekrane galima pagal poreikį pasididinti raidžių dydį, skaitymui nėra reikalingas išorinis apšvietimas, galima pasižymėti tam tikras pastabas ar komentarus negadinant knygos, keliais prisilietimais prie ekrano nukopijuoti patikusias citatas ir pasidalinti jomis su draugais. Daugiau skaitantiems, turint el. knygų skaityklę, nereikia galvoti, kur susidėti visas knygas, o svarbiausia – visą savo biblioteką galima visuomet turėti su savimi, patikusią knygą nusipirkti bet kuriuo metu ir bet kur, kur yra interneto ryšys“, – sako D. Blynas.

„Milžino“ vadovas sutinka, kad tam tikras emocinis žmonių prisirišimas prie popierinės knygos, fizinio pojūčio, popieriaus kvapo išlieka, tačiau daugeliui skaitytojų tai netampa kliūtimi rinktis ir skaitmenines knygas.

4. Mitas – žmonės el. knygoms dar nėra pasiruošę

Yra nemažai žmonių, manančių, kad skaitmeninis formatas ir knygos skaityklių, telefonų ir planšetinių kompiuterių ekranuose kada nors prigis, tačiau tam dar neatėjo laikas. D. Blynas sako, kad ir šiam įsitikinimui prieštarauja faktai bei statistikos duomenys.

„Be abejo, popierinių knygų šiandien nuperkama gerokai daugiau nei skaitmeninių, o el. knygų rinka Lietuvoje dar užima gana kuklią bendro leidybos sektoriaus dalį, tačiau reikia turėti omenyje, kad mūsų šalyje lietuviška el. knygų skaitymo ir pirkimo platforma egzistuoja dar labai trumpą laiką. Nuperkamų knygų ir išleidžiamų knygų skaičiau augimas yra tikrai didelis. Jei žvelgtume į pirmaujančių pagal el. knygų pardavimus šalių pavyzdžius, tai jose skaitmeninė knyga turi stiprias pozicijas ir nėra priežasčių manyti, kad panašių rezultatų per keletą metų negalėtume pasiekti ir mes“, – įsitikinęs D. Blynas.

Anot jo, el. knyga tikrai nėra kokia nors tolima ateitis, o skaitymas telefone ar planšetiniame kompiuteryje nemažai daliai gyventojų jau tapo neatsiejamu kelionių viešuoju transportu ar lėktuvu, atostogų ar pertraukėlių darbe dalimi. Pašnekovo teigimu, kartu tai visai netrukdo tiems patiems el. knygų skaitytojams grįžus namo po dienos darbų ar savaitgalį atsiversti popierinę knygą ir praleisti prie jos valandėlę-kitą.

5. Mitas – el. knygos yra brangios

Galiausiai, D. Blynas griauna mitą, kad el. knygos yra brangios. Anot jo, gerokai mažesni elektroninės leidybos, el. parduotuvių išlaikymo ir administravimo kaštai leidžia skaitytojams pasiūlyti patrauklias skaitmeninių knygų kainas.

„El. knygų kainos paprastai būna žemesnės nei popierinių. Neseniai „Milžino“ vartotojams pristatėme prenumeratos galimybę, kuri leidžia už mėnesinį 4,95 eurų mokestį gauti priėmimą prie beveik viso el. knygų parduotuvės asortimento. Taigi šiuo metu maždaug 900 skirtingų knygų vartotojams yra pasiekiamos už kelių eurų mokestį. Nesunku suskaičiuoti, kad per mėnesį įsigijus bent porą el. knygų, vienos jų kaina prenumeratos modelio atveju tesiekia 2,5 euro, o tai yra mažiausiai perpus pigiau nei kainuoja nusipirkti popierinę knygą“, – sako D. Blynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius