-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adolfo Hitlerio pasirašyti „Mein Kampf“ egzemplioriai parduoti už 65 tūkst. dolerių

Du reti nacių ideologinio manifesto „Mano kova“ („Mein Kampf“) egzemplioriai, pasirašyti jų autoriaus Adolfo Hitlerio, ketvirtadienį buvo parduoti už 64 850 tūkst. dolerių (beveik 164 tūkst. litų) viename Los Andželo aukcione, pranešė organizatoriai.
Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“
Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prognozuota, kad abi būsimo Vokietijos fiurerio politinio manifesto kopijos – iš „Mein Kampf“ pirmojo ir antrojo leidimo – bus parduotos už 20–25 tūkst. dolerių aukcione, kurį organizavo bendrovė „Nate D. Sanders Auctions“.

Vienuolika žmonių varžėsi dėl šių knygų, asmeniškai pasirašytų A.Hitlerio ir dedikuotų Josefui Baueriui – vienam iš ankstyvųjų Vokietijos nacionalsocialistų darbininkų partijos (NSDAP) narių, prisidėjusių prie 1923 metais Miunchene surengto Alaus pučui, per kurį mėginta nuversti Bavarijos vyriausybę

Vienuolika žmonių varžėsi dėl šių knygų, asmeniškai pasirašytų A.Hitlerio ir dedikuotų Josefui Baueriui – vienam iš ankstyvųjų Vokietijos nacionalsocialistų darbininkų partijos (NSDAP) narių, prisidėjusių prie 1923 metais Miunchene surengto Alaus pučui, per kurį mėginta nuversti Bavarijos vyriausybę.

A.Hitleris veikiausiai padovanojo tas knygas J.Baueriui per 1925-ųjų ir 1926-ųjų metų Kalėdas, nes dedikacijose sveikinama su šventėmis, nurodė aukciono organizatoriai.

Aukcionų namai skelbė parduodantys „rinkinį pranašingai pasirašytų knygų, kurios bergždžiai perspėjo pasaulį apie Hitlerio ketinimus“. Organizatoriai pridūrė, kad šie egzemplioriai itin reti, nes jie buvo dedikuoti kitam nacių partijos lyderiui.

A.Hitleris „Mein Kampf“ parašė Landsbergo kalėjime, kai buvo nuteistas po nesėkmingo pučo Miunchene. Knygoje jis išdėstė savo politinę doktriną ir dėl Vokietiją krečiančios krizės kaltino įvairius veikėjus, tarp jų žydus ir marksistus.

Kai A.Hitleris 1933 metais iškilo į valdžią, buvo išleista milijonai jo knygos egzempliorių. Nuo 1936 metų nacistinė valstybė padovanodavo „Mein Kampf“ egzempliorių kiekvienai jaunavedžių porai.

Ketvirtadienį taip pat buvo parduotas odinis lietpaltis, priklausęs Albertui Speerui (Albertui Špėrui) – A.Hitlerio vyriausiajam architektui, ginkluotės ir karo gamybos ministrui. Už jį buvo sumokėta 10 068 doleriai (25,45 tūkst. litų).

Po karo tas lietpaltis pateko į sąjungininkų pajėgų kario, vardu Ralphas (Ralfas), rankas. Savo laiške 1945 metų gegužę jis rašė: „Šiandien apsižvalgiau vieno aukšto rango nacio didžiulėje pilyje ... Tau siunčiu auksinį vėrinį. Tėčiui – puikų odinį lietpaltį ... Paėmiau lietpaltį be jokių nacių ženklų išorėje, Deja, ant lietpalčio yra įspaustas nacio Alberto Speero vardas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius