Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Al Qaeda“ lyderio nužudymą aprašęs karys turės JAV vyriausybei sumokėti 6,8 mln. dolerių

2012 metais išleistoje knygoje „Nelengva diena“ buvęs amerikiečių būrio SEAL narys Mattas Bissonnette'as atskleidė teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ vado Osamos bin Ladeno nužudymo aplinkybes. Būtent dėl šių įslaptintų detalių atskleidimo autorius JAV vyriausybei turės sumokėti visą iš knygos gautą uždarbį, kuris siekia beveik 7 mln. dolerių, rašo „The Guardian“.
Žinia apie Osamos bin Ladeno nužudymą apskriejo visą pasaulį
Žinia apie Osamos bin Ladeno nužudymą apskriejo visą pasaulį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Knygą M.Bissonnette'as parašė 2012 metais ir ji sulaukė daug dėmesio. Joje jis paneigė informaciją, kuri buvo pateikta viešai po Osamos bin Ladeno nužudymo Pakistane. Pavyzdžiui, knygoje jis teigė, kad, priešingai nei buvo paskelbta, teroristų vadas prieš kariams įžengiant į slėptuvę nebuvo ginkluotas.

Šią knygą buvęs SEAL narys publikavo prisidengęs Marko Oweno slapyvardžiu.

Po knygos pasirodymo JAV Teisingumo departamentas akylai nagrinėjo kūrinį ir nustatė, kad jame M.Bissonnette'as atskleidė informaciją, kurios pagal savo sutartį negalėjo atskleisti. Jam, kaip buvusiam SEAL nariui, buvo draudžiama atskleisti operacijų detales.

Po ilgą laiką trukusio tyrimo M.Bissonnette'ui pavyko susitarti su Teisingumo departamentu – už valstybei sumokėtus iš knygos uždirbtus pinigus jam panaikinti kaltinimai. Autorius vyriausybei turės sumokėti per 6,8 mln. dolerių.

Knygos autorius M.Bissonnette'as pripažino savo kaltę ir atsiprašė, kad prieš kūrinio pasirodymą jo neparodė Pentagonui, kuris būtų įvertinęs, ar knygoje neatskleidžiama įslaptinta informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius